Wat is tandenknarsen eigenlijk? Tandenknarsen of tandenklemmen (bruxisme) is best te omschrijven als het met geweld over elkaar heen schuiven of het met kracht op elkaar klemmen van tanden en kiezen.

02:31 - 01:30
luistertijd 02:31 - leestijd 01:30

Wat is tandenknarsen eigenlijk?

Officiele oorzaken:

  1. Er bestaat meestal geen specifieke oorzaak voor tandenknarsen en -klemmen. Het heeft alleszins niets te maken met de vorm of een slechte plaatsing van de tanden want het treedt ook op bij perfect in mekaar passende tanden.
  2. Meer en meer is men ervan overtuigd dat nachtelijk bruxisme een slaapstoornis is waarvan de oorzaak moet gezocht worden in bepaalde hersen- of zenuwprocessen.

Triggerpoints:

  1. Erfelijke factoren: 40 tot 60% van de gevallen zou erfelijk bepaald zijn.
  2. Stress en bepaalde persoonlijkheidskenmerken spelen een rol maar deze lijkt veel kleiner te zijn dan vaak wordt aangenomen. Zo werd ooit gesuggereerd dat tandenknarsers perfectionisten zouden zijn of sneller last zouden hebben van agressief of angstig gedrag. Onderzoek heeft echter niets in die richting kunnen bewijzen.
  3. Roken: bij rokers wordt knarsen tweemaal vaker geconstateerd.
  4. Overmatig alcoholgebruik.
  5. Overmatig koffiegebruik.
  6. Medicijngebruik (o.m. antidepressiva, zoals Prozac).
  7. Drugsgebruik (zoals amfetamine en cocaïne).

Wat er allemaal aan te doen is, is nogal vaag en eigenlijk ook niet echt van enige betekenis. Daarover lees je alles hier op Leerwiki.nl. Ook bovenstaande informatie is van deze site gehaald.

Maar het nieuwste inzicht is toch wel dat Botox verlichting blijkt te geven. Deze informatie is afgegeven door een bedrijf dat Transform heet en de grootste aanbieder van cosmetische behandelingen in Engeland is. Je er hier meer over.

Lees ook:

Slikken antidepressiva leidt tot snellere huidverslapping ?

Lees ook