Unieke blend voor koude wintermaanden

04:32 - 02:43
luistertijd 04:32 - leestijd 02:43

Abel 13

Hi, nice to meet you! Let’s blend our chemistry and my olfactory charm,and we’ll sing to our own tune. Dancing optional, Abel

 ABEL_VINTAGE13_bottle_front_CMYK_130902Deze tekst en sfeer op de verpakking is helemaal ‘what you get’ wanneer je kennismaakt met Vintage ’13 van Abel. Wie is Abel? Een tot nog toe onbekende naam in onze niche parfumwereld. Abel is opgericht door de in Amsterdam woonachtige, uit Nieuw Zeeland afkomstige Frances Schoemack. Frances, met haar roots in de wijnwereld, zocht voor zichzelf een parfum dat niet alleen 100% organic was, maar dat er bovendien goed uitzag. Ze besloot Abel op te zetten, met een knipoog naar ontdekkingsreiziger Abel Tasman  die Nieuw Zeeland ontdekte. De Abel drager waardeert volgens Frances de verfijnde dingen in het leven en is tegelijkertijd steeds maatschappelijker bewust, op zoek is naar betere alternatieven, zonder compromis.

Frances gaf de Nieuw Zeelandse parfumeur Isaac Sinclair van Symrise de opdracht om iets heel bijzonders in die sfeer neer te zetten. En zo is geschied, Vintage ’13 is een feit. Net als in de wijnwereld wordt er ieder jaar geoogst. De Vintage ’13 oogst bestaat uit slechts 2000 flessen wereldwijd.

De verpakking

Roos: ‘De verpakking oogt zuiver. Iedere fles is een uniek object. De glazen flacon is designy, versterkt door een handgemaakt eikenhouten omhulsel, vervaardigd uit oude treinbielzen. Dit heeft twee redenen: het oogt mooi en voelt lekker aan, maar tegelijkertijd beschermt het hout de geur tegen UV straling en warmte.’

Maxim: ‘Ik vind de verpakking vrij origineel. Een doosje bedrukt met een foto  die op een zachte aquarel tekening lijkt en heel rustig oogt. Het flesje, verstopt in een dat houten omhulsel geeft me een “degelijk gevoel van vroeger”. Het is mooi, maar ook onhandig. Ik wil mijn doosjes graag bewaren, dat is met deze een stuk moeilijker.’

De geur: 100% organic

De volledige ingrediëntenlijst van Vintage ’13 staat vermeld op de verpakking, zelfs met de tekst: nothing to hide, typisch Abel. En dit is wat er in zit: essentiële olie van kruidnagel, bergamot, zwarte peper, gember extract, thijm, vanille absolue, vetiver, sandelhout, amyris en tot slot grain (ethyl) alcohol. Het gevaar bij het gebruik van uitsluitend natuurlijke grondstoffen is vaak dat de geur (te) snel vervliegt. Abel Vintage ’13 houdt echter zeker een uur of vijf, zes op de huid, meer dan voldoende dus.

couple abel vintage 13

Roos: ‘Wat ik vooral ruik in Abel Vintage ’13 is een kruidige, zuivere geur. Eigenlijk alle ingrediënten komen wel naar voren, eerst met name de peper en bergamot, later de sandelhout en vetiver en niet te vergeten de kruidnagel die het meest opvalt in deze creatie. Daar moet je dus wel van houden. Abel Vintage ’13 is warm en cosy, het voelt als een second skin. Prima voor de herfst of winter. Het klinkt misschien gek, maar wat ik nog het prettigst vind aan het dragen van Abel is dat deze me niet belast. Soms kan een geur me vermoeien. Maar Abel tilt me eerder op. Verder vind ik Vintage ‘13 als geur sympathiek en authentiek, net als de oprichtster Frances Shoemack zelf trouwens.’

 Maxim: ‘ Als ik aan Vintage ’13 van Abel ruik, dan moet ik toegeven dat ik het een ontzettend passende naam vind. Een mooie geur van hout en kruiden met een vleugje frisheid van zwarte peper en bergamot. Het ruikt naar vroeger, de tijden van  “toen geluk nog heel gewoon was”, en komt vrij zuiver en natuurlijk over. Het houtakkoord is zacht en warm, gezoet met een vleugje sandelhout en vanille. En het door de kruidnagel gedomineerde kruidenakkoord daartegenover is een beetje ziltig en scherp.  De geur is uniseks. Op mijn huid houdt hij het helaas niet lang vol. Ik houd erg van zware parfums. Voor mensen die naar een natuurlijk ruikende, niet belastende geur zoeken met een duidelijk uitgesproken karakter, is Vintage ’13 ideaal.

Tot slot

Abel Vintage ’13 is in Nederland exclusief verkrijgbaar bij alle Skins Cosmetics vestigingen in 50 ml flacons: €  115,00. Andere natuurlijke parfums zijn o.a. Tammy Frazer en Honoré des Prés (opgericht door Olivia Giacobetti). Minder bekend zijn autodidacte parfumeurs als Anya McCoy, Ayala Moriel, Mandy Aftel en Anna Zworykina.

Lees ook