Cosmetisch medisch Expertadvies Klinieken Operatietechnieken Plastische chirurgie

Dr Frank Niessen: het geheim van littekenloze wondgenezing

dr. Frank Niessen
Geschreven door dr. Frank Niessen

Speciale voor- en nazorg bij het Mittsu Institute voor esthetische geneeskunde

P2R systeem bij Mittsu-Institute

Vanaf 2018 is de bekende Nederlandse plastisch chirurg Frank Niessen in samenwerking met huidtherapeute Erna de Lange een eigen kliniek gestart in Amsterdam, het Mittsu Institute, met een tevens bijzonder preventief concept volgens het ‘prepare, protect & regenerate’ principe.

Ofwel: de huid (en daarmee ook het gehele lichaam) zodanig preventief behandelen dat het een operatie in een best mogelijke conditie doorstaat en daarna ook het mooist geneest.

Wondgenezing

De tijd van opereren en naar huis en ‘de tijd de wonden laten helen’ is voorbij. Uit onderzoek blijkt namelijk dat goede voorbereiding en nazorg veel mooiere operatieresultaten oplevert, met een gezondere huid.

Hoe pakt Frank Niessen dit aan?

Frank Niessen is niet alleen een zeer kundig plastisch chirurg, maar ook een specialist op het gebied van littekengenezing. Hij liep al geruime tijd met het idee rond om zijn cliënten een veel holistischer behandeling aan te bieden zodat de operatie-ervaring en het genezingsproces prettiger verloopt.

Schade aan weefsels

Hij vertelt: ‘Bij elke operatie ontstaat er schade aan de weefsels. Aan de huid, de bloed- en lymfevaten, het onderhuidse vetweefsel, aan ligamenten en spieren. Ook al probeer je dit als chirurg tot het minimum te beperken, het trauma is onvermijdelijk wanneer je vorm, functie en harmonie van het lichaam probeert te herstellen – zoals dat gebeurt bij een plastisch chirurgisch operatie.

Zo repareert het lichaam schade na een operatie

Niessen vervolgt: ‘Het lichaam repareert de schade door de vorming van nieuwe bloedvaten en bind- en steunweefsel. Het immuunsysteem speelt een belangrijke rol speelt in het sturen van deze processen. [1] Jammer genoeg gaat dit proces alleen niet gepaard met volledige vernieuwing van het weefsel, maar met een reparatie die littekenweefsel oplevert. Een beschadigde vernieuwing eigenlijk.

De mate van littekenvorming is te voorspellen

‘Een te veel aan littekenweefsel kan pijnlijk zijn en voor stijfheid zorgen, maar het ziet er ook niet mooi uit. Het blijkt nu dat je al vlak na de operatie aan de hand van deze processen kunt voorspellen of iemand een mooi of een lelijk litteken gaat vormen. [2]

Netjes opereren, maar ook in goede conditie zijn!

De plastisch chirurg vertelt dat het zijn doel is om wonden zo littekenloos mogelijk te laten genezen. Dat betekent in het speciale programma van Mittsu Institute dat niet alleen de chirurg heel netjes moet werken (!) maar men er ook voor zorgt samen met jou, dat je in een zo goed mogelijke conditie bent, voor in de greep. Geestelijk en lichamelijk om de immuuncellen die nodig zijn voor een goede genezing al voor de ingreep te activeren.

Op basis van wetenschappelijk onderzoek

Frank Niessen licht toe: ‘Op basis van de wetenschappelijke literatuur [3] en op basis van ons littekenonderzoek hebben we een uitgebreid behandelprotocol ontwikkeld dat zorgt voor een goede algemene en lokale conditie en daarmee voor een optimale genezing van de operatiewond: P2R.

Voorbereiden, beschermen en herstellen

‘We onderscheiden daarbij drie (MITTSU) fasen van het genezingsproces: Prepare – Protect – Regenerate.

  • De prepareerfase is twee weken voor de ingreep
  • De beschermfase vier weken erna
  • De regenereerfase duurt dan nog aansluitend acht weken

Immuun-stimulerende crème

‘Het P2R systeem richt zich voor de operatie op het verbeteren van je kennis over de ingreep, de geestelijke voorbereiding, het stimuleren van het immuunsysteem zowel systemisch als lokaal en op het activeren van de doorbloeding van de huid in het operatiegebied.

‘We adviseren voor de ingreep een immuun-stimulerende crème te smeren op het gebied waar geopereerd gaat worden en we verbeteren de doorbloeding door middel van huidtherapie en gerichte oefeningen.

Ontspanning voor minder kans op complicaties

‘De dag voor de operatie mag je niet werken en moet je ontspannen. Boek een massage of plan een saunabezoek. Het meest duidelijk uit onderzoek is gebleken (3) dat wanneer je relaxed bent voor de ingreep. je significant minder lang in het ziekenhuis ligt en minder complicaties krijgt.

Vitaminen en pro-biotica

‘Daarnaast word je geadviseerd vitamines, mineralen en pro-biotica te gebruiken twee weken vooraf en 4 weken na de ingreep.

De rol van huidtherapie

‘Na de operatie is de behandeling gericht op de bescherming van de wonden, het stimuleren van de doorbloeding en genezing en het verminderen van oedeem. In deze beschermfase wordt een tweede type crème gesmeerd, het oedeem verminderd met behulp van huidtherapie en worden de oefeningen aangepast.

‘In de laatste fase van het genezingsproces, de laatste acht weken dus, wordt de goede uitrijping van het litteken gestimuleerd om zoveel mogelijk de regeneratie van de weefsels te bevorderen. Hiervoor wordt wederom een speciale crème gebruikt om zoveel mogelijk littekenvorming te voorkomen en een optimaal operatieresultaat te verkrijgen.

1) Niessen et al. 1999, 2) Butzelaar et al. 2016, 3) Geers et al. 2018

Veel gelezen artikelen met dr Niessen:

Over deze schrijver

dr. Frank Niessen

dr. Frank Niessen

Plastisch chirurg en littekenspecialist Frank Niessen noemt zichzelf een innovatief en creatief plastisch chirurg. Op het esthetisch cosmetische vlak zoekt hij naar de beste verfraaiingsmogelijkheden om de veranderingen die zijn patiënten wensen er ook zo natuurgetrouw mogelijk uit te laten zien. ‘Noem het anatomische harmonie,’zegt hij. ‘Je bent eigenlijk heel creatief aan het beeldhouwen. Je overziet de patiënt in zijn of haar geheel.’
Frank Niessen heeft in 2018 zijn eigen kliniek opgericht in Amsterdam, het Mittsu Institute.

1 reactie

  • Heel mooi om Dr. Frank zijn behandelingen te lezen. Speciaal de lid teken procedure heeft mijn aandacht. Graag wil ik iets toevoegen. In Nieuw Zeeland behandelen we wonden voor paarden met Manuka honey. Er is na enige tijd geen lid teken meer te zien. Ik heb dat ook geprobeerd om mensen met een diepe wond met hetzelfde resultaat. Littkens compleet verdewenen. Groet, Cees.

Reageren

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.