Cosmetisch medisch Injectables Klinieken Operatietechnieken

Botox tegen tandenknarsen?

tandenknarsenWat is tandenknarsen eigenlijk?

 • Tandenknarsen of tandenklemmen (bruxisme) is best te omschrijven als het met geweld over elkaar heen schuiven of het met kracht op elkaar klemmen van tanden en kiezen. Het geeft een schurend of knarsend geluid. Het doet zich meestal voor tijdens de slaap. Sommige mensen hebben er ook overdag last van.
 • Tandenknarsen komt zowel bij kinderen als bij volwassenen voor. Volgens schattingen zou dit voorkomen bij 14 tot 20% van de kinderen en bij 6 tot 20% van de volwassenen. Na de leeftijd van 50 jaar lijkt het aantal verder te dalen.
 • Vrouwen hebben vaker last van klemmen dan mannen.
 • Veel mensen realiseren zich niet dat ze dit doen tot iemand vertelt dat ze in hun slaap allerlei knarsende geluiden produceren.
 • Bij anderen ontdekt de tandarts tijdens een controle dat de tanden abnormaal slijten of dat het tandglazuur gebarsten is.
 • Meer en meer wordt ook een onderzoek in een slaaplaboratorium aangeraden waarbij de mondbewegingen worden geregistreerd.

Officiele oorzaken:

 1. Er bestaat meestal geen specifieke oorzaak voor tandenknarsen en -klemmen. Het heeft alleszins niets te maken met de vorm of een slechte plaatsing van de tanden want het treedt ook op bij perfect in mekaar passende tanden.
 2. Meer en meer is men ervan overtuigd dat nachtelijk bruxisme een slaapstoornis is waarvan de oorzaak moet gezocht worden in bepaalde hersen- of zenuwprocessen.

Triggerpoints:

 1. Erfelijke factoren: 40 tot 60% van de gevallen zou erfelijk bepaald zijn.
 2. Stress en bepaalde persoonlijkheidskenmerken spelen een rol maar deze lijkt veel kleiner te zijn dan vaak wordt aangenomen. Zo werd ooit gesuggereerd dat tandenknarsers perfectionisten zouden zijn of sneller last zouden hebben van agressief of angstig gedrag. Onderzoek heeft echter niets in die richting kunnen bewijzen.
 3. Roken: bij rokers wordt knarsen tweemaal vaker geconstateerd.
 4. Overmatig alcoholgebruik.
 5. Overmatig koffiegebruik.
 6. Medicijngebruik (o.m. antidepressiva, zoals Prozac).
 7. Drugsgebruik (zoals amfetamine en cocaïne).

Wat er allemaal aan te doen is, is nogal vaag en eigenlijk ook niet echt van enige betekenis. Daarover lees je alles hier op Leerwiki.nl. Ook bovenstaande informatie is van deze site gehaald.

Maar het nieuwste inzicht is toch wel dat Botox verlichting blijkt te geven. Deze informatie is afgegeven door een bedrijf dat Transform heet en de grootste aanbieder van cosmetische behandelingen in Engeland is. Je er hier meer over.

Lees ook:

Slikken antidepressiva leidt tot snellere huidverslapping ?

Over deze schrijver

Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al 24 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.

3 reacties

 • @bianca, Ik snap nu waarom ik nooit uitgerust ben. Het bitje heb ik ook geprobeerd maar van het knarsen kom ik niet af. Ook span ik mijn handen in een vuist en laatst sprak ik iemand die net als ik zichzelf in haar slaap op haar rug krabt.( waar je normaal gesproken niet bij kan komen) Heel raar, misschien moet ik eens een keer mijn videocamera aanzetten en laten draaien s’nachts..

 • Schade aan tanden wordt wel voorkomen ja met dat bitje, maar wat als uit je slaaptest komt dat je door het knarsen 20x per uur (!) wakker wordt?en je daardoor dus niet in een diepe slaap komt waardoor om 11 uur ’s ochtends je kaarsje al weer uit is? daar helpt dat bitje niet tegen want dan lig je daar gewoon tegen aan te bijten…

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.