Pas op met water en bepaalde kleurstoffen in lak

05:18 - 03:11
luistertijd 05:18 - leestijd 03:11

Droge nagels, we willen allemaal glanzende, gezonde nagels die niet breken of splinteren. Eén van de meest voorkomende problemen bij nagels is dat ze te droog zijn en daardoor afbreken. Dit ziet er niet mooi en verzorgt uit. Hier is gelukkig iets aan te doen.

De ideale vochtwaarde

De perfecte vochtwaarde in nagels is 16%. Op dit level zit er precies genoeg vocht in de nagels. Meer water maakt de nagels te zacht en doorzichtig. Bij minder water breken ze af.
Het klinkt misschien logisch om droge nagels onder te dompelen in een waterbadje om zo de vochtwaarde te verhogen, maar dit werkt juist averechts. Er zitten twee bestanddelen in nagels, die ervoor zorgen dat ze genoeg vocht bevatten: carbamide en melkzuur.

Pas op met water

Deze natuurlijke bestanddelen in de nagel lossen op in water. Je nagels onderdompelen in een waterbadje verwijderd dus deze belangrijke bestanddelen. Als ze eenmaal weg zijn, verliest de nagel nog meer vocht. Ook zeep waarmee je je handen wast en oplosmiddelen (dit zit in nagellak en nagellak remover) drogen je nagels uit.

Hoe moet het wel?

Nou zo dus: ervoor zorgen dat de hoeveelheden carbamide en melkzuur in je nagels verhoogd worden. Lotions met een carbamide waarde van 5% tot 20% kunnen de conditie van je nagels verbeteren. Breng de lotion regelmatig aan. Let er wel op dat je de lotion niet vaker dan twee keer per dag aanbrengt, want dit kan de nagel juist beschadigen.

En nagellak dan?

Hier zitten dus oplosmiddelen in. Je raadt het al: regelmatig nagellak-loze dagen zijn aan te bevelen.

Donkere nagellak kleuren en methanal

Ook donkere nagellaktinten kunnen effect hebben op de conditie van de nagels. Er kan een chemische reactie ontstaan, met gele, brokkelende nagels als gevolg. Het is echter niet precies duidelijk hoe dit komt, want dit gebeurt niet bij iedereen en ook niet bij alle donkergekleurde lakjes. Het zou ook kunnen liggen aan methanal (een ingrediënt in nagellak). De combinatie van dit stofje en de proteïne in je nagels maken de nagels droog.

De voordelen van nagellak

Nagellak kan de nagels ook versterken en verharden. Het fungeert als een soort beschermend laagje op de nagel en het maakt de nagel dikker. Daarnaast beschermt nagellak de nagels tegen contact met water, wat zoals we hierboven besproken hebben de nagels uitdroogt.

Wist je dat?

• Nagels sneller groeien aan je dominante hand
• Vingernagels twee keer zo snel als teennagels groeien (vingernagels groeien 3,5 mm per maand, teennagels 1.6 mm per maand)
• Bij vrouwen nagels langzamer groeien dan bij mannen (behalve soms tijdens de zwangerschap)
• Nagels sneller groeien in de zomer dan in de winter

Shopping!

1. Make-up Studio Nail Shell
Deze fijne lak brengt een beschermend laagje aan op de nagels. Hierdoor worden broze, dunne en gespleten nagels beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf zoals water, zo wordt beloofd. En de lak belooft gele nagels tegen te gaan. Breng eerst een laagje Nail Shell aan en vervolgens je gewenste kleur. Na enkele weken gebruik zouden je nagels harder en sterker moeten zijn.

Shop het product hier.

2. Eden Fresh Therapies Natural Nagellak Remover
Deze remover bevat belooft gif-vrij te zijn en helemaal natuurlijk. Het bevat bio-afbreekbare food-grade en plantaardige ingrediënten die mild zijn voor je nagels, nagelriemen en huid. De nagellakremover ruikt naar limoentjes.

Shop het product exclusief hier.

3. L’Oréal Paris Infallible Nail (begin juni verkrijgbaar)
Deze nagellak set maakt eyecatchers van je nagels, belooft L’ Oreal. De eerste lak is een sterke kleur met micro-kleurpigmenten, en geheel dekkend. De formule bevat een nieuw soort hars ontwikkeld om de kleursubstantie flexibel te maken en goed aan de nagel te laten hechten. Zo moet bladderen voorkomen worden. De tweede lak is een gel die zorgt voor een diepe kleur en glans. De gel bevat versterkende bestanddelen.

Koop het product hier met korting

4. CND Shellac Summer Paradise Collection
Dit zomerse lakje van CND Shellac blijft minstens twee weken zitten, belooft Shellac, zonder te chippen. De kleur is intens en met veel pigment en daardoor zeer dekkend. De nagellak wordt uitgehard onder een CND Shellac UV lamp. In slechts enkele minuten heb je een prachtig resultaat. De nieuwe collectie Summer Paradise Collection is er in zes tropische kleuren.

Shop CND Shellace producten hier online.

5. Dior Manucure Transat, kleur Sailor (nr. 700)
De marine look is hot. Dior komt met deze hele fijne Transat-lijn met drie lakjes: Captain, Sailor en Yacht. De Sailor is marineblauw en zeer dekkend. De kleur is helder en laat een glans achter op de nagels. Dior heeft een nieuwe formule, waardoor de nagellak langer houdt. Met het brede kwastje breng je de nagellak heel gemakkelijk aan. Bij de lak wordt een velletje stickers en een nagelvijl geleverd. De stickers zijn transparant, voorzien van marinestrepen en het Dior-logo.

Koop het product hier met korting.

(Renske Meens)

Lees ook