In Nederland krijgt momenteel 1 op de 9 vrouwen borstkanker.

01:46 - 01:03
luistertijd 01:46 - leestijd 01:03

In Nederland krijgt momenteel 1 op de 9 vrouwen borstkanker. Dat is enorm en angstaanjagend ook voor vrouwen die het (nog) niet gehad hebben. Soms voelt het aan als Russische Roulette, wanneer ben ik aan de beurt? Maar een mens lijdt het meest onder het lijden dat hij vreest. Daarom is het goed om kennis te nemen van preventieve mogelijkheden.

We weten inmiddels al dat zeer matige alcoholinname en beweging goed is, maar je stress leren managen en gezond gaan eten, blijken dus ook zoden aan de dijk te zetten (klinkt het eigenlijk ook niet heel erg voor de hand liggend?). Het onderzoek werd in 1994 al gestart en 227 vrouwen werden erbij betrokken. Barabara Andersen van de Ohio State University volgde deze groep na een operatieve ingreep en voordat ze chemotherapie zouden krijgen. De helft van de groep kreeg een jaar lang psychotherapeutische begeleiding waarin ze leerden zich te ontspannen, stressvolle taken te delegeren, weer te gaan sporten, gezond te gaan eten en hun medicijnen op de juiste tijd en in de juiste hoeveelheden te slikken.

24% van de vrouwen die deze begeleiding kregen, viel binnen een periode van elf jaar weer terug, bij 29% van de vrouwen keerde de kanker niet terug. Andersen’s team calculeerde dat dit soort hulp de terugval met 45% liet afnemen, het overlijdensrisico zelfs met 55% liet afnemen.

Haar onderzoek steunt inzichten die al bij dieren bekend waren dat chronische blootstelling aan stresshormonen het immuunsysteem sterk verzwakt en de verspreiding van kankercellen bespoedigt. Andere wetenschappsers benadrukken wel dat meer onderzoek nodig is om het ook waterdicht te krijgen bij mensen. Want dieren zijn nog altijd geen mensen….

Lees ook