Zo'n 1.5 miljoen injectables worden elk jaar in Amerika ingespoten, aldus cijfers van de American Society of Aesthetic Plastic Surgery.

01:42 - 01:01
luistertijd 01:42 - leestijd 01:01

Zo’n 1.5 miljoen injectables worden elk jaar in Amerika ingespoten, aldus cijfers van de American Society of Aesthetic Plastic Surgery. De afgelopen zes jaar heeft de FDA 930 klachten binnen gekregen over bijwerkingen van fillers. De meest terugkerende bijwerkingen zijn:
 

Deze bijwerkingen komen vooral vooral in andere gezichtsdelen, dan de meest bekende: de nasolabiale plooi die van neusvleugels naar mondhoeken loopt. Volgens onderzoekers kunnen deze bijwerkingen soms pas na jaren ontstaan. Er wordt ook gepleit voor grondiger studies naar de verschillende fillers, want de een geeft meer bijwerkingen dan de andere. De producent van de meest bekende filler Restylane, Medicis, zegt inmiddels al meer dan 10 miljoen ervan verkocht te hebben en dat dit middel zeer weinig bijwerkingen kent. De producent van Juvederm, een andere hyaluronzuur-gebaseerde filler, en wel uit de stal van Allergan, vindt dat er duidelijk onderscheid gemaakt moet worden tussen de (relatief veilige) tijdelijke fillers en de permanente fillers (die overigens in Europa al in een aantal landen verboden zijn en in Nederland worden afgeraden). Artsen in Amerika raden consumenten ook aan om vooral naar zeer ervaren artsen te gaan, want veel ellende begint ook al de filler niet diep genoeg in de huid wordt gespoten.

In Nederland wordt vooral geadviseerd om naar de bekende klinieken te gaan, waaronder die van Helga van der Elzen, de Velthuis Klinieken, Bergman Kliniek (een paar adressen die ik ook zelf kan aanbevelen).

Lees ook