Cosmeticaclaims Droge huid Gevoelige huid Gezicht Grove porien Rimpels en slapte Schone huid Vette huid Voor hem Zakenpraat

Mag je de huid dagelijks exfolieren?

peelingcremeEn dit zeggen we met nadruk omdat vanuit Amerika steeds meer zg. cosmeceutical brands Europa binnen komen. Merken met klinische benamingen en ze gebruiken vrijwel allemaal peelingstoffen in hun producten. De Amerikaanse dokter van de sterren, dr Brandt, heeft me er al eens persoonlijk voor gewaarschuwd, omdat hij steeds meer huiden met verzwakte barrieres ziet van vrouwen die non stop producten gebruiken waarin peelende stoffen zitten: vooral de zuren zoals alpha- en betahydroxyzuren.

Gebruik dit soort cremes niet langer dan twee weken achter elkaar. Daarna is het laagje met dode huidcellen er wel af. Je zal ook merken dat de werking daarna uberhaupt aanzienlijk afneemt. Wacht dan weer een maand of langer en gebruik het dan weer eens een week. Maar blijf het niet continu gebruiken, ook al zegt het merk dat het absoluut kan. Dermatologen zien de gevolgen ervan. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Als de huidbarriere verzwakt, wordt de huid veel gevoeliger voor irritaties van buitenaf; van weersinvloeden en cosmetica, waardoor allergische reacties, eczeem en andere overgevoeligheden op de loer liggen.

Gewoon met mate gebruiken dus. Klinkt saai, maar is het meest veilig. Vergeet niet dat je huid een levend orgaan is, dat prima in staat is zichzelf te onderhouden.

Lees ook:

Over deze schrijver

Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al 24 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.

28 reacties

 • Hoi Monique,

  Nu vraag ik mij af of ik niacinamide ook onder exfolianten moeten scharen?
  Alvast bedankt!

 • 5.000 euro? Zijn die niet 50.000 euro? Ik meen dat mevr. Beckham een keer een Hermes van 75.000 euro aan haar armen had

 • Weet je trouwens wat mijn droom is? een heuse Hermes tas van een flinke 5000 euro. over dromen gesproken…*wink*

 • Ach, weet je, we moeten het (beauty, onszelf) ook niet al te serieus nemen. Er spelen zoveel factoren mee. Ik kan een crème kopen bij de apotheek waarvan ik weet dat ie goed is, maar ik ga met een heel ander gevoel een parfumerie uit na een uitgebreid advies en met een dure pot crème in mijn tas. Soms zijn andere behoeftes belangrijker dan die rimpel. We weten nooit zeker of het verhaal achter een crème klopt, maar er zijn moment dan wil ik een droom kopen.

  En voor de hals hebben ze koltruitjes en sjaaltjes bedacht. Wat echt lastig is: de leesbril. Dàt voelt oud. Maar ook hier geldt, comfort gaat voor schoonheid. En ik lees nou eenmaal rustiger met bril.

 • ..daarom moet je ook maar zo min mogelijk passpiegels in je huis ophangen of neerzetten, en alleen spiegels hanteren op die plaatsen waar het licht vergevingsgezind is *wink*

 • We vergroten onze eigen ‘flaws’ altijd uit terwijl anderen het vaak helemaal niet zien. Ik moest laatst wel heel herkenbaar lachen om Angela Groothuizen. Ze zei dat ze aan een soort omgekeerde anorexia lijdt. Zelf vindt ze dat ze er kek en slank uitziet en dan ziet ze een foto van zichzelf en denkt ze: jee, ik ben helemaal niet zo slank op de foto.
  Ik heb precies hetzelfde als Angela 🙂

 • Gerti: ‘ik vind het heerlijk om ouder te worden maar je mag het niet zien’. Je maakt het jezelf niet makkelijk Gerti, zeker niet met de keuzes die je maakt om dat doel met creme proberen te bereiken *wink*

  by the way: het is uit onderzoeken bekend dat mensen bij elkaar het eerst naar de ogen en het middendeel van het gezicht kijken. De nek hoort niet in dat rijtje thuis, maar ik vind het zelf zo merkwaardig als je eerder je nek ziet rimpelen dan je gezicht. Een ander ziet het wellicht niet, maar ik wel, en daar zit meteen altijd het spanningsveld: een ander ziet jou met heel andere ogen dan jijzelf. soms is dat wel een prettige houvast als je je eigen kleine obsessies even een oplawaai wilt geven omdat je een beetje moe van ze wordt:-)

 • Ja, die nek. Mmm, daar zou ik ook wat aan kunnen doen ;-). Maar het mes gaat me te ver. Ik ben gewoon een normale vrouw die het heerlijk vindt om ouder te worden, maar je mag het niet zien. Ha ha.

  Gelukkig vallen mijn pigmentvlekjes wel mee. Ze vielen me laatst op op een foto zonder make up en met flitslicht. Niks dat niet gecamoufleerd can worden met een beetje make up. Neemt niet weg dat af en toe exfoliëren wellicht een frisse uitstraling geeft.

  Heb jaren een vast regime gevoerd en ben nu blijkbaar toe aan verandering en wil wat nieuwe dingen proberen (niet tegelijkertijd hoor). Maar het aanbod is zo groot….. Ik zie soms door de bomen het bos niet meer ;).

 • Ik vraag me altijd af in hoeverre pigmentvlekjes echt te verminderen zijn. Letterlijk kunnen ze iets minder zichtbaar gemaakt worden, maar de nu gangbare producten daarvoor zoals teintverhelderaars (zoals het nieuwe Aveda Enbrightenment waarover we nu een film hebben draaien) en wellicht fruitzuren kunnen dat alleen oppervlakkig. het probleem zit veel dieper in de huid en daar komt een cosmeticum niet bij. ik weet ook niet hoe ernstig jouw pigmentvlekjes zijn, dus wat je verwachtingen zijn. pigmentvlekken ontstaan gewoon naarmate je ouder wordt en ze worden steeds zichtbaarder. uv-filters zijn nog altijd de beste remedie om het proberen tegen te gaan – maar dan weer niet om de bestaande te helpen verminderen.

  ik kwam in de post ook een nieuw product van dermalogica tegen, tegen pigmentvorming. zal het eens bestuderen. en in amerika schijnt een veelbelovend product uitgekomen te zijn dat lumixyl heet, ik heb dit bij de fabrikant aldaar opgevraagd. het is nog niet in europa te koop.

  wil je echt iets serieus proberen kun je naar mijn idee beter naar een huidtherapeut gaan die met wat zwaardere middelen kan werken en dan zal de kosten en baten balans denk ik ook beter in verhouding zijn.

  van clinique gebruik ik geloof ik nummer 2, maar het maakt niet uit welke ik gebruik, het gaat erom welke bij jouw huidtype past en een goede verkoopster zal dat ook eerst uitzoeken. alcohol in cosmetica staat zeer onder druk omdat het irriterend kan werken. gek genoeg heeft clinique wel eens uitgelegd dat er verschillende gradaties in alcohol zijn en dat er ook combinaties van alcohol met andere stoffen zijn die juist hydraterend werken. het fijne weet ik er ook nog niet van, moeten we maar eens uitzoeken. ik gebruik mijn clinique lotion niet iedere dag, maar eens of twee keer per week.
  en natuurlijk wil je soms iets nieuws proberen:-) ik begin nu te merken dat de huid van mijn nek in tegenstelling tot die van mijn gezicht veel sneller verslapt en ben ik nu geneigd om eens te gaan kijken wat anti verslappende producten kunnen doen daarvoor (ga nu iets van Guerlain daartoe uitproberen). maar diep in mijn hart weet ik dat ik uiteindelijk beter naar de chirurg kan gaan wil ik echt langdurig resultaat zien en behouden en een efficiente investering doen.

  het blijft lastig:-)

 • Goede vraag: waarom zou ik willen exfoliëren? Vooral om kleine pigmentvlekjes en onregelmatigheden te verminderen. Ik zat te denken aan iets wat ik een week per maand als een soort kuurtje kan gebruiken.

  Vorige week heb ik Turnaround van Clinique gekocht. Die zou hetzelfde effect moeten hebben maar dan op een zachtere manier. Ook de Superdefense gekocht waar je me op attent maakte :-).
  Welke lotion van Clinique gebruik je? Wat is je mening over alcohol in lotions?

  Ik heb je artikel “kun je exfolieren overdrijven?” ook gelezen. De meningen blijven verdeeld. Derm TV raadt dagelijks exfoliëren aan, maar dat lijkt mij te gortig. In de US heb je AHA’s en BHA’s met hogere perentages maar ook met een hogere zuurgraad, ph van 2 (lage ph is hoge zuurgraad). Als je die dagelijks gebruikt brandt je huid op den duur weg verwacht ik.

  Sind een paar dagen gebruik ik de AHA van Paula’s Choice (Skin Revealing Body Lotion) tegen de pukkeltjes op mijn bovenarmen (keratosis pilaris). Het haalt de oorzaak niet weg (onmogelijk, erfelijke aandoening), maar verzacht mijn armen wel. In de zomer gebruik ik het niet vanwege de gevoeligheid voor de zon.

  Ach ja, alles met mate. Maar soms wil ik iets nieuw proberen. Ik denk dat we dat allemaal wel eens willen, daarom browsen we op je site ;-).

 • Hoi Gerti, het gebruik van zuren is een beetje op zijn retour de laatste jaren. hoewel het echt een zeer goed bewezen werkzame stof is, blijkt toch ook dat het de huid teveel kan irriteren en irritatie levert per definitie reacties in de huid op die ertoe kunnen leiden dat hij sneller zou kunnen verouderen. ook kan je huid er uv-gevoeliger door worden waardoor het des te belangrijker is om weer adequate bescherming te gebruiken (denk aan pigmentvlekvorming). het is inderdaad een typisch amerikaans fenomeen. ik geloof ook dat in amerika hogere concentraties gebruikt mogen worden dan in europa. maar dat zou ik moeten checken.

  ik gebruik zelf nauwelijks zuren. als ik het gebruik is het inderdaad de stap 2 lotion van clinique, ik vind hem echt geweldig of bij tijd en wijle al extra kuurtje de sleep and peel van filorga.

  exfolieren kan verder ook met enzymen, ik geloof dat dermalogica daar wel bedreven in is.

  maar mijn wedervraag aan jou zou zijn: waarom wil je zo graag exfolierende producten gebruiken?

 • Hoi Monique, naar aanleiding van bovenstaande discussie een vraag. Wat zijn goede exfoliërende crèmes en lotions met AHA? In de US word je er dood mee gegooid maar in Nederland ken ik alleen Paula’s Choice. In vrijwel alle lotions van Clinique (stap 2) zit alcohol of, in de milde variant, een laag percentage BHA (0,5%). Filorga is voor mij een onbekend merk. Ben ik alleen nog op deze site tegengekomen.

  Graag je advies :).

 • ok, dan krijg je een kaart van me – moet je natuurlijk wel even bij me langskomen he *wink*

 • Het bericht staat op haar website in de rubriek Skin Care Facts. Er staat verder geen datum boven maar haar site is altijd up to date dus ik neem aan dat ze hier nog steeds achter staat. En ze verkoopt natuurlijk die BHA en AHA lotions/gels waar ze heel erg achter staat.
  Ze schrijft dat je niet boven de 10% AHA moet zitten en niet boven de 2% BHA. Misschien is dat het probleem in de USA: vrouwen exfoliëren met te hoge concentraties zuren, gebruiken vervolgens nog retinol en andere producten en overprikkelen de huid. Komen vervolgens bij de dermatoloog met een overgevoelige huid.

  Ze schrijft ook nog: Further, the positive results women and men perceive with HIGHER concentrations of AHAs may come from the swelling and edema they cause. That may diminish the appearance of wrinkles and make the skin feel smoother, but it is most likely not best for the long-term health of the skin due to the increased amount of constant irritation.

  Je hebt gelijk wat je eerder schreef: alles met mate. En volgens mij vindt zij dat ook.

 • leuk maya, ik weet dat begoun erg exfoliation fan is. ik ken ook haar bezwaren. echt het meest lastige voor ons als journalisten is, dat er zeer weinig consensus is in de cosmetica industrie, of moet ik zeggen, in de wetenschap in het algemeen?

  ik ken genoeg chemici die er wel bezwaren tegen hebben, en dus die dokters die de gevallen in hun praktijk zien. natuurlijk, altijd hangt eea ook samen met concentraties. in principe mag in comsetica de concentratie niet te hoog zijn ,anders wordt het een medicijn.

  van welke datum is dit verhaal van paula? het lijkt wel of er in de us weer een oorlog over exfolieren gaande is. in europa zijn we er toch minder mee bezig. besef me terdege dat ik me in een groot wespennest begeef door dit soort berichten uit internationale media (lees Amerika) over te nemen.

  begoun verwijst ook nog naar een nieuwe ontwikkeling vermoed ik, die over sirtuines gaat, het vermogen om cellen in een wat gezondere conditie te brengen en ze langer vast te houden. hierover hebben wij van de week met onze beautyexpert wiechers een film gemaakt, die zal je binnenkort zien. daarin stel ik ook het bezwaar van begoun aan de orde. de reflectie die wiechers geeft toch van een andere orde, dan wat begoun hier stelt. spannend allemaal he.

  maar nogmaals. ik snap je verwarring, en dat is helaas ook de feitelijke praktijk. er is totaal geen consensus.

 • Monique, kun jij de scrub Aapri nog herinneren? Volgens mij kwam dat op de markt toen ik een jaar of 17 was. Oranje verpakking. Heel grove abrikozenpitten. Dat was nog eens scrubben 🙂 St. Ives had ook zo’n tube met grove scrub.

  Dit zegt Paula overigens:

  Can You Exfoliate Too Often?

  What about exfoliating too often? Does it hinder or harm cell production? Some of you have asked me about something known as the Hayflick Limit. The Hayflick response is a phenomenon that explains how many times skin cells will be reproduced. There seems to be a preset genetic determination of the number of times a skin cell will be regenerated. This turnover limit is only about what happens in the lower layer of skin where skin cells are produced (the basal layer). What happens on the surface in regard to exfoliation doesn’t affect the number of times new skin cells are created. Exfoliation is strictly about the dead surface layer of skin and that doesn’t get anywhere near the lower layers where new skin cells are being reproduced. Removing top layers of skin doesn’t cause new skin cells to be formed; the two functions are not related. So you don’t need to worry about damaging new skin cells by using topical exfoliants. You do want to be careful to avoid exfoliants that are too strong or too abrasive because of the irritation and inflammation such products cause; this can harm skin more than help it, but that still doesn’t affect cell regeneration or speed up the Hayflick Limit.

  You may have heard or read that some cosmetic companies are proclaiming people should stop exfoliating skin. The reasoning is that by doing so you hold on to your epidermal (surface) cells longer, which creates a more youthful look. My response to any company recommending this course of action is that they don’t know what they are talking about. There is no reason to preserve our epidermal cells (the outer layers of skin), they die and shed normally! Routine exfoliation just helps them do it in a healthier, more normal manner. What they are confusing is the notion of wanting to preserve the basal layer of skin where skin cells are regenerated, but that is a genetic trigger and not something related in any way to how the surface of skin functions. If there is research showing that exfoliation changes cell regeneration I have never seen it, but I have seen lots of research showing that exfoliation is incredibly beneficial for skin. There is even research showing glycolic acid can reduce skin cancer occurrences, which is astounding.

  (Other sources for the information above: International Journal of Cosmetic Science, June 2008, pages 175-182; Journal of Cosmetic Dermatology, September 2006, pages 246-253; Phytotherapy Research, November 2006, pages 921-934; Aesthetic and Plastic Surgery, May-June 2006, pages 356-362; Journal of Dermatology, January 2006, pages:16-22; Cosmetic Science, September-October 2002, pages 269-282; Molecular Carcinogenesis, July 2001, pages:152-160; and British Journal of Dermatology, February 2001, pages 267-273.)

 • Ik gebruik de sleep en peel van filorga ook. het is niet goed om je huid 52 weken per jaar met exfolierende middelen te bewerken. maar regelmatig een ‘kuur’ is prima. een paar keer per jaar een aantal weken dergelijke producten gebruiken. ik weet dat het allemaal heel vewarrend is. de een zegt dit, de ander zegt dat. doe gewoon alles met mate. de waarschuwende berichten komen vooral uit amerika waar men al vele jaren de peelende boodschap hoort. artsen zien daar nu de gevolgen van, als je permanent peelende producten gebruikt. en ook door je hele verzorgingsregime heen. er zijn daar veel meer peelende lijnen verkrijgbaar dan hier. het is heel erg een amerikaans verhaal. in europa zijn we veel minder van de ‘peel’.

  ik merk het trouwens ook aan mijn huid hoor. in het begin is de werking van zo’n product heel sterk, na een week of drie a vier neemt het af. dan is het effect over en zijn de dode huidcellen er inderdaad blijkbaar af. dan moet je gewoon stoppen. en dan doe je het over een tijdje weer. het blijven hoe dan ook huidprikkelende producten.

  ik weet dat clinique met het driestappenplan juist het tegenovergestelde zegt. ze hebben een, overigens zeer lekkere lotion – stap 2, die je dus altijd zou kunnen gebruiken. zoals eerder gezegd; het is gewoon verwarrend.

  het blijft uiteindelijk een persoonlijke kwestie: hoe reageeert je huid? blijft het goed aanvoelen, blijf je een werking ervaren? geloof je erin? voel je je er goed bij, past het bij je?

  gewoon lekker middle of the road doen, geloof ik zelf erg in…erg saai, maar ja:-)

 • Maar wat verstaat men nou precies onder exfoliëren? Het kan me voorstellen dat je niet elke dag flink moet scrubben of een chemische peeling moet ondergaan. Maar de sleep and peel nachtcreme van Filorga bijvoorbeeld bestaat uit diverse AHA- en BHA-zuren. En Filorga lijkt me toch echt wel een gerenommeerd merk. Het schijnt dat je nooit meer kan exfoliëren dan dat er aan dode huidcellen aanwezig is, je kunt geen gezonde huidcellen ‘weg exfoliëren’. Ligt het ook niet aan een beetje aan de gevoeligheid van een huid? De ene huid kan zoveel meer hebben dan de andere.

 • Dagelijks exfolieren is gewoon NIET goed! Ik doe het 1 keer per maand bij de shs. En verder mijn lijf doe ik dan ook. Je beschadigd je huid keer op keer je peelt en tuurlijk ziet je huid er mooi uit maar zijn barriere tast je steeds weer aan als je blijft smeren ziet het er mooi uit maar eens ga je er last van krijgen. Wat je ook al schreef, Monique!! Als je jong bent kan je het wat vaker doen maar na je 20ste gewoon om de 6 weken is voldoende!!

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.