Couperose Droge huid Gevoelige huid Gezicht Grove porien Rimpels en slapte Schone huid Vette huid Voor hem Zon

De zes meestgemaakte huidverzorgingsfouten

de-beste-huidverzorging1. Een te agressieve reiniger gebruiken

Veel mensen houden ervan om flink schuimende producten te gebruiken om de huid mee te wassen. Toch is dit geen goed idee. Hoe meer schuim, hoe meer je huid ervan zal uitdrogen. Schuim (sodium laureth sulfaat) droogt per definitie de huid uit omdat het de natuurlijke huidvetten wegspoelt, die je juist zo nodig hebt om de huidbarriere in goede conditie te houden. Aangeraden worden producten waarin onverzadigde vetzuren zitten (omegavetzuren), o.a. Dove Pro-Age. Voor heel droge huiden zijn cleansing olien beter.

 2. De allerbeste antirimpelaar is nog altijd retinol

Of, in sterkere concentratie retinoide wat bij de huidarts verkrijgbaar is. Dit vitamine A derivaat is het meest wetenschappelijk onderzocht van alle gangbare werkzame stoffen en heeft ook de beste werking. Het zit oa in producten van RoC en Lancaster.

3. Teveel geld uitgeven aan huidverzorgingsproducten

Het geeft een ultieme kick om een peperdure creme te kopen in een waanzinnige verpakking maar het is nog nooit bewezen dat dure producten beter werken dan goedkope. Ergo; grote bedrijven die betaalbare producten maken hebben vaak ook de grootste en beste researchafdelingen om tot goede resultaten te komen. Als ze dan ook nog een beetje eerlijk en realistisch zijn in hun claims, dan is het helemaal fijn.

4. Een gezichtsbehandeling nemen

De wereldberoemde Amerikaanse dermatologe Leslie Baumann heeft de woede van heel wat facialists op de hals gehaald toen ze deze uitspraak deed, maar ze spreekt uit ervaring als ze zegt dat 80% van de mensen na een gezichtsbehandeling pukkels of andere irritaties krijgen. Dit is in het merendeel van de gevallen te wijten aan het feit dat de schoonheidsspecialisten niet goed in staat zijn om huidcondities te onderscheiden. Zo hebben veel meer mensen dan ze denken echt een vette huid en dan liggen pukkels en verstopte porien snel op de loer. Verder is nog nooit gebleken dat gezichtsbehandelingen duurzame huidverbetering op leveren, of rimpels verminderen. Het gaat altijd om kortstondige resultaten. Tsja….

 5. Je gezicht op het verkeerde moment wassen

Was je huid pas nadat je haar gewassen is. Veel conditioners bevatten porieverstoppende stoffen die je niet op je huid wilt hebben liggen.

6. Gebruik elke dag een uv-filter

Voorlopig nog altijd de beste garantie tegen rimpels en pigmentvlekken, minimaal spf 15. Advies van huiddokters. Maar wij zeggen vooral: blijf uit die zon en geniet van het licht. Een rimpel krijg je toch wel, leef liever lekker gezond en smeer matig want teveel chemicalien op je huid en in je bloed is ook niet alles.

(bron. dr Leslie Baumann)

Lees ook:

Checklist voor een goede antirimpelcreme

Over deze schrijver

Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al 24 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.

7 reacties

 • Hoi Elisabeth, in het artikel hierboven hebben wij ook de bron vermeld, en dat is de amerikaanse dermatologe leslie baumann. verder is het inderdaad zo dat de beauty industrie voortreffelijke marketing verricht: er wordt veel geïnsinueerd, maar ik moet ook zeggen na 18 jaar in dit vak: er is heel goed werkzame skincare tegenwoordig, dat meen ik echt. natuurlijk moeten we nuchter en onderzoekend blijven: je genen spelen een rol en je leefstijl, absoluut, zoals je ook aangeeft,

  daarbij wil ik ook graag nog aantekenen dat natuurlijk niet beter hoeft te zijn dan synthetisch voor de huid. het gaat erom dat stoffen goed afbreekbaar zijn vind ik. de wetenschap is niet statisch, je ziet telkens aanpassingen gebeuren, al dan niet onder druk van de publieke opinie, en dat is interessant.

  ps: gladheid is een interessant woord, je kunt het op verschillende manieren uitleggen: er glad uitzien, of glad aanvoelen. dat eerste is lastig naarmate je ouder wordt, dat tweede is haalbaar:-) met zuren, met siliconen….met speciale suikers.

 • Hoi Monique,
  Goed om te lezen, Organische lijkt mij geschikter voor alle huid soorten, Jong of oud. niet belastend en milieuvriendelijk.. Waar de meeste consumenten zich op laten misleiden is dat geen een product wonderen kan laten verrrichten. Een oudere huid, heeft niet meer de gladheid van een jonge sprankelende huid. De klant wordt voorgeschoteld als, of je in een korte periode minder rimpels ect krijgt . Iedere huid huid heeft een Eigen blauw afdruk, dat is meestal al genetische bepaald. De ene huid krijgt al jong rimpels en de andere huid vertoont nog na 60 jaar geen een rimpel. Ook is het een kwestie van een rokershuid, veel aan de zon blootgestelde huid, slechte voeding, stress ect ect. Een positieve levensinstelling, kan ons lichaam en huid dus, ook veel beinvloeden. Maar dan ook deze weg is niet zo voor ieder bepaald. Wat mijn er toe doet, is dat iemand echt sprankeld van binnenuit, of hij of zij meer of minder rimpels heeft, de schoonheid van een mens zit van binnen…

 • Mmm. Ik begrijp het overzicht niet helemaal. Retinol en crème met spf zijn toch geen huidverzorgingsfouten?

 • beste claar, ik begrijp dat het ook in Nederland gevoelig kan liggen, maar de kennis over de huid en condities reikt bij wetenschappers inmiddels wel zo ver, dat er wel veel meer huidtypen te onderscheiden zijn. inmiddels al zestien. zo ver gaat de kennis op de gemiddelde opleiding in Nederland ook nog niet. neemt niet weg dat de situatie in de USA niet met nederland vergeleken kan worden, maar ik geloof ook niet dat ze die stelling inneemt in haar stuk. het issue van breakouts kan je ook heel gemakkelijk hier overkomen, ik hoor dat ook van vrouwen. daarmee wordt maar weer eens aangetoond dat het serieus verzorgen van de huid en proberen een verbetering te bewerkstelligen best ingewikkelde materie is, omdat je nou eenmaal met een levende huid en geen laboratoriumhuid te maken hebt. wetenschappers krijgen steeds meer inzicht in welke mechanismen tot op het diepste (dna) niveau achter huidveroudering schuilgaan, maar ook achter diverse problemen. dan kom je er niet met een program voor de vette, normale, droge etc. – huid.

  Reden waarom ik ook bijv. de visie van Joelle Ciocco zo interessant vindt. Een holistische kijk waarbij vooral getracht wordt de huideigen mechanismen te prikkelen, ipv er eendimensionaal iets op te leggen, wat nog erg gangbaar is in het schoonheidsverzorgende vak.

  persoonlijk ben ik ook erg blij met de hbo getrainde specialistes. in dit ingewikkelde en oh zo boeiende vak kan er niet genoeg getraind worden. het liefst dan wel door onafhankelijke deskundigen en niet door marketeers van cosmeticaproducenten. want dat moet me wel van het hart: menig schoonheidsspecialist weet uitstekend de marketingtaal over te brengen (spreek ook uit ervaring), maar ontbeert wetenschappelijke achtergronden en een helikopterview over nieuwe ontwikkelingen. daartoe ligt natuurlijk ook een taak bij de vakbladen…

  dagdag, monique

 • Beste Monique, jammer dat mevrouw Leslie Baumann slechte ervaringen heeft met schoonheidsspecialisten in de usa. In Nederland hebben schoonheidsspecialisten een gedegen opleiding, waarvan velen ook een voortgezette opleiding hebben genoten voor specialisaties. Onder mede toezicht van de branchevereniging ANBOS, en de nationale Code (hychiene, veiligheid en verantwoord ondernemen), kunnen we in Nederland trots zijn op de professionele deskundigheid van deze schoonheidsspecialisten.

  Clarabella, Public Relations.

 • ik gebruik een heerlijke gezichtsreiniger van clinique uit de drie stappen lijn en daar zit ook sls in, het schuimt ook zalig. maar ik moet je eerlijk zeggen dat mijn gecombineerde huid er wel tegen kan. neemt niet weg dat ik de lotion aromatique van joelle ciocco (te koop bij skins cosmetics) nog fijner vond om mijn huid mee op te frissen in de morgen. na eerst genoemde reiniger heb ik toch weer lotion nodig voor de verzachting.

  ik kan je geen advies geven omdat geen huid hetzelfde is, wat voor de een lekker is, is voor de ander helemaal niet fijn. helaas.

 • Leuk om zo eens alle fouten te lezen. Veel reinigers zijn voor mijn huid idd te uitdrogend. Ik had een super lekkere van YSL en die wordt hier niet meer geleverd alleen in Azie, ben dus nu weeeer opzoek naar een goede voor mijn huid, heb je een suggestie, Monique?
  Sinds vorige week smeer ik alweer een city blocker van clinique op mijn huidje..
  Vorige week naar de shs gegaan en jawel wat je ook meld, in mijn haargrens is massageprodukt achter gebleven en allemaal pukkels..Rest is juist super lekker schoon en gehydrateerd.
  In de rest van je punten kan ik me niet vinden..

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.