shop Iconic Elements Natural Moisturizer Cream Body Huidarts Francis Wu maakte deze zalige crème voor diepe hydratatie. We love it! Clean beauty! Bekijken Onderzoekers uit Cincinnati en Glasgow hebben nu in het virus een eiwit gevonden dat de schakel vormt tussen de latente en actieve toestand. Deze ontdekking is van groot belang voor de ontwikkeling […]

01:40 - 01:00
luistertijd 01:40 - leestijd 01:00

Onderzoekers uit Cincinnati en Glasgow hebben nu in het virus een eiwit gevonden dat de schakel vormt tussen de latente en actieve toestand. Deze ontdekking is van groot belang voor de ontwikkeling van methoden om het virus voorgoed onder de duim te houden (PLoS Pathogens, 26 maart).

Er zijn verschillende herpesvirussen. Type 1 is de verwekker van een koortslip en oogontstekingen, type 2 van genitale herpes. Veel mensen zijn besmet, maar weinigen zijn ziek. Ongeveer 80 procent van de bevolking heeft antistoffen tegen HSV-1 en 20 procent tegen HSV-2. Ziekteverschijnselen zoals een koortslip ontstaan alleen als het virus actief is. Is de koortslip eenmaal genezen, dan blijft het virus latent aanwezig in een tak van de aangezichtszenuw. Zonnebrand, een verminderde weerstand of koorts kunnen het virus activeren waarop de koortslip terugkeert. Dat blijft het hele leven zo.

Al jaren wordt gezocht naar het mechanisme dat het latente virus tot leven wekt. De aandacht richt zich daarbij vooral op virale eiwitten waarvan bekend is dat ze de genexpressie van het virus beïnvloeden. Toen de onderzoekers echter het eiwit VP16 aan deze test onderwierpen, was het raak. Virusstammen zonder dit eiwit bleven latent als bij de dragermuis koorts werd opgewekt. Tegelijkertijd reageerden ook weer niet alle virussen met VP16 op de koortsprikkel, maar de virussen die reageerden produceerden zoveel nakomelingen dat de dieren er ziek van werden. Een middel dat VP16 definitief uitschakelt, zou de wederopstanding van het latente virus kunnen voorkomen. Bovendien lijkt VP16 hierdoor een geschikt doelwit voor een toekomstig herpesvaccin. (bron NRC Handelsblad)

Lees ook