Parfumeur Spyros Drosopoulos verkent de wetenschap der liefdesgeuren

03:29 - 02:05
luistertijd 03:29 - leestijd 02:05

Wat kun je nog over Valentijnsdag schrijven zonder in clichés te vervallen door over rozen te schrijven, musk of andere dierlijke ingrediënten? “Hm, ja dat weten ze allemaal al,” klinkt het op de redactie van BeautyJournaal.

Gelukkig leven we in tijden van Facebook! En zo las ik dus net dat een collega-parfumeur een nieuw heel bijzonder project heeft afgerond. Hij heeft een geur ontwikkeld die expliciet bedoeld is om te mengen met de geuren van onze lichaamssappen (i.p.v. deze te verdringen of te maskeren) en zo gezamenlijk een oase van sensualiteit te creëren.

De interesse van parfumeurs in zweet

Pervers, hoewel…. sinds het beroemde project van Sissel Tolaas staat zweet in de belangstelling van parfumeurs en parfumconnaisseurs. Want let’s face it, zweet is natuurlijk sensueel. Dan bedoelen we niet het “kom net uit India en heb 2 maanden niet gedoucht” zweet of het 5 o’clock zweet na een kantoordag vol stressvolle meetings etc., maar het zweet zoals geproduceerd wordt ten gevolge van horizontaal dansen of andere vormen van lichamelijke inspanning die adrenalineverhogend werken. Dat zweet!

Parfum met oksel-akkoord

Er zijn zelfs enkele parfums met een “armpit” akkoord erin (meestal gewoon komijn en een van de ranzigere dierlijke ingrediënten).  Maar zweet hoef je niet in een parfum te stoppen het komt vanzelf wel uit je lijf en als knoflook, komijn en uien e.d. samen met zweet uit je poriën kunnen komen, dan moet dat ook met andere geurstoffen kunnen, toch?

Rozenolie en feromonen

Dat vroegen ze zich in het middenoosten blijkbaar ook af. Daar hadden ze al lang voordat Viagra werd uitgevonden, ontdekt dat het drinken van rozenolie de lichaamsgeur aanzienlijk verbetert (en de horizontale dansprestaties), want het blijkt ook uit de poriën te komen (en zo zijn de rozen toch noch ter sprake gekomen). De geur van rozen gemengd met vers geproduceerde feromonen; sensueler is haast niet denkbaar.

Eetbaar parfum

Voor degenen die nu op een idee gebracht zijn, maar zich geen kostbare rozenolie kunnen permitteren, geen zorg. Er is tegenwoordig ook eetbare deo parfum, met TADA! de geur van rozen, die je voor maar liefst 6 uur lang tot een wandelende roos kan omtoveren en dat ook nog eens met een hoeveelheid bestanddelen waar je als parfumeur ineens van een trace in je formule zou spreken.

Je eigen, unieke parfumstoffen

In Nederland is men dit idee nog verder gaan ontwikkelen. Hier wordt gewerkt aan een eetbaar parfum. Dit keer is het de bedoeling dat men dusdanige (nog te ontwikkelen) stoffen eet, die vervolgens door je stofwisseling in parfumingrediënten worden omgezet. Ze komen wederom via de poriën naar buiten. Een soort pil dus die je je eigen natuurlijke iso E super, cetalox en methyl jasmonate laat produceren.

Het klink allemaal zeer veelbelovend maar de toekomst zal het leren. Voorlopig ben ik in ieder geval niet bang werkeloos te worden,  want lekkere parfums – daar heeft de wereld er nog altijd niet genoeg van.

Spyros Drosopoulos, parfumeur

Bronnen:

http://www.natalchemy.com/

http://www.researchcatalogue.net/view/?weave=1036

http://www.parfumdempire.fr/en/creation/9/Aziyade.html

http://www.perfumecandyuk.com/

http://swallowableparfum.com/

 

Lees ook