Cosmetisch medisch Injectables Klinieken

FDA pleit voor uitbreiding bijwerkingenlijst injectables

Zo’n 1.5 miljoen injectables worden elk jaar in Amerika ingespoten, aldus cijfers van de American Society of Aesthetic Plastic Surgery. De afgelopen zes jaar heeft de FDA 930 klachten binnen gekregen over bijwerkingen van fillers. De meest terugkerende bijwerkingen zijn:
 

 • Allergische reacties
 • Zwellingen
 • Ontstekingen waarbij onderhuidse bobbels ontstaan
 • Infecties
 • Blauwe plekken, bloedingen en littekens
 • Blaasjes en zweertjes
 • Bobbelvorming
 • Verdoofde plekken
 • Verplaatsing van de injectable in de huid

Deze bijwerkingen komen vooral vooral in andere gezichtsdelen, dan de meest bekende: de nasolabiale plooi die van neusvleugels naar mondhoeken loopt. Volgens onderzoekers kunnen deze bijwerkingen soms pas na jaren ontstaan. Er wordt ook gepleit voor grondiger studies naar de verschillende fillers, want de een geeft meer bijwerkingen dan de andere. De producent van de meest bekende filler Restylane, Medicis, zegt inmiddels al meer dan 10 miljoen ervan verkocht te hebben en dat dit middel zeer weinig bijwerkingen kent. De producent van Juvederm, een andere hyaluronzuur-gebaseerde filler, en wel uit de stal van Allergan, vindt dat er duidelijk onderscheid gemaakt moet worden tussen de (relatief veilige) tijdelijke fillers en de permanente fillers (die overigens in Europa al in een aantal landen verboden zijn en in Nederland worden afgeraden). Artsen in Amerika raden consumenten ook aan om vooral naar zeer ervaren artsen te gaan, want veel ellende begint ook al de filler niet diep genoeg in de huid wordt gespoten.

In Nederland wordt vooral geadviseerd om naar de bekende klinieken te gaan, waaronder die van Helga van der Elzen, de Velthuis Klinieken, Bergman Kliniek (een paar adressen die ik ook zelf kan aanbevelen).

Over deze schrijver

Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al 24 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.

2 reacties

 • Anke, wat heeft de arts die de injectable heeft ingespoten je verteld? ik neem aan dat je dit besproken hebt met hem of haar? En wat heeft men je in het ziekenhuis verteld? Is er een oorzakelijk verband aangetoond tussen de Juvederm injectable en de klachten die je naderhand kreeg?

 • Hallo
  Ik heb juvederm ingespoten gehad
  Sindsdien ben ik erg xziek geworden
  Waarschijnlijk is het een allergische- reaktie Overal heb ik pijntjes en krampen
  Ik heb op de afd cardiologie gelegen wegens ernstige hartritme stoornissen en gebruik veel medicijnen nu
  Wat moet ik dioen
  Ben erg bang
  gr. anke

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.