Eten en smeren met eten, daar komt het plat gezegd op neer.

04:32 - 02:43
luistertijd 04:32 - leestijd 02:43

Eten en smeren met eten, daar komt het plat gezegd op neer. De stroom van evangelisten die deze boodschap uitdraagt zwelt steeds verder aan, hun geluiden worden luider, hun boodschap wordt dwingender, het besef neemt navenant toe. Eigenlijk is het een ontzettend simpele boodschap, dat hebben we al vaker gezegd (heb er in mijn beautyboek speciaal een hoofdstuk aan gewijd met het oog op gewicht, veroudering, energie). Eten, wat is nou niet in overvloed voor handen in de westerse wereld, nu ja…gezond eten lijkt wel schaars te worden (!) en hier ligt de crux. Het gaat niet om snaaien, graaien en convenience food uit een pakje, maar om gezond eten, van de volle grond, waarin optimale waarden aan vitaminen en mineralen zitten. En voor wie meent dat niet te kunnen vinden of er toch geen tijd voor heeft om het slow te verwerken, zal steeds vaker naar geavanceerde natuurlijke voedingssupplementen kunnen grijpen. Zeker de omvangrijke babyboomgeneratie in de westerse wereld die nu midden in de veroudering zit.

Ook in de cosmetica industrie neemt de bestudering van voeding en voedingsstoffen toe. De natuur biedt nu eenmaal een ongelofelijke schat aan krachtstoffen voor de mens. Weten we natuurlijk ook al eeuwen, maar toch. Dankzij nieuwe inzichten over het functioneren van de huid, over verouderingsprocessen komen dit soort stoffen ook weer in nieuw daglicht te staan. Het aantal merken dat het gebruik van natuurlijke stoffen en met name stoffen uit eetbare producten promoot, neemt toe. Van oergezonde omegavetten (kijk binnenkort maar naar onze film met het merk Ella Bache, over olijfolie) tot antioxidanten, waarvan er ook steeds krachtiger varianten in de natuur aangetroffen worden (denk resveratrol uit wijn, stoffen uit bessensoorten). Zelfs de antizonnebrandmiddelproducenten betrekken steeds meer antioxidanten in hun producten om de filterende werking en de schadelijkheid van uv-straling nog beter af te kunnen zwakken (weet dat de systemen namelijk nog altijd niet optimaal zijn en wellicht lukt dat ook nooit, je kunt beter niet bakken, he weer zo simpel!). Men komt er nu achter dat zelfs cafeine en bepaalde mineralen een anti-oxidatieve werking hebben! En wat dacht je van probiotica? Yakult heeft al lang bewezen dat het werkt inwending, maar ook in een creme kan het van groot nut zijn. Zo bewijst hun Japanse merk Revecy maar nu ook Lancôme met Genifique.

De Nederlandse chemicus Hans Schreuder (voormalig Biodermal eigenaar en tegenwoordig producent van drs.Hans Schreuder) is er sinds hij met het produceren van cosmetica begon, van overtuigd dat je beter met natuurlijke stoffen kunt werken. Hoe zeer andere wetenschappers het weer kunnen betwisten, is hij van mening dat veel stoffen door de huid opgenomen worden, dus hoe natuurlijker die stoffen zijn, hoe beter het is voor je lichaam. Medisch biochemicus Arjan van Erven heeft daar nog een interessante aanvulling op. Hij weet dat natuurlijke stoffen complex zijn samengesteld, ze bevatten ook dragerstoffen die ervoor zorgen dat de moleculen efficient door het lichaam kunnen worden opgenomen. Synthetische stoffen missen deze eigenschap, en moeten zodanig geconstrueerd worden dat ze dat ook kunnen, eenvoudig is dat niet, vaak werkt het ook niet.

Nu luistert het formuleren van een goed werkzaam product al heel erg nauw, eigenlijk is zelfs niets moeilijk dan het maken van een serieus werkzaam product, zonder dat het meteen een medicijn wordt. Het merendeel van de beschikbare cosmetica in de wereld komt nauwelijks verder dan het vochtbinden op de huid en het zacht houden ervan. Maar als je weet dat een combinatie van interne en externe verzorging beter kan werken, doe je dat toch? Let maar op, steeds meer marketingboodschappen zullen deze aanwijzingen direct of indirect bevatten.

En ondertussen hopen we maar dat de good old groentespecialist weer nieuw leven wordt ingeblazen, iedereen in Nederland het recht krijgt op een eigen moestuin plus een cursus groente- en fruitsap maken van Jason Vale, cosmetica niet alleen steeds lekkerder maar ook letterlijk steeds gezonder zal worden.

Cheers!

Lees ook: Wat zijn nutricosmetica?

Lees ook: Beauty en food als een van tien trends de komende jaren

Lees ook: Probiotica om mee te smeren

Lees ook: Monique’s beautyboek over voeding en schoonheid

Lees ook