Conserveermiddel kan blaartjes veroorzaken rond de mond

02:24 - 01:26
luistertijd 02:24 - leestijd 01:26

Propyl Gallate

In Engeland is er een kleine mediarel ontstaan over het conserveermiddel propyl gallate dat in lipglosses van Dior is verwerkt en onder een kleine groep mensen allergische reacties kan veroorzaken. Een gebruikster had er blaren van op haar lippen gekregen.

Dit conserveermiddel wordt alom gebruikt in make-upproducten, zonnebrandmiddelen, gezichtsreinigers en zelfbruinende producten. Maar we vinden het ook terug in voedingsmiddelen die fabrieksmatig geproduceerd zijn.

Onder de Europese wetgeving is het een toegestaan, niet-irriterende stof, bij concentraties tot 10%, maar gek genoeg kan het dus wel irriterend werken bij concentraties rond 1%. De stof zit in de liplossserie Addict van Dior.

Dior heeft de dame in kwestie een allergietest aangeboden en daar kwam inderdaad uit dat deze conserveerstof de boosdoener is. De algemene opinie luidt nu dat dergelijke huidreacties zeldzaam zijn, maar dat het niet wegneemt, dat als ze voor komen, het belangrijk is er actie op te ondernemen. Wij vinden het goed dat dit nieuws naar buiten komt, en hoe adequaat Dior er op reageert. We kunnen de stof nu dus aan de lijst van mogelijke allergenen toevoegen. Goed om te weten voor mensen die leiden aan allergien.

Dior meldt dat de stof ook op de inci-lijst staat. Dus als uit jouw allergietest blijkt dat je hiervoor gevoelig bent, is het des te belangrijker de inci lijsten van eerder genoemde cosmeticaproducten door te lezen.

Ook in voedingsmiddelen komt de stof voor, onder de naam E310. Het is ondermeer te vinden in popcorn die je oppimpt in de magnetron, in soepmixen, kauwgom, mayonaise en diepvreesmaaltijden. Het heeft antioxidatieve eigenschappen die helpen om het ranzig worden van olieachtige stoffen tegen te gaan.

Dat het huidirritatie kan geven is bekend, ook worden zeer sporadisch klachten aan de luchtwegen genoteerd, en kan het in zeer ongunstige gevallen een negatief effect hebben op nieren en lever. Soms wordt de stof samen met BHT en BHA gebruik om de conserverende kracht te versterken. Deze laatste twee stoffen kunnen onder bepaalde omstandigheden carcinogene eigenschappen hebben.

Wij zouden zeggen: zoek een alternatief voor deze stof. Hoe veiliger cosmetica is voor echt ieder mens, hoe beter.

Ook deze stof is er een om in de gaten te houden: methylisothazolinon

 

Lees ook