Claims Groene Special Monique schrijft Zakenpraat

Plastic soep in oceanen – ook cosmetica draagt eraan bij

Dit weekend was er in kranten aandacht voor de enorme hoeveelheid plastic waarmee onze planeet, en dan met name de Grote Oceaan opgescheept zit (oceaan tussen de VS, Canada en Japan). Met noemt het ook wel de plastic soep. Het is een drijvende massa van heel kleine deeltjes plastic zo groot als het oppervlak van Frankrijk, Portugal en Spanje bij elkaar.

Het milieu heeft er last van, zeker de vele vogelsoorten, vissen en de zoogdieren die in zee leven en het binnenkrijgen. Uit een onderzoek van British Columbia in Vancouver blijkt onder 67 dode stormvogels dat ze gemiddeld 0,38 gram plastic in hun maag hadden. Uit een eerder Nederlands onderzoek onder stormvogels op de Noordzee, sinds de jaren tachtig, zou 95% van de vogels plastic in hun maag hebben. Dieren versterven omdat het plastic hun magen vult waardoor ze denken geen honger te hebben. Ook bevat het plastic schadelijke chemicalien als pesticiden, brandvertragers en kleurstoffen.

Volgens wetenschappers komt niet alle plastic in zee terecht, ook het nodige verdwijnt in het riool: deeltjes uit synthetische kleding en uit cosmetica. Ook hiernaar werd onderzoek gedaan, gepubliceerd in het tijdschrift over waterbeheer H2O. Hierin staat onder aandere dat uit eerder onderzoek door een andere wetenschapper (Mark Browne) blijkt dat per wasbeurt 1900 microplasticdeeltjes loslaten per kledingstuk. En samen met de microdeeltjes uit tandpasta en douchegels komt het via het gezuiverde afvalwater in zee.

Volgens de onderzoekers is de situatie zo dat ook jij het uiteindelijk weer op je bord krijgt via de voedselketen. Hoe schadelijke dat is weet men nog niet, maar sommige soorten microplastics zouden wel bij zwangere vrouwen door de placenta heen kunnen dringen.

De onderzoekers pleiten voor wasmachines die de plastics uit het water kunnen filteren en ze zouden graag zien dat er voor cosmetica verpakkingen worden gebruikt die afbreekbaar zijn (bioplastics, bijv gemaakt van aardappelzetmeel).

Stichting de Noorzee heeft al enkele jaren een lijst beschikbaar op haar website van plastics in cosmetica die slecht zijn voor het milieu: polyethyleen, polypropyleen, polyethyleentereftalaat. De stichting voert vooral campagne tegen scrubcremes waarin kleine plastic bolletjes zitten die niet meer uit het milieu verdwijnen.

Hier tref je een lijst aan met producten die volgens de stichting niet goed zijn,want met plastic korrels. Deze lijst is volgens de stichting veilig, want met afbreekbare korrels, zoals bamboe, zout en notenkorrels, aldus de Stichting.

Leuk om te weten vinden wij ook dat er momenteel veel promotie gemaakt wordt voor serviesgoed dat uit bamboe is vervaardigd. O.a. te koop bij de Bijenkorf, in leuke pasteltinten.

Lees ook:

La Prairie steunt kleindochter Jacques Cousteau in haar actie voor een schone oceaan

Meer weten over dit onderwerp?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Over deze schrijver

Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al 24 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.

10 reacties

  • @Monique,
    Denk ik ook, dat het gewoon goedkoper is. Alleen dacht ik, dat de groeiende trend was om de cosmetica steeds duurzamer en “natuurlijker” te maken.

  • Ik gebruik voor lichaam te schrubben van die scrubhandschoendjes, een spons met een hele ruwe kant of een scrub speciaal voor het lichaam (daar voel je wel wat van). Washandjes moet ik steeds wassen en ben niet zo’n type dat vaak de was doet. Ga pas was draaien wanneer ik de wasmachine echt vol kan gooien en is een 2-persoons huidhouden hier. Dus washandjes vind ik dan niet zo fijn. Was mijn handdoeken niet na 1x gebruik ofzo. Ben best wel mileu bewust eigenlijk als ik ga kijken naar mijn manier van huishouden haha =) (en dat is bewust hè, niet uit luiheid =) ).

  • Ik vraag me ook af waarom zo veel plastic in scrubs en tandpasta wordt gebruikt als er van oudsher voldoende alternatieven zijn – zout, suiker, gemalen noten en pitten b.v. voor scrubs of gemalen krijt en klei voor de tandpasta. En wat scrubs betreft – onze oude trouwe washandje doet het geloof ik niet slechter, dan een scrub 😉 En in de vele scrubs lijken die deeltjes ook alleen voor de sier te zijn – ik heb het vaak met scrubs – doe het op de huid en voel helemaal niets van het scrub-effect.

  • @Babs, Ja toch?! @Harriet, precies, dat willen we toch niet! Niet in je lichaam maar ook niet voor het milieu… Waar zijn we toch mee bezig!

  • Als ik zo de lijst van merken/producten bekijk:waarom zou je plasticdeeltjes in een dagcreme doen? Dat wil je toch helemaal niet op je gezicht smeren? Of in je tandpasta, waarvan je altijd wel iets doorslikt? En dan door de jaren heen steeds meer van die plasticdeeltjes die zich in je lichaam opstapelen….

  • Van bepaalde merken verwacht je eigenlijk niet dat ze op de ‘slechte’ lijst staan. Maar heel fijn om het te kunnen checken!

  • Ik ga al mijn producten snel controleren met deze lijsten. Ik had er al eerder over gelezen, maar nu weet ik tenminste hoe ik het echt kan checken zelf.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.