Wat heb ik me weergaloos verbaasd over de schoonheid van Doutzen, gewoon uit Friesland.

04:59 - 02:59
luistertijd 04:59 - leestijd 02:59

Wat heb ik me weergaloos verbaasd over de schoonheid van Doutzen, gewoon uit Friesland. Inmiddels is de hitte wel weer wat bekoeld en nu lees ik in de kranten NRC Next en Het Parool lovende verhalen over nieuwkomers als Nimuë (hoe spreek je dit eigenlijk uit?) en Ymre – het is wat met die iekrekjes, we hebben ook al een Yfke. En al dat schoons lijkt wel exclusief voorbehouden te zijn aan ons Hoge Noorden.

Nimuë piekt!

De 17-jarige Nimuë liep recent een Chanel-show en staat aldus NRC Next (stuk geschreven door Georgette Koning) in de top 10 van new models op vogue.com. Modellenbureau Code dat haar vertegenwoordigt kan er niet over uit dat er momenteel echt een hele horde Hollandse schonen de internationale mode domineert, qua looks. Want naast eerder genoemde hebben we ook Anna de Rijk, Lara Stone (Hollands?), Cato van Ee en dus Ymre. MIss N. werd twee jaar geleden via Hyves opgepikt door Code, vanwege haar katachtige ogen die altijd op half zeven lijken te staan en N. bleek tot genot van Code ook nog aan het perfecte lichaamsmaatje te voldoen: prominente jukbeenderen, mooie kaaklijn, 1. 75 lang en maatje 34. Volgens het modellenbureau is het momenteel keihard werken als scout omdat de levensduur van een model korter dan kort is momenteel, zo zijn ze hot, zo zijn ze …eh ja, wat eigenlijk? Hebben ze alweer een outdated voorkomen….Maar miss N. gaat nog wel even mee, ze piekt nog. Ze staat nu voor de tweede keer uitgebreid in de Italiaanse Vogue, doet mee aan Prada en Burberry campagnes. Afgelopen winter liep ze wel 40 shows. Voorlopig vindt ze het allemaal prachtig en maakt ze als ze tussendoor tijd heeft haar school af. Uit de tarieven die NRC Next noemt, maak ik op dat ze als newbee nog niet echt rijk wordt van een showtje lopen, voor de meesten krijg je 500 euro betaald, bij de Italianen kun je daarentegen wel goed scoren, daarvoor kan de fee oplopen tot wel 6 duizend euro. Maar echte dollars ga je pas verdienen als je commerciele contracten sluit met L’Oreal, Victoria’s Secret en dergelijke.

Ymre probeert te overleven

Ook Ymre navigeert nog tussen catwalk en schoolbank met haar zestien lentes. Ook zij heeft nu een campagne met Prada op haar cv kunnen bijschrijven. Vorig jaar was ze tweede geworden bij de Elite Model Look of the Year-contest, waaraan wereldwijd 350 duizend meisjes hadden meegedaan. Elite Model in Amsterdam zweert bij Ymre als het ultieme model met een toegankelijke en eerlijke uitstraling en de uitzonderlijke symmetrie in haar gezicht. Ook Ymre liep talloze shows, maar ze zegt het ook een beetje af te willen houden omdat ze haar school wil afmaken, het modellenbureau probeert haar ook nog een beetje af te schermen van de internationale honger naar mooie meisjes. Ymre heeft gemerkt dat bekend worden ook gepaard gaat met het verlies van grip op je leven en de meningen die mensen over je hebben. Op chatsites wordt regelmatig gesproken over ‘dat domme wijf’. Ze vertelt Het Parool dat ze die opmerkingen ook in real life wel te horen kreeg, op het VMBO waar ze eerst op zat; ‘Jij denkt zeker dat je mooi bent.’ Ymre reposteert dat model zijn keihard werken is, en dat veel mensen van haar leeftijd dat helemaal niet snappen. ‘Het wachten en nog eens wachten, mensen zitten de hele tijd aan je, je maakt ongelofelijk lange dagen.’ Als we Het Parool mogen geloven reist ze ook behoorlijk heen en weer tussen de shoots in Parijs en Milaan of NY en haar school in Groningen. Maar ze zet door omdat ze haar havo wil halen. Leerboeken gaan vaak mee op reis, maar komen de tas niet uit. En ze probeert onder tussen zo gewoon mogelijk te blijven. Ze kan eten wat ze wil, omdat ze toch niet dik wordt, ze moet wel uit de zon blijven want modemensen hebben een hekel aan een zongekuste huid. Soms wordt ze er wel moe van en zou ze weer gewoon net zoals haar klasgenoten willen leven. Maarja, als je een kans als deze aangeboden krijgt, laat je hem toch niet liggen……? ‘Ik kan moeilijk tegen Prada zeggen ‘kom over twee jaar maar terug.’

Hmmm…als de leeftijd voor modellen nou eens verhoogd wordt? Dan kunnen deze meisjes wel normaal hun school afmaken en hoeven modellenbureaus ook niet meer te pretenderen dat ze verschrikkelijk hard hun best doen om de kids een normaal leven te laten leiden. Toch? He bah, wat verantwoord saai….

Lees ook