Dit kun je doen als je kunstnagels bijgewerkt moeten worden

08:53 - 05:19
luistertijd 08:53 - leestijd 05:19

Nagelexpert Tracy Shelverton vroeg ons of ze alle mensen die afhankelijk zijn van de nagelsalon voor onderhoud van hun (kunst)nagels, tip mag geven op BeautyJournaal. Maar natuurlijk Tracy! En hierbij komt haar ingezonden adviesplan!

Het is voor nagelstylisten en pedicuren helaas niet mogelijk om op afstand van anderhalve meter van hun cliënten te werken, dus het is logisch dat velen er voor kiezen om de salon of de praktijk te sluiten. Tot 6 april, maar we weten helemaal niet of dit nog langer kan worden.

Wat betekent dat voor jou als consument? Waar moet je dan naartoe voor nagelonderhoud?

De twee grootste problemen die je kan ervaren zijn uitdroging van je nagels en een probleem met de hechting van de kunstnagels. Maar eerst wil ik het over hygiëne hebben, omdat het virus zo snel overdraagbaar is. Die hygiëne is een must, maar kan ook andere problemen geven….

tracy shelverton

Uitdroging door veelvuldige handreiniging met alcohol

Handen wassen met zeep en water is nu wel heel erg belangrijk. Daarnaast zijn we met zijn alleen massaal gaan shoppen voor alcohol of ontsmetting gel met alcohol erin en we gebruiken het volop.

Kleine wondjes ontstaan

Het eerste probleem waar velen mee te maken krijgen, is dat de alcohol die in alle ontsmettingsproducten zit, de huid uitdroogt. Dit veroorzaakt kleine wondjes in het huidoppervlak waardoor  we juist vatbaarder worden voor infecties (!) zoals paronychia (in de nagelriemen en proximale nagelvouw), omdat de huid niet meer mooi afsluit.

Onze huid is onze grootste orgaan, het reguleert onze lichaamstemperatuur en beschermt ons tegen ziektekiemen van buitenaf, waaronder schimmels en bacteriën, maar ook tegen chemische vloeistoffen. Het is echt van belang dat wij onze huid en nagels blijven verzorgen. Elasticiteit van de huid is de sleutel.

Smeer na ontsmetting altijd je handen en nagels in

Oliën en lotions zijn nu onze vriend – als je je handen ontsmet is het verstandig om erna je nagel te oliën en lotion te gebruiken voor onze handen op deze manier houden wij onze huid en nagels in optimale conditie.

Hechtingsproblemen met kunstnagelproducten

Kunstnagelproducten hebben een optimale houdbaarheid. Dat betekent dat ze voor een bepaalde tijd goed blijven en daarna begint het product af te breken.

De natuurlijke nagel groeit 24 uur per dag zonder pauze vandaar dat we uitgroei zien als wij kunstnagels dragen.

Omdat de natuurlijke nagelplaat immer in beweging is kan dat na een paar weken een hechtingsprobleem opleveren en kunnen er kleine scheurtjes ontstaan.

Bacteriën of schimmels kunnen welig gaan tieren

Water kan tussen de kunstnagel en je natuurlijke nagel komen en daar ontstaat dan de perfecte kweekplek voor ziektekiemen zoals bacteriën en of schimmels zoals pseudomonas (een opportunistische bacterie die wij allemaal met ons meedragen) of white superfical onychomycosis (schimmelinfectie in de bovenste laag van de nagelplaat).

Salon dicht door Corona, wat nu?

Onder normale omstandigheden heb je een vervolgafspraak staan om je mooie kunstnagels te laten verwijderen en te laten vervangen of bij te werken. Maar wat moet je doen als je salon dicht is vanwege Corona?

Problemen per type kunstnagel

Of en welke problemen kunnen ontstaan omdat je nagels niet verzorgd kunnen worden, hangt erg af van het type nagel dat je hebt. Ik leg het uit:

Hard Gel en Acrygel

Dit zijn permanente nagels met een hoge hechtingswaarde. Het is van belang dat de nagel niet loskomt van de nagelplaat. Verzorging van de natuurlijke nagel en van de nagelriemen met olie helpt om het product in optimale conditie te houden. Je kan met een goede nagelvijl het product inkorten als je nagels te lang worden.

Voorzichtig afvijlen

Deze kunstnageltypen moeten regelmatig bijgewerkt worden om de uitgroei van de nagel te bedekken en om hechtingsproblemen op te lossen. Als dat door omstandigheden, zoals een dichte salon, niet kan, zul je de nagels zelf moeten verwijderen door ze voorzichtig af te vijlen zonder de omliggende huid te beschadigen.

Is jouw salon nog open, laat ze dan maar uit voorzorg zo snel mogelijk verwijderen nu.

Acrylnagels

Dit is een semipermanente nagel met een hoge hechtingswaarde, die verwijderd kan worden met cosmetische aceton, nadat de nagel eerst dunner gevijld is. De uitdroging die de cosmetische aceton veroorzaakt kan je opheffen met olie tijdens, maar ook na, het afweken. Als je acrylnagel nog goed zit, kan je hem gewoon zelf inkorten met een speciale vijl voor kunstnagels.

Is je salon nog open, laat de nagels dan ook liever bij voorbaat verwijderen. Uit voorzorg.

Gel Polish

Of dit makkelijk te verwijderen is, hangt af van het merk. Je nagelstylist kan hierover het beste advies geven, dus vraag het ook even.

Hybride gel polish en afweekbare gel polish

Deze producten zijn verwijderbaar met cosmetische aceton. De uitdroging die de aceton veroorzaakt kan je opheffen met olie en lotion nadat je de nagellak verwijderd hebt.

Gewone nagellak

Gewone nagellak is makkelijk te verwijderen met nagellak verwijderaar of cosmetische aceton.

Extra tips om problemen met je nagels te voorkomen nu je ze zelf moet verzorgen:

Beginnende infectie

Indien nodig, zijn er prima cosmetische producten om een beginnende infectie in de nagelplaat of huid erom heen te bestrijden.

HEKA of HiBiCeT zijn eerste-hulp-producten die bij de drogist of apotheek te verkrijgen zijn. Podiskin kan je via je nagelstylist kopen. Eén van de werkzame stoffen in deze producten is chloorhexidine. Een goede eerste-hulpmiddel bij beginnende infecties in de nagelplaat of huid eromheen. Lees wel de bijsluiter voor gebruik.

Voor het bestrijden van white superficial onychomycosis kan je via je nagelsalon HFL Solution Spray aanschaffen – gebruik deze spray 2 keer per dag en olie de nagel(s) daarna goed in.

Het zijn noodoplossingen

Onder normale omstandigheden zal ik je altijd adviseren om naar je nagelstyliste te gaan, of je pedicure, om kunstnagels te laten verwijderen. Nu dit tijdelijk niet mogelijk is, heb je wat aan deze tips. Maar neem ook gerust contact op met je nagelstyliste als er echte problemen zijn, of wanneer je twijfelt wat je moet doen.

Het is goed om te weten dat er nu al nagelsalons zijn die hun klanten speciale nagel-verwijderkits meegeven. Echt super. Als je dit ook wilt, vraag er gerust naar bij jouw nagelstyliste.

Mocht je nagelsalon open blijven, hou dan deze voorwaarden in de gaten:

Misschien klinkt het allemaal een beetje overdreven – maar je kunt nu echt beter het zekere voor het onzekere nemen.

Blijf gezond, en zorg goed voor elkaar!

Tracy Shelverton, Gorge Nails

Lees ook