Beharing Gezicht Gezichtsbeharing Lichaam

Overbeharing bij vrouw kan op ziekte duiden

isolement-door-overbeharingHet gaat dan om de hormonale afwijking Polycysteus Ovarium Syndroom, aan aandoening aan de eileiders. Artsen waarschuwen er nu voor dat veel vrouwen met overbeharing zich zo schamen dat ze nietnaar de dokter durven te gaan en dus jarenlang rond blijven lopen met het probleem en eventueel een ziekte. In mijn boek beschrijf ik ook situaties waarin vrouwen terecht komen als gevolg van schaamte voor overbeharing; het sociale isolement is meer dan onderschat!

Ga met ernstige overbeharing vooral wel naar de dokter. Wanneer het ernstig is? Als je je elke dag of om de twee dagen echt moet scheren. Ga niet alleen om ziekte uit te sluiten, maar vooral ook omdat aan ernstige overbeharing zeker iets te doen is met medicijnen. Daarnaast leg ik natuurlijk ook uit wat je met mildere middelen kunt doen, van wax tot laser, en welke reeele verwachtingen je daarvan moet hebben.

Meer weten? In mijn beautyboek Mooi zijn en Mooi blijven is er een heel hoofdstuk aan gewijd. Je kunt het hier online bestellen.

Lees ook: Overharing onderschat probleem en groot sociaal taboe

Over deze schrijver

Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al 24 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.

40 reacties

 • beste xandra, zoals je gezonde verstand zal begrijpen kun je nu niet veel doen. het is afwachten na de bevalling hoe eea zich ontwikkelt, voor nu zou ik de beharing gewoon laten harsen. met harsen blijven de haartjes toch een paar weken weg. pappen en nathouden nu dus.

 • Hallo,
  Ik ben nu 17 weken zwanger en mijn beharing word steeds erger ik had het voor mijn zwanferschap al maar kon dit met harsen vrij goed bij houden maar het lijkt nu als ik de haren weg haal dat ze gelijk weer terug staan. Ik schaam me hier vrij erg voor omdat het af en toe net lijk of ik een baard en snor heb en heb het ook heel er g op mijn boven benen en billen. Iemands tips wat ik nog kan doen?
  groetjes

 • Dank je Monique, ik ga maandag gelijk een verwijsbrief naar een tricholoog eisen van mijn huisarts.

 • Ik (25) heb ook last van overbeharing. Tot mijn 15e had ik er niet echt last van totdat een klasgenoot mij hierop wees. Ik ben toen lange truien gaan dragen om het te verbergen (ik heb het op alle ongewenste plekken). In de zomer scheer ik alles zodat ik toch leuke shirtjes aan kan. Maar ik heb een hele tere huid waardoor die weer erg geirriteerd raakt. Ik ben bij de huisarts en dermatoloog geweest en ik kreeg de diane pil. Het zorgt er bij mij voor dat de haartjes minder snel groeien maar verder niks. De dokter en dermatoloog zeggen dat ze verder niks voor mij kunnen doen aangezien de haartjes blond zijn (maar wel goed zichtbaar anders zou een klasgenoot dat niet kunnen zeggen) en dus niet ernstig genoeg. Hierdoor heb ik een heel erg minderwaardigheidscomplex gekregen. Ondanks dat mijn vriend zegt dat het voor hem niks uitmaakt.Wat zou voor mij nu de beste oplossing kunnen zijn?

 • Ik ben ook overbehaard, helaas zelfs rondom mijn tepels 🙁 Ik heb vreselijk veel last van ingegroeide haartjes, welke hele lelijke vlekjes/wondjes op mijn lichaam achterlaten! Nu slik ik oom thyrax voor mijn schildklier, klopt het dat je dan niet mag laseren? bedankt

 • Ik volg opleiding elektrisch ontharen ben al half jaar bezig, hier voor heb ik zo veel mogelijk modellen nodig. Voor te oefenen zoek ik personen met overbeharing op het gezicht Gratis behandelingen. Heeft u interesse, ik ben te bereiken op het volgende nummer
  06-17514155 gevestigd in Amsterdam

 • Is het trouwens waar dat het gevaar bestaat dat je door epileren haarzakjes activeert waardoor er op andere plekken nieuwe haren groeien? Ik heb namelijk op dit moment een paar haren op mijn kin die ik er graag uit zou willen trekken, maar mijn lasertherapeute zegt wel eens dat je dat niet moet doen omdat er dan meer haren kunnen gaan groeien omdat je haarzakjes activeert.

 • Ik heb het artikel al gelezen! Ik twijfel alleen of ik medicatie zou willen tegen de overbeharing, ik vind het vrij zwaar klinken allemaal. De laserbehandelingen zijn niet (meer) kostbaar, aangezien ik na de 5e behandeling niet meer hoefde te betalen. Vandaar ook dat ik er gewoon heen blijf gaan. Ik ben ook proefpersoon geweest voor elektrische epilatie, dus ook hier heb ik een stuk of 3 behandelingen van ondergaan. Verder ben ik inderdaad nooit onderzocht op andere oorzaken. Mijn huid zou in principe heel geschikt zijn om te laseren, ik ben heel blank en heb zwarte haren. Ik hoop dan ook antwoord te krijgen op de vraag of laseren op mijn benen bijv. wel zinvol zou zijn. Bedankt voor het antwoord in ieder geval!

 • Beste fee, lees dit artikel ook nog eens, misschien geeft het je nog extra stof tot nadenken, of stof voor extra vragen om te stellen als je straks naar de dermatoloog gaat: https://www.beautyjournaal.nl/2010/06/vraag-aan-dr-ids-wat-is-de-beste-medicatie-tegen-overbeharing/

  ik begrijp overigens niet waarom je niet meteen naar een arts bent gestuurd ipv direct aan toch kostbare laserbehandelingen te beginnen. heeft niemand je dat ooit aanbevolen dan? waar laat je de laserbehandelingen doen?
  ben je verder nooit onderzocht op mogelijke oorzaken en zijn er nooit andere behandelingsmethoden voorgesteld?

 • Sinds ik ongeveer 18 ben heb ik last gekregen van overbeharing in mijn gezicht (ben nu 23). Ik ben toen begonnen met laseren in de hoop dat het hierdoor minder zou worden. Het lijkt echter alleen maar erger te worden! Zo had ik voorheen nooit last van haren bij mijn bakkebaarden, nu eens wel. Ik heb mijn gezicht al zeker meer dan 10 keer laten laseren, nog steeds zonder blijvend resultaat. Ik word er zo moe van! Ik ben al eens langs mijn huisarts geweest en die vroeg ik regelmatig menstrueer, waarschijnlijk om uit te sluiten of ik PCOS heb. Ik word gewoon elke maand ongesteld, dus ik moest maar gewoon doorgaan met laseren. Onlangs ben ik weer bij mijn huisarts geweest en ik heb nu een verwijzing naar een dermatoloog, die afspraak is pas over een maand. Wat zou de reden kunnen zijn dat ik door de laser nu ineens haren krijg waar ik ze voorheen nooit had? En dat op de plekken waar ik wel haar had deze erger lijken te worden? Ook heb ik last van overbeharing op de rest van mijn lichaam, hier stoor ik mij echter minder aan omdat ik het kan bedekken. Toch zou ik graag mijn onderbenen willen laten laseren. Ik ben alleen bang dat ook dit niet gaat werken, net zoals de haren in mijn gezicht niet minder worden. Maar ik heb ook gehoord dat de haren in het gezicht meer hormonaal zijn, zou laserbehandeling op de benen dan wel kunnen werken? Ten slotte heb ik nog een vraag. Ik word momenteel behandeld met de lightsheer diode laser. Ik las dat er een nieuwe laser is, de ”Soprano diode laser”. Zou deze wellicht beter werken?

 • Ik lijd zelf aan het PCO-syndroom en worstel al jaren met overbeharing over mijn hele lichaam en gezicht. Eerst dacht ik: Als mensen er niet tegen kunnen, moeten ze maar niet kijken. Maar de afgelopen jaren zijn mijn kinderen ouder geworden en ben ik ook zodanig veranderd dat zij en ik er meer moeite mee gingen krijgen. Ik ben naar de huisarts gegaan en heb een verwijzing gekregen voor de dermatoloog. Zij heeft me in een beweging verder doorgestuurd naar de laserafdeling. Dat was een paar dagen geleden. Over 3 weken kan ik daar al terecht voor mijn eerste behandeling! Ik heb echt het gevoel dat mijn leven vanaf nu helemaal gaat veranderen. Geen schaamte meer en weg met het minderwaardigheidsgevoel! Ik ben heel benieuwd hoe het zal uitpakken en ik kijk uit naar het resultaat. Eigenlijk hoop ik dat andere vrouwen niet zo lang wachten met deze stap als ik gedaan heb. Ga er voor! Je bent het waard!!!

 • hoi simone, kun je aangeven wat je moeilijk beschreven vind. we zijn er natuurlijk om te helpen:-)

 • Hallo monique
  Dank je voor de snelle reactie.
  Wat ik wel vind is dat het met van die moeilijke woorden is beschreven,dat ik nu heb ik snap er niks van dus laat maar weer.
  Maar ik wil er zo graag vanaf.
  maar je moet ook een huisarts hebben die mee werkt,en vind dat je een probleem hebt,anders kan het lang duren.
  Groetjes van simone

 • Hallo allemaal
  Ik ben Simone en ben 36 jaar,bij mij begon de haargroei op mijn 14de met zo af en toe een haartje wat ik dan met een pincet verwijderde,maar dat werd snel meer.
  8jaar geleden ben ik samen met mijn tante begonnen met laser,maar vanaf toen is het ergerven erger geworden.
  Ik moest toen stoppen omdat ik zwanger raakte(gelukkig want ik dacht dat het nooit zou gaan lukken).
  3jaar geleden ben ik weer eens naar de dokter gegaan,hij heeft me door verwezen naar het ziekenhuis en daar hebben ze met een echo gekeken en idd ik had een soort van cistis aan een van de eierstokken
  Ze zeiden daar dat er niks aan te doen was,maar nu lees ik allerlei verhalen dat er wel wat bestaat.
  Mijn menstruatie is ook een drama dat komt wanneer het zelf wil geloof ik.
  Verder heb ik ook enorme buien van niks kunnen hebben en snel geïrriteerd(dat lees ik niet terug bij de rest)
  Ook als ik aan de pil ben vlieg ik tegen de muren omhoog.
  Dus nu zit ik elke dag met een ladyshave mijn gezicht te doen en in deczomer 2xper dag, maar ik krijg er een enorme rode kin(eigenlijk een rode baard en snor)
  Nu is mijn vraag of jullie aub weten wat ik moet gaan doen,en zeker naar wie ik toe moet.
  Alvast erg bedankt.
  Groetjes van simone

 • Beste allemaal,

  ik heb ook een vraag.. ik ben 21 jaar, en had altijd al last van teveel haar op plekken waar het totaal niet gewenst is. Niet in badkpak/bikini durven, en ook in relaties voel ik me weerhouden.
  De laatste tijd echter, afgelopen maanden, wordt het steeds erger. Haar op mijn bovenbenen wordt ook opeens donker en stug, terwijl ik die niet scheer. En vanaf mijn bikinilijn groeit het steeds verder… Ik voel me hierdoor erg ongelukkig. ik wil eigenlijk niet teveel scheren, omdat het daardoor erger wordt
  Nu was ik benieuwd welke middeltjes etc er zijn,.. Bijvoorbeeld van de diana pil wordt gezegd dat het overbeharing tegen zou gaan??
  alvast bedankt

 • beste chantal, lees dit artikel eens, wellicht heb je er wat aan. zo niet, dan helpen we je graag verder, maar dan moeten we eerst weten wat je tot nu toe gedaan hebt aan behandelingen en hoe de creme heet die je gebruikt, kortom: meer details. die je mag naar ons mailen om je privacy te waarborgen. zie de gegevens onder de tab ‘contact’ bovenin de website.

  veel groeten!

 • hallo mensen,

  ik heb al vanaf dat ik in de puber tijd last van beharing op mijn kin
  en ben nu 20 jaar
  en wil hier heel graag vanaf (jongens kijken er toch naar)
  heb toen ik heel klein was mannelijke hormonen toe gedient gekregen om mijn leven te beschremen maar hier dor zijn erop mijn puberteit veel makementen gekomen plots dikker worden ik was vroeger heel mager
  overbeharing bij de kin )hier gaat het nu ook het meest om

  ik doe al een creme maar nu het gaat 2 a 3 maanden weg en dan komt het weer strallen kan ik niet daar zijn de haartjes de licht voor maar in de zon zie je ze perfect

 • dames met pcos google is op inositol en pcos inositol is een voedingssupplement onderdeel van de b vitamine schijnt goed te werken is betaalbaar ben er zelf nu 1,5 week mee bezig en kan al vast stellen dat ik mij fitter voel niet meer moe opstaan de rest moet ik nog afwachten maar ja dat heeft ook meer tijd nodig ik ben in ieder geval heel erg hoopvol net als mijn zus wij doen dit samen zij heetf ook pcos en alle ongemakken die daar bijhoren
  groetjes belgje

  ps sabrina ik kan me heel goed vinden in jou verhaal ik woon ook in belgie en t is idd allemaal niet te betalen google is mss helpt het bij jou ook

 • hoi hallo, ik denk dat laserbehandelingen het beste werken, maar we zullen het ook even voorleggen aan onze expert ids boersma, voor wat betreft medicatie. je hoort weer van ons!

 • Hallo!
  Ik had een half jaar geleden last van een allergische reactie, daar heb ik een paar keer medicijnen voor gehad. Ook Celestone, zodat mijn gezicht er wat toonbaarder uitzag. Nu merk ik dat ik langs mijn kaaklijn, steeds meer (zwarte) haartjes verschijnen, ook in mijn nek. Het lijkt net alsof ik een baard krijg als het zo langer doorgaat, wat kan ik er tegen doen? Ik slip sinds een maandje de diane-pil, maar ik hoorde dat dat vrij weinig zou helpen. Wat is de beste manier om het eventueel weg te halen? scheren, epileren? Alvast bedankt.

 • Hallo allemaal!
  Ik ben 24j en ben in hormoonbehandeling voor vermoeidheid en heb daar vr het 1st over mijn overbeharing durven spreken.
  Ik slik inmiddels schildklier- en slaaphormoon, smeer een hormonale ‘oestrogenengel’ (wegens een tekort aan vrouw. hormonen). En neem bijkomende hormonen en vitaminen. Dit is allemaal erg duur en verbetering in vermoeidheid is er wel maar ik krijg de indruk dat de beharing verergert!! Dit is voor mij niet erg logisch.. 4-5j geleden zeiden ze na echo v mijn eierstokken (ik had veel pijn) dat er niks mis was,hoewel 1tje dubbel zo groot was(!??) Maandstonden zijn regelmatig nu maar die verrekte beharing verknoeit mijn sociaal leven. Heeft iemand een idee welke stappen ik nog kan ondernemen?
  Vriendelijke groet!

 • hallo lady´s , ik ben een belgisch meisje van 26 jaar ,wat voor mij ook een nadeel betekend ,vermits ik het zou willen uitschreeuwen om geholpen te worden ,blijkt het probleem waarmee ik vanaf kindaf te maken heb , niet vergoed ,noch verzekerd te kunnen worden in belgie.ik heb nl. pcos en een extreme vorm van overbeharing (hisurtisme).
  ik zit in een dilemma ,mijn grootste wensen zijn kinderen en verlost worden van die overbeharing ,moeilijke oplossing als je leid aan pcos ,vandaar het dilemma , ik zou zielsgraag de relatie van 14 jaar die ik heb met mijn vriend vergulden met een kindje en me daarvoor laten behandelen , als het betaalbaar is , maar dan zijn er ook verschillende depressief getinte dagen die komen opsteken door die overbeharing die mijn sociale leven helemaal beheesen , in mijn goede dagen ,want die zijn er ook , ben ik een heel positieve , sociale ,karaktervolle meid ,maar waarom pcos ?opzich kan ik ermee leven ,want nobody is perfect en vermits ik een gevoelenspersoon bent weet ik ook wel dat er veel ergere dingen zijn in het leven ,maar het feit dat er niemand is die zich ontvermd (qua vergoeding of verzekering ) over deze lotgenoten,dat vind ik pas frustrerend,het is juist doordat de meisjes hun eigen schamen , dat ze er niet met durven verder gaan en er wss. ook geen hulp kan geboden worden , ik ben er van overtuigd dat er meer zijn met dit probleem en dan heb ik het niet over het schoonheidsideaal , maar dan heb ik het over pcos en hisurtisme wat in mijn ogen toch een ziekte of syndroom blijkt te zijn .ik betaal al heel mijn leven ziekekas en later bijkomend hospitalisatie verzekering ,maar mij verder helpen kunnen ze niet ,verder ga ik het hier bij laten ,want het vraagt me veel moeite om erover te praten , aan iedereen die op deze site belandt , veel succes en moed gewenst , want wensen zijn er om uit te komen hé ,groetjes sabrina

 • Beste Annet, zoals je wellicht gelezen hebt, is er in juni van dit jaar door Raq ook een oproep geplaatst. Ik heb haar erop geattendeerd dat jij nu ook je vragen erover stelt. Ik hoop dat ze kan reageren hier.

  sterkte en heel hartelijke groet, Monique
  redactie BeautyJournaal

 • ik heb ook veel last van over beharing en ben nu opgenomen in het ziekenhuis omdat ik zo met mijn zelfde ik bezig ben en er niet meer uitkom en heb te horen gekregen dat ik dus ook last heb van pcos en heb nu medicatie gekregen voor de over beharing alleen heb ik het idee dat de beharing erger word dan minder
  zijn er bij jullie ook mensen die daar last van hebben want dan weet ik dat het normaal is

 • beste raq, ik wil met alle liefde een oproep voor je plaatsen om te kijken of je met lotgenoten in contact kan komen, alleen zul je je specifieke situatie iets duidelijker moeten omschrijven, met name ook wat de artsen precies wel en niet weten. verder kan ik niet anders dan je wellicht toch ook weer naar een arts verwijzen – hoezeer je ook arts-moe bent. dat is dr. ids boersma, hij is gespecialiseerd in haarproblematiek en ziekte. hij zit zowel bij een prive kliniek, intermedica in geldermalsen, ik weet niet of hij daar 1 op 1 patienten behandeld en of je bij hem persoonlijk een afspraak kan krijgen – je zou er gewoon naar moeten vragen, daarnaast werkt hij in het albert schweizerziekenhuis in breda, wellicht is daar een makkelijker lijntje naar hem te krijgen. maar nogmaals, ik kan alleen maar globaal iets zeggen en aanbevelen.

  sterkte en hartelijke groeten,
  monique

  je kunt mailen naar info@beautyjournaal.nl

 • Hallo, ik loop al meer dan 11 jaar met allemaal klachten zoals het weg blijven van me menstruatie, abcessen in me liezen, moeheid, kaalheid bovenop het hoofd en overbeharing op bepaalde stukken van het lichaam. Heb al verschillende artsen/specialisten bezocht en heel veel verschillende maar vaak ook de zelfde testen gedaan met als resultaat NIKS. PCOS syndroom is net zoals de ziekte van Cushing voorbij gekomen maar volgens de artsen is het dit ook niet zit er wel vlak bij alleen de bloedtesten wijzen dit net niet uit???? Nu is mijn vraag aan u hoort u dit vaker want ik ben nu aan het einde van me Latijn en raak steeds meer in een depressie elke keer weer naar een andere arts en dan weer die testen en over de uitslag wachtijden nog maar niet te spreken!!

 • hoi sas, ik ben momenteel op vakantie, ik kan het niet voor je uitzoeken helaas. wellicht dat marieke dit bericht oppakt en het voor je uit kan zoeken. anders half mei weer. stuur anders tegen die tijd nog even een reminder. dagdag.

 • Hoi ,

  Ik heb ook gehoord dat er een creme op de markt is voor overbeharing (gezicht en lichaam). De naam is bioxet en het is een creme dat je na het harssen op kan smeren. Het is wel de bedoeling dat men harst en niet scheert, het zorgt er blijkbaar voor dat het haarzakje sneller uitsterft en het haartje niet meer teruggroeit (hoelang dat duurt is voor mij onduidelijk). Ze zeggen dat het werkt, maar ben hier niet zeker van. Het is te koop bij de apotheek.
  Ben je hiervan op de hoogte Monique?

 • weet je dat er ook medicijnen bestaan en een medicinale creme? ik bespreek dat allemaal in het beautyboek.

 • Ik slikte de diana pil (nu niet meer hoor, ander soort pil) en sinds mijn 2e dus is het stukken geminderd. Ik hars, veet en scheer om het een beetje decent te houden, verder zou ik bij mijn vorige werkgever gaan laseren!! Alleen nu ik er niet werk een beetje kostbaar..maar staat wel op de planning.

 • Ik heb ernstige overbeharing, dat komt door mijn hormoonhuishouding. Sinds ik kids heb is dat aanzienlijk anders geworden (lees=minder) en is het goed onder controle te houden.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.