shop Scarban siliconenverband voor je borst of andere littekens Littekens na een operatie genezen echt prachtig met de hulp van siliconenverband. Dit is zelfklevend pleister met een siliconen laagje. Het helpt om vochtverlies tegen te gaan en druk te geven voor gladde wondgenezing. Bekijken Grijs haar is ontkleurt haar. Naarmate je ouder wordt neemt de […]

03:15 - 01:57
luistertijd 03:15 - leestijd 01:57

Grijs haar is ontkleurt haar. Naarmate je ouder wordt neemt de mogelijkheid van de haarwortels af om nog nieuwe melanine te vormen, het pigment dat je haar kleur geeft. De industrie is al geruime tijd op zoek naar mogelijkheden om dit proces af te remmen. Behalve instant trucs als verf zijn er nog geen serieus werkzame middelen voor handen. Wat nu beschikbaar is aan andere, dan verfmiddelen, zijn vooral producten die proberen de celfuncties van de haarwortels te prikkelen, incluis die van de pigmentvorming.  Dit soort producten, o.a. te koop van het kappersmerk Joico, onder de naam Re:Nu zien er interessant uit, maar het vraagt veel tijd qua toepassing (vaak 2x per dag aanbrengen en inmasseren), doorzettingsvermogen, en geloof dat het toch eens zal werken. Als het al werkt, is het minimaal, in die zin dat de snelheid waarmee haar ontkleurt maar moeilijk, dan wel niet bijgehouden kan worden met de subtiele prikkels die de haren krijgen van dit soort producten.

Dus, globaal weet men hoe haar vergrijst, maar inmiddels weet men ook op een micro niveau wat zich in die haartwortel omgeving afspeelt. Uit onderzoek aan de Bradford University in Engeland is bekend geworden dat vergrijzend haar een verhoogde dosis hydrogen peroxide (waterstof peroxide) bevat in de haarwortels, en dit is er voor een aanzienlijk deel voor verantwoordelijk dat het haar kleur verliest. De niveaus zijn veel hoger dan in ‘normaal’ haar.

Nog wat meer ingewikkelde chemie: het enzym tyrosinase is betrokken bij de kleuring van het haar (net zoals het ook betrokken is bij de kleuring van de huid onder invloed van zonlicht). Hydrogen peroxide verlaagt de hoeveel tyrosinase. Of nog beter gezegd: het verlaagt de hoeveelheid van het aminozuur methionine dat betrokken is bij de aanmaak van dat tyrosinase. Uit onderzoek blijkt dat als extra methionine aan de omgeving wordt afgegeven, ook de ontkleuring van het haar vermindert. Alleen…….men heeft nog geen idee hoe ze deze stof kunnen verwerken in een toepassing voor de consument op het levende ‘hoofd’. In een haarproduct of via supplementen? Ze tasten nog in het duister.

Dezelfde mechanismen spelen ook een rol bij ontkleuring van de huid, wat vitiligo wordt genoemd. Dat is nu een beetje af te remmen met medicatie. Maar hoe ze bij dat haar moeten komen…..wie weet, horen we het toch nog snel! Ben eerlijk gezegd ook behoorlijk haarverf-moe (net zoals ik vijftien jaar geleden pil-moe werd na 20 jaar slikken), maar dat grijze haar kan ik ook echt (nog) niet met vreugde verwelkomen….hang altijd ergens tussen in, tussen verven en uitgroei, tussen wanhoop over die grijze haren en een trotse stemming van ‘kan mij het schelen, ’t is toch best mooi natuurlijk (…)’

Zie ook deze link naar Kennislink.nl.

Lees ook:

Spannende make-up als je grijs bent

Bestaat er zoiets als haarveroudering?

Wat je werkelijk bedoelt, maar niet zegt bij de kapper

BeautyJournaal TV; interview met de Engelse (grijze) hunk en topkapper John Frieda

Lees ook