Haar Wassen

Gebruik na een atoomaanval geen crèmespoeling

redactie, Corine
Geschreven door redactie, Corine

Volgens officiële richtlijn van Defensie

Waarom je na een atoomaanval geen crèmespoeling moet gebruiken

Als je je ooit – en we hopen natuurlijk van niet – in een situatie bevindt, waarin je radioactief materiaal van je lichaam en haar moet wassen, grijp dan vooral niet naar een fles crèmespoeling. Crèmespoeling bindt namelijk de radioactieve deeltjes aan je haar.

Officiële Defensie Richtlijnen

Deze waarschuwing maakt deel uit van de officiële Defensie Richtlijnen van de Verenigde Staten, gepubliceerd afgelopen zomer, nadat Noord-Korea bekend had gemaakt tests uit te gaan voeren met kernwapens. Deze bekendmaking werd een paar dagen later weer teruggetrokken. De richtlijnen zijn echter nog steeds van kracht en vind je ook op de website van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid.

Maar waarom geen crèmespoeling?

Dat heeft te maken met de karakteristieken van menselijk haar, de samenstelling van crèmespoeling en tot slot de eigenschappen van radioactiviteit.

Wanneer een atoombom of kernwapen ontploft, dan ontstaat er een vuurbal die alles verpulvert wat het tegenkomt. Gebouwen, stenen en levende wezens veranderen in stof en vermengen zich met de radioactieve bijproducten, die ontstaan wanneer het uranium of plutonium uit de atoombom zich splitst tijdens de kernreactie. Dit alles gaat als één grote rookpluim de lucht in. Deze rookpluim wordt ook wel ‘nuclear fallout’ genoemd en bevat levensgevaarlijke radioactieve straling.

Wanneer kleine deeltjes nuclear fallout op je lichaam terecht komen, kunnen ze – als ze klein genoeg zijn – openstaande haarschubben binnendringen. “Het beste wat je dan kunt doen, is meteen douchen met gewone zeep en shampoo,” aldus Adrew Karam, stralingsexpert. Crèmespoeling is daarentegen minder raadzaam: “Het bevat positief geladen kationische surfactanten en polymeren, die de haarschubben sluiten om je haar zacht en glad te maken. Op deze manier sluit je de radioactieve deeltjes juist op in je haar.”

Perry Romanowski, cosmetisch scheikundige en eigenaar van het online platform The Beauty Brains, legt uit: “De positieve lading van deze surfactanten maakt dat zij zich hechten aan negatief geladen delen van je haar, als een magneet. In tegenstelling tot shampoo, is crèmespoeling dan ook ontwikkeld om zich aan je haar te hechten.” Perry Romanowski trekt de richtlijn van Defensie daarom bovendien nog iets breder: “Laat bij een atoomaanval alle verzorgingsproducten die een laagje achterlaten op je huid en haar achterwege, dus bijvoorbeeld ook lotions met olie.”

Water en zeep

Karam, die in de jaren tachtig van de vorige eeuw, regelmatig heeft meegevaren met onderzeeërs tijdens oorlogsmissies, voegt daar aan toe: “Op de onderzeeër heb ik veel radioactieve straling opgedaan. In de meeste gevallen kon ik de deeltjes binnen 5 tot 10 minuten van mijn huid wassen met gewoon water en zeep. Radioactiviteit is net als een vieze luier. Dat wil je niet op je lichaam. Maar als het dan goed gebeurt… just wash it off and go on with your day.”

Bron

Over deze schrijver

redactie, Corine

redactie, Corine

Corine (1981) maakt deel uit van de BeautyJournaal redactie en is daarnaast ook freelance communicatieconsultant en tekstschrijver met een voorliefde voor beauty- en verzorgingsproducten. Ze is erg kritisch als het om verzorgingsproducten gaat, besteedt veel tijd aan 'vergelijkend warenonderzoek' en het uitpluizen van ingrediënten. Want hoe mooi de verpakking van een crème, lotion of lippenstift ook kan zijn... het gaat uiteindelijk om de inhoud.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.