shop Medik8 Tetra C vitamine serum Herstelt UV-schade, helpt mee aan collageen opbouw, verbetert de vochtbalans en huidelasticiteit. Bekijken Al anderhalf jaar gebruik ik de producten van Joelle Ciocco en tot grote tevredenheid. Ik kwam ermee in aanraking toen op een ochtend kapper Dany Diop (zijn salon heet Seductif en zit in Haarlem) en importeur […]

06:34 - 03:56
luistertijd 06:34 - leestijd 03:56

Al anderhalf jaar gebruik ik de producten van Joelle Ciocco en tot grote tevredenheid. Ik kwam ermee in aanraking toen op een ochtend kapper Dany Diop (zijn salon heet Seductif en zit in Haarlem) en importeur van cosmetica en parfum bij mij aan de keukentafel verscheen met potjes en flessen van Ciocco. De aanstekelijkheid waarmee hij met zijn Frans-Nederlandse accent over Ciocco vertelde, schudde al mijn zintuigen wakker. Was dit echt zo goed?

Vacuumverpakt

Ik zag producten die bijna allemaal luchtdicht verpakt waren en ook een zeer korte houdbaarheidsdatum van 3 tot 6 maanden hadden. Als deskundige weet ik dan dat het hier om zeer ‘verse’ ingredienten gaat, om stoffen die de hoogste activiteit binnen dat tijdsbestek garanderen, maar ook alleen binnen die tijd. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Ik ging aan de slag met de huidolie Abriciol, met de gezichtstonic Lotion Aromatique en de hydraterende lotion HydraGel en binnen week had ik het gevoel een andere huid te hebben. Eentje die niet meer vochtarm en droog was, eentje die glansde en er echt  beregezond uitzag. Ik vond mijn huid zo mooi worden dat ik make-up begon af te zweren, ik wilde genieten van dit naturelle effect! Fijn dat ik haar nu eindelijk kon interviewen.

Huidtherapeute van de Sarkozy’tjes

Joelle Ciocco is chemicus van huis uit en heeft zich volledig gespecialiseerd in het eco-systeem van de huid. Hoe werkt die natuurlijke huidbarriere die zo belangrijk is voor de gezondheid van de huid? Ze is zo’n crack geworden dat – ook vanwege haar intensieve kennis van planten en cosmetica – dat ze achter de schermen wordt ingehuurd door concerns als L’Oreal voor productontwikkeling (deed oa Keraskin voor Kerastase en Shu Uemura), door Sisley en REN. Zegt genoeg huh…En de Franse en internationale beau monde – van sterren tot presidenten waaronder ook de Sarokozy’tjes – zijn kind aan huis bij haar. Allemaal in die kleine salon aan de Place de la Madeleine in Parijs waar ik haar vorig jaar even kort ontmoette en wat vragen stelde:

Interview….

Mevrouw Ciocco, wat maakt uw producten zo speciaal?

‘Ik ben gespecialiseerd in het functioneren van de huidbarriere. Ik weet hoe hij werkt en hoe je hem sterk en gezond kan houden. Al mijn producten zijn dan wel afgestemd op specifieke huidklachten, maar ze werken zonder het ecosysteem van de huid te verstoren. Teveel merken en hun producten doen dat namelijk wel. Ze proberen te werken op problemen die veel dieper in de huid liggen. Maar ik weet dat als je dat ecosysteem in balans houdt, heel veel van die problemen waarover andere merken het hebben nauwelijks zullen bestaan.  Het gaat om de natuurlijke huidbarriere, hou hem goed en de huid kan prima functioneren.’

Uw Hydro gel en de gezichtsolie Abriciol is geweldig,. Ik hoef zelfs niet eens echt elke dag een moisturizer op te doen…wat is uw geheim?

‘Alles draait om het intact houden van een goede pH-waarde. Hoe ouder je wordt, hoe alkalischer je pH-waarde wordt. Je lifestyle beinvloedt dit ook heel erg, daarom kijk ik daar ook naar stressfactoren en voeding. Hoe meer oxidatieve stress er ook in de huid plaatsvindt, hoe alkalischer de pH waarde wordt.

Mij zal je ook niet horen over high tech ingewikkelede moleculen. Ik werk met hele zuivere grondstoffen van de hoogste kwaliteit, vaak van plantaardige afkomst omdat ze zo heilzaam voor het versterken van de huidbarriere zijn.

Mijn docent aan de universiteit zei altijd: je bent geen dokter, je bent een kok. Je hoort de beste voeding voorde huid te maken.’

U gebruikt zulke (ogenschijnlijk) simpele stoffen. Als die zo goed zijn,waarom doet ieder ander merk dat dan niet?

‘Het zijn keuzes die je maakt. Ieder merk wil zich op een eigen manier onderscheiden en gelooft weer in andere invalshoeken. Joelle Ciocco maakt producten om de huid te helpen zichzelf sterk te houden. Een huid die goed functioneert, kan zichzelf gezond houden en dat zie je er dan ook aan af.’

Waarom zijn uw producten maar zo kleinschalig verkrijgbaar?

‘Ik droomt echt wel van een groot merk, maar mijn werkwijze laat het niet toe. Ik werk zo vers mogelijk, met de hoogste biologische acitiviteit. Ik zal altijd pret a porter blijven,’ lacht ze.

Op onze vraag hoe ze tegenover synthetische stoffen staat omdat ze zelf toch ook veel plantaardig gebruikt (en zeker ook niet altijd parabenen!), wordt ze vurig en roept dat er niets mis is met parabenen, siliconen en dergelijke. In geval van parabenen zegt ze dat ze niet door de huid heen gaan. Maar helaas voor mw Ciocco, kunnen parabenen wel degelijk door de huid heen gaan….

Haar assistente Loubna die in het Engels beter kan uitleggen wat mw Ciocco wellicht wil benadrukken legt uit: ‘ Parabenen kunnen wel toxisch zijn, maar de hoeveelheden die gebruikt worden zijn zo klein en het ligt er ook aan welke vorm je kiest. Bovendien zijn er zijn nog steeds geen goede vervangers. Parabenen zijn nog altijd de beste conserveringsmiddelen.

Op mijn laatste vraag, hoe mw Ciocco het voor elkaar heeft gekregen om aan een puur plantaardige olie een zonnefilter toe te voegen die niet fysisch of synthetisch is, verklaart ze…

‘In Abriciol zit een mineraal filter – dus wel fysisch, hoe we dat doen is echt een groot geheim. Het is namelijk een uniek procede…’

En dan moet mw Ciocco er vandoor, op naar een presentatie van Keraskin huidverzorging, waarvan ik nou nog steeds niet weet wanneer de naamhouder, Kerastase, het in Nederland gaat brengen. Tot nu toe wordt het alleen verkocht bij Alexandre Zouari in Parijs en Richard Ward in London incluis facials, maar de verwachtingen zijn wel dat het de komende jaren wereldwijd zal gaan. En van Loubna krijg ik vervolgens een waanzinnige gezichtsmassage, waarbij ik denk dat ze het vel over mijn kiezen trekt. Een mega-stevige bindweefselmassage, die uren nadien nog bij mensen de vraag oproept wat ik heb gedaan omdat mijn gezicht en mijn huid er zo geweldig stralend uitzien……:-)

Lees ook