Cellulite Contourverbetering Lichaam

Kan cafeïne cellulite verminderen? De feiten.

Het BeautyJournaal-team
Geschreven door Het BeautyJournaal-team

Deze stof wordt veel gebruik hiervoor, zou het dan toch werken? Een onderzoek.

Hans ontdekt remedie tegen cellulitis. Fabel of feit?!Volgens een artikel op PopSugar kun je van cellulite afkomen door je bovenbenen te scrubben met een mengsel van gemalen koffie, suiker en kokosolie. Door je benen te masseren met het mengsel en het vervolgens af te spoelen zou de cellulite minder zichtbaar zijn. Dat zou komen door de in de koffie aanwezige cafeïne.

Maar kan dat? Kan cafeïne cellulite verminderen?

Ja, dat kan. Het is een ingewikkeld chemisch proces dat lastig uit te leggen is, maar het is mogelijk. Om van cellulite af te komen, is het nodig om de lipolyse, oftewel de vetverbranding, te stimuleren.

Lipolyse wordt gestuurd door een enzym dat HSL (Hormoongevoelige Lipase) heet. HSL wordt geactiveerd door een stofje dat PKA (Proteïne kinase A) heet. Je kunt de hoeveelheid beschikbaar PNA vermeerderen door de hoeveelheid cAMP (Cyclisch adenosinemonofosfaat) te vermeerderen.

Echter, een enzym dat PDE (Fosfodiësterase) heet, breekt het cAMP af. Om van cellulite af te komen moet je dus van PDE afkomen. En jawel, cafeïne doet dat, het is een PDE inhibitor. Theoretisch vermindert cafeïne PDE, waardoor je meer cAMP hebt, waardoor je meer PKA hebt, hetgeen meer HSL activeert waardoor er meer cellulitis wordt afgebroken.

Kan cafeïne doordringen in de huid?

Ja! Er zijn zo’n vijftig onderzoeken die bewijzen dat cafeïne kan doordringen in de huid. Het is op verschillende manieren onderzocht:

 • Verschillende oplossingen (water, alcohol, gel)
 • Verschillende substraten (in vitro, in vivo en ex vivo)
 • Verschillende methodes (Ramanspectroscopie, plakstrips)
 • Verschillende soorten huid (gezonde huid, huid met een beschadigde huidbarrière, huid met en zonder haarzakjes)

Het staat vast dat cafeïne doordringt in de huid, maar hoe snel, hoe veel en hoe diep varieert door de manier waarop het gebeurt en de oplossing. Kleine hoeveelheden die in alcohol zijn opgelost, dringen binnen vijf minuten in de huid. Grote hoeveelheden in gel doen er zes uur over. Dat is dus een groot verschil.

Hans ontdekt remedie tegen cellulitis. Fabel of feit?!Zijn er onderzoeken die bewijzen dat cafeïne effect heeft als het op de huid wordt gesmeerd?

Nee. Maar er zijn enkele in vivo onderzoeken die het waard zijn om genoemd te worden.

Onderzoek 1:

Er werden 18 mensen getest, de omtrek van de dij werd gemeten nadat er 30 dagen lang een ‘Afslankcomplex’, dat bestond uit ingekapselde cafeïne, levocarnitine en wat ander spul, op één dij was gemasseerd en niks op de andere dij. De omtrek van de behandelde dij was met 0 tot 10 mm verminderd.

Er zijn twee nadelen aan dit onderzoek. Er werd een mix van cafeïne en andere ingrediënten getest, dus het zegt niks over alleen cafeïne. Ten tweede was er geen controle. De huid masseren kan een afslankend effect hebben, dus het is niet duidelijk of het afslankende effect werd veroorzaakt door de crème of door de massage.

Onderzoek 2:

In dit onderzoek werd een groep mensen behandeld met een mengsel van cafeïne, retinol en ruscogenine. Een andere groep werd behandeld met een placebo. Nadeel aan dit onderzoek: opnieuw werd er een mengsel onderzocht, dus niet alleen cafeïne. Het onderzoek liet ook geen duidelijke verbeteringen zien.

Onderzoek 3:

Het enige onderzoek waarbij alleen cafeïne was gebruikt, was een in vivo onderzoek waarbij gebruik werd gemaakt van varkenshuid. Er was alleen een positief resultaat als er ook ultrasoon geluid werd gebruikt. Alleen cafeïne had geen resultaat.

Er zijn dus geen deugdelijke onderzoeken – voor zover we weten – waaruit blijkt dat cafeïne effectief is bij het bestrijden van cellulitis.

Bevat gemalen koffie wel genoeg cafeïne?

Hoeveel cafeïne zit er in gemalen koffie? Zo’n 5 procent. Dat is op zich genoeg, maar het zit opgesloten in het koffiepoeder en kan niet doordringen in de huid. Gebruikte, natte gemalen koffie bevat genoeg vocht om de cafeïne vrij te geven, maar in de regel zit er in natte gemalen koffie nog maar 0,5 procent cafeïne. Hoe dan ook, gemalen koffie gebruiken om de huid te voorzien van cafeïne is zeer ineffectief.

Kan de eerder genoemde scrub voldoende cafeïne in de huid laten doordringen?

Cafeïne is oplosbaar in water. Door de koffie te mengen met kokosolie zorg je er voor dat de cafeïne niet uit de koffie kan komen. Het duurt lang voordat cafeïne doordringt in de huid. Het duurt zo’n twee uur voordat er genoeg cafeïne in de huid zit. Niemand laat een scrub zo lang zitten.

Het kan werken als:

 • Je eerst hele slappe koffie zet, waardoor er nog veel cafeïne in de gemalen koffie achterblijft.
 • Je alleen natte gemalen koffie gebruikt, zonder toegevoegde kokosolie.
 • Je de koffie op je huid masseert.
 • Je het heel erg lang laat zitten.
 • Je dat een maand lang elke dag herhaalt.
 • De onderzoeken, die laten zien dat er een klein afslankend effect is, kloppen.

Lees hier meer over de stof cafeine in ons woordenboek.

Dán zou je dij ongeveer een centimeter slanker zijn. Denk je dat je dat ziet?! Geen zin om elke dag met koffiedik te smeren, onderstaande crèmes kun je ook gebruiken!

Hans ontdekt remedie tegen cellulitis. Fabel of feit?!

Shop the look!

1. Shiseido Advanced Body Creator is een lichtgewicht en verkwikkende bodylotion die cellulite helpt verminderen. Shop hier met 20% korting.
2. Nivea Goodbye Cellulite met lotusextract die de ontwikkeling van nieuwe vetcellen vermindert. Ook stimuleert de crème het afbreken van vet tot kleinere deeltjes. Shop hier het voordeligst.
3. Biotherm Celluli Laser met plantenextracten wingerd, sericoside en ruscus én cafeine (daar heb je het weer!) die afslankend werken. Shop hier meet 25% korting.
4. Collistar Reshaping Body Slimming Treatment is actief tegen vetcellen en het vasthouden van vocht. Shop hier het voordeligst.
5. Qiriness Le Body Wrap Hydra Fraicheur met een extract uit Chaparral (woestijnplant) die de celdeling vermindert door het celmetabolisme te vertragen. Shop hier met korting.

Deze anti-cellulite producten bevatten (ook) cafeïne:

 

Meer weten over Cellulite?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Over deze schrijver

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal redactieteam schrijft artikelen voor BeautyJournaal.nl. Het gaat om artikelen die niet per se door hen op persoonlijke titel gemaakt worden.

6 reacties

 • Maar waarom moet het koffiedik zijn ? Kan je je dan niet beter gewoon helemaal insmeren met een kopje straffe espresso ?

 • hahaha….ik vrees dat mijn gupjes nespresso daar te duur voor zijn, tenzij nespresso wil sponsoren, hebben ze er meteen een nieuwe communicatie gig bij;-)

  overigens is wel zo dat als je afvalt door sporten en je spieren steviger worden door sporten, je vetcellen leger raken, cellulite wel kan afnemen, er is minder imprint in het zachte bindweefsel , een betere doorbloeding in de weefsels en de huid spant strakker over het spiervolume heen. maar dat neemt niet weg dat ook afgetrainde mensen zoals balletdansers cellu kunnen hebben.

 • Eva, goed dat sporten bij jou geholpen heeft. Gewicht schijnt verder niets met cellulitis te maken te hebben. Al zou ik wel 10 kilo af willen vallen 😉

 • ’s Avonds je benen met een sterke espresso insmeren, laten drogen, oude pyjamabroek aan en lekker slapen. ’s Ochtends onder de douche afspoelen. Wie neemt de proef op de som?

 • Hartstikke goed dat het je geholpen heeft Eva! Maar wat als iemand niet kan hardlopen? Dan probleem en moet je naar andere middelen grijpen of van je lachkuiltjes in je billen en benen gaan houden 🙂

 • De beste (cq enige) manier voor mij om van cellulitis af te komen was voor mij hardlopen in combinatie met minder eten (dwz normale porties ipv dubbele: luisteren naar je lichaam wanneer je genoeg hebt en niet dooreten omdat iets lekker is). Het leverde me 10 kg lichaamsverlies op en een heel fit en energiek gevoel. Serieus, altijd dikke buik en kont gehad met putjes, maar alleen met sporten kreeg ik het onder controle. Het kost je alleen een paar goede sportschoenen. 🙂

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.