Een unieke selftanner die 100% plantaardig is en een prachtige teint geeft, zonder vieze luchtjes

10:12 - 06:07
luistertijd 10:12 - leestijd 06:07
TanOrganic Glove

Deze handschoen is fantastisch om zelfbruiner mee aan te brengen

Getest TanOrganic Self Tan Lotion & Oil

Veel vrouwen hebben een haat-liefde verhouding met zelfbruiners. En om eerlijk te zijn… zowel Corine als Monique behoren tot die groep. Je wilt wel graag een mooi zomers kleurtje – zonder daarvoor uren in de zon te moeten bakken met alle schadelijke gevolgen van dien (wist je dat Nederland in de Top-10 staat van landen met huidkanker?) – maar tegelijkertijd ben je huiverig voor de veelal synthetische ingrediënten in een zelfbruiner en de nare luchtjes die daarbij horen. Om van de vlekken nog niet maar niet te spreken.

Juist om deze ‘bezwaren’ tegen zelfbruiners weg te nemen en te laten zien dat het gebruik van een zelfbruiner ook prettig kan zijn, heeft het Ierse merk TanOrganic natuurlijke zelfbruinproducten ontwikkeld, die bovendien ECOCERT zijn gecertificeerd.

Monique en Corine zijn samen de uitdaging aan gegaan. Beiden testten de TanOrganic Self Tan Lotion en Corine testte ook de TanOrganic Self Tan Oil, in combinatie met twee handige handschoenen en een verzorgende droge huidolie.

Wat zit er vooral niet in de producten?

Normaliter beginnen we een review op BeautyJournaal met een beschrijving van de belangrijkste ingredienten. In dit geval is het interessant om te benoemen wat er vooral niet in de producten van TanOrganic zit, juist omdat dit het unique selling point is. De producten van TanOrganic zijn voor 99% natuurlijk en bevatten geen synthetische ingrediënten zoals conserveermiddelen parabenen, phenoxyethanol, of synthetische kleur- en geurstoffen. Hierdoor zijn de producten ook geschikt voor de gevoelige huid.

Wat zit er dan wel in?

Een belangrijk ingrediënt in de producten van TanOrganoc is Aloe Vera, dat de huid hydrateert. Het bruine tintje wordt veroorzaakt door Dihydroxyacetone (DHA), verkregen uit natuurlijke suikers. In de Self tan lotion is dat 10% en in de Self tanning oil is dat 8%. Extracten van citrusfruit zorgen voor een heerlijke en aangename geur.

Aan de slag met de producten

TanOrganic Scrubhandschoen en Dry OilWanneer je aan de slag gaat met zelfbruiners, is een goede voorbereiding absoluut het halve werk. Een egale en goed gehydrateerde huid geeft namelijk het beste resultaat. We beginnen daarom met het scrubben van onze huid om dode huidcellen te verwijderen. Hiervoor gebruiken we Ultimate Exfoliator Glove. Je kunt deze zowel droog als nat gebruiken. Wij doen het lekker onder de douche.

Na het afdrogen, inspecteren we onze knieën en ellebogen op droge plekjes. Mochten die er ondanks het scrubben zijn, smeer ze dan even in met de Multi-use Dry Oil van TanOrganic. Het bevat een mix van negen plantaardige en voedende oliën – waaronder argan olie, kokosolie, jojoba olie en avocado olie – en wordt snel opgenomen door de huid. We zijn niet alleen dol op de geur met zomerse citrus en citroenen, het is echt een fantastische olie, die je ook na het aanbrengen van de zelfbruiner gebruikt om je huid lekker gehydrateerd te houden. Ook zalig als after sun product, een must-have voor je beauty stash!

Bekijk ook het volgende filmpje, waarin wordt uitgelegd hoe je de producten gebruikt voor het beste resultaat:

TanOrganic Self Tan Lotion

Voor het aanbrengen van de Self Tan Lotion gebruiken we de Applicator Glove. Dit is een heerlijke fluweelzachte handschoen, waarmee je de Self Tan Lotion gelijkmatig aanbrengt. De binnenkant van de Glove is voorzien van een isolerend laagje, zodat de Self Tan Lotion niet via de handschoen op je handen terecht komt. De handschoen is redelijk dik en dit zorgt ervoor dat je de dunne lotion echt heel mooi kan uitsmeren.

verschillen tanorganic lotion en oil

De Self Tan Lotion ruikt, net als de droge olie, naar citrus. Ditmaal geen citroenen, maar sinaasappels. De Lotion is vrij waterig, waardoor deze heel snel door de huid wordt opgenomen. Door de toevoeging van natuurlijke kleurstoffen van honing en karamel geeft de Self Tan Lotion een instant kleurtje aan je huid, waardoor je precies kunt zien waar je al bent geweest en waar niet. De Dihydroxyacetone (DHA) heeft langer nodig om op kleur te komen, maar door de natuurlijke kleurstoffen merk je dat niet. Het kleurtje zit er meteen supernatuurlijk, mooi zacht gebruind uit.

Het resultaat

benen monique na 4x zelfbruiner in twee weken

Monique’s benen na 4x Selftan Lotion in twee weken.

Monique is verslaafd aan de kleur

Een mooie bruine kleur, die niet van echt valt te onderscheiden. Monique is er zo enthousiast over dat ze inmiddels verslaafd is aan deze selftanner. Ze heeft nog nooit zo’n mooie kleur op haar benen gezien, die zo natuurlijk en warm overkomt. Voor het eerst in vele jaren laat ze haar blote benen met trots zien. Zongekust en omdat ze meer scrubt dan ooit, en ze ook stevig in de olie zet om uitdroging tegen te gaan (zelfbruiner droogt haar huid wel meer uit, vindt ze), heeft ze eindelijk ook eens van die mooie glanzende benen.

Corine is verslaafd aan de geur en het huidgevoel

Corine is heel blij met het huidgevoel. Bij andere (meer synthetische) zelfbruiners heeft ze nog wel eens last van een wat ‘chemisch’ of gloeierig gevoel op haar huid. Nu niet.

Corine's benen, waarbij het linker been op de foto zonder self tan is, en het rechter met Selftan Lotion.

Corine’s benen, waarbij het linker been op de foto zonder self tan is, en het rechter met Selftan Lotion.

Kleurstof kan wat afgeven

Corine had er wel last van dat de natuurlijke kleurstoffen uit de Selftan Lotion kunnen afgeven op haar lichte kleding en tussen de witte lakens. Ze spoelde haar benen voor het aankleden daarom goed af. Het bruine kleurtje verdwijnt daar niet mee, de kleur van de DHA laat zich niet afwassen. Monique ondervindt geen hinder van de kleurstoffen. Ze draagt altijd donkere kleding en tussen de lakens bespeurde ze niets.

Die handschoen maakt het grote verschil

Bij Corine blijf de kleur een dag of vijf zitten. Monique is zo enthousiast dat ze het niet eens zover laat komen, ze werkt het eens in de drie dagen bij, nadat ze haar huid gescrubt heeft. Wel ziet ze dat bij het verbleken van de kleur lichte strepen tevoorschijn komen. Maar die zijn zo weer opgekleurd met een nieuw laagje. De Lotion laat zich dankzij de prachtige handschoen streeploos aanbrengen.

selftanning oilTan Organic Self Tan Oil

In tegenstelling tot de Self Tan Lotion breng je de Self Tan Oil niet aan met een handschoen, maar met je vingertoppen. Dit maakt dat je heel nauwkeurig kunt werken, bijvoorbeeld in het gezicht bij de haargrens of rondom je wenkbrauwen. Corine testte deze Oil.

Subtieler van kleur

De Self Tan Oil is fluweelzacht en ruikt wederom lekker naar citroentjes. Alleen al om de geur is Corine weg van dit merk. De olie is transparant en bevat geen natuurlijke kleurstoffen, zoals bij de Self Tan Lotion wel het geval is. Door een lager percentage Dihydroxyacetone (DHA) is het bruiningsresultaat ook wat subtieler. Het duurt ongeveer een uur of acht totdat de Self Tan Oil zijn optimale bruining heeft afgegeven.

Acht uur na het aanbrengen van de Tanning Oil zie je een mooi natuurlijk kleurverschil bij Corine. De streep gaf aan tot waar ze hem aangebracht heeft. De kleur is iets uitgelopen.

Acht uur na het aanbrengen van de Tanning Oil zie je een mooi natuurlijk kleurverschil bij Corine. De streep gaf aan tot waar ze hem aangebracht heeft. De kleur is iets uitgelopen.

Het resultaat

Wat is dit een fijn product! Je brengt het aan als een body olie en laat daarna het product zijn werk doen. Omdat het product kleurloos is, zag Corine in eerste instantie niet zoveel gebeuren, los van een heerlijk gehydrateerde huid. In de loop van de dag zag ze haar arm ‘op kleur komen’ en na een uurtje of acht was de kleur op zijn mooist. Wederom een mooie, natuurgetrouwe bruine kleur. Een pluspunt van de Self Tan Oil is dat deze gegarandeerd niet afgeeft, wat met de Lotion dus wel gebeurde bij Corine.

Tip! Zowel de Self Tan Lotion als de Self Tan Oil werken met een ‘laagjes’ concept. Wil je een diepere bruine kleur, dan breng je gewoon een tweede laagje aan. Het is wel verstandig om dit rustig op te bouwen, aangezien de DHA tijd nodig heeft om op kleur te komen. Beoordeel het eindresultaat dus na enkele uren en besluit dan of je nog een extra laag aanbrengt.

In het volgende filmpje legt Noelle O’Connor – oprichtster van TanOrganic – uit hoe je de Self Tan Oil gebruikt:

Ons eindoordeel

monique lindeboom

Monique

Wat een heerlijke kennismaking met een eerlijk en natuurlijk merk. Geen vervelende luchtjes of een gloeierig gevoel op de huid – in Corine’s geval. En misschien nog wel het belangrijkst… een schitterend en natuurlijk eindresultaat dat zeker een dag of vijf aanhoudt.

portret mei 2016

Corine

Als Corine moet kiezen tussen de Self Tan Lotion en de Self Tan Oil, dan is de olie haar absolutie favoriet. Deze ruikt heerlijk zomers, laat haar huid glanzen en geeft niet af. Doordat je hem als een body olie gebruikt, is het zelfbruinen ook geen extra stap in je beauty ritueel.

En mocht jij nu helemaal geen zelfbruiners gebruiken, probeer dan vooral de Multi-use Dry Oil van TanOrganic. Dit is écht een hele fijne alleskunner, die niet mag ontbreken in je badkamerkastje.

‘Toch…Monique?’. ‘Absoluut Corine!!’

Lees ook