Cellulite Douchen en baden Droge huid Fijn haar Gevoelige huid Gezicht Grove porien Haar Kleuren Krullenbos Lekker smeren Lichaam Lichaam en zon Lippen Make-up Mannen Marketingtrends Nagels Natuurlijk 100% Ogen Parfum Psychologie Schone huid Stylen Teint Vette huid Voeten en handen Voor hem Voor hem Vrouwen Wassen Zakenpraat Zon Zweten

Tieners teveel cosmeticachemicalien in hun bloed

77% van de tienermeiden gebruikt make-up, zegt FancyJongeren zouden veel meer cosmetica gebruiken dan volwassen vrouwen en dat baart de organisatie zorgen. Parabenen zijn conserveringsmiddelen, muskverbindingen maken onderdeel uit van parfumstoffen, triclosan is een antibacterieel middel en ftalaten zijn weekmakers van synthetische materialen.

Vooral pubers zijn extra kwetsbaar voor deze ‘verstorende’ stoffen omdat hun lichaam hormonaal zo in ontwikkeling is. Jonge meiden gebruiken dagelijks 17 verschillende producten tegen 12 producten die volwassen vrouwen dagelijks gemiddeld gebruiken. Het is algemeen bekend dat hoe jonger je bent, hoe hoger concentraties in het lichaam kunnen uitpakken. De organisatie pleit ervoor dat cosmetica voor jongeren wordt gevrijwaard van potentieel gevaarlijke stoffen.

Uit onderzoek van tijdschrift Fancy in december 2008 bleek ook dat 77% van de tienermeisjes niet zonder make-up kan. Vooral lipstick en mascara zijn favoriet. Feit is dat lipstick voor een substantieel deel wordt ‘opgegeten’, het gaat natuurlijk maar om kleine beetjes, maar je krijgt het wel binnen.

Tsja, laten we gewoon alle potentieel gevaarlijke stoffen in de ban doen. In Frankrijk werd eind 2008 door de staatssecretaris voor Milieu ook al naarvoren gebracht dat cosmetica voor kinderen en zwangeren aan strengere veiligheidseisen moet voldoen. Wellicht helpt het een handje als steeds meer landen en hotemetoten zich buigen over de gezondheidsaspectenvan cosmetica, om tot nog veiliger producten te komen. Maar laten we dan ook alsjeblieft voeding onder handen nemen, want ook op dat terrein is zeer veel winst te behalen.

Bovendien is het onderzoek van de EWG ietwat eenzijdig, want ftalaten komen ook nog altijd in speelgoed voor, zeker in discountspeelgoed, parabenen komen ook in voeding en voedingssupplementen voor. Dat de genoemde puur en alleen uit cosmetica zouden komen, wordt niet aangetoond in dit onderzoek. Je leest het volledige verhaal in het Engels hier.

Over deze schrijver

Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al 24 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Cookies

BeautyJournaal maakt gebruik van cookies.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen