Lavendel....van Chanel

05:39 - 03:23
luistertijd 05:39 - leestijd 03:23

Chanel Jersey

Bij het parfum Jersey uit de exclusieve lijn van Chanel draait het allemaal om lavendel. Een bijzondere keuze gezien het feit dat lavendel een trouw ingrediënt is voor de badproducten – zeep, douchegel, badolie, scheerschuim. Zelfs de naam van lavendel is afkomstig van het Latijns “lavare” wat “wassen” betekent en naar de oeroude traditie van lavendelgebruik verwijst. En binnen de haute parfumerie vind men lavendel meestal in eaux de cologne (ook eerder een hygiënisch product, dan een parfum) of als een component van fougères. Ofwel een familie van bosgeuren, en meestal ook vooral voor mannenparfums gebruikt. Wat maakt Jersey nu zo bijzonder? Het is namelijk niet het meest voor de handliggende geurcomponent voor zo’n exclusieve serie. Wat gaat hier achter schuil?

Lavendel van Polge en Sheldrake

Lavendel past bijzonder goed bij de naam Jersey. Zoals redacteur Hans al eerder schreef: Jersey was de stof voor ondergoed en zeemanskleding. En het was Chanel zelf die de bijzondere eigenschappen van deze stof inzag en ermee begon te werken. En eigenlijk is dit precies hetzelfde wat de neuzen Jacques Polge en Christopher Sheldrake met de lavendel hebben gedaan. Ze laten je de schoonheid van deze simpele, maar mooie geur zien. Zoals madame Chanel dat deed met de stof.

Het is trouwens niet de eerste keer dat Chanel zoiets doet. In 2007 heeft het huis al een geur aan hun exclusieve collectie toegevoegd met de simpele naam “Eau de cologne”. Een zeer mooie fris parfum dat heeft bewezen dat eau de cologne niet alleen maar een hygiënisch product hoeft te zijn, maar ook een bijzonder parfum. En er zijn meerdere voorbeelden uit de parfumerie die de schoonheid van lavendel laten zien. Brin de Reglisse uit de exclusieve Hermessence collectie van Hermès, Reverie au jardin van Andy Tauer, Kiki van Vero Kern. En vergeet niet de klassiekers zoals Jicky van Guerlain of Caron Pour un Homme.

‘Het is net een boerenmeisje dat klaar is gemaakt voor haar visite naar haar rijke tante in de stad. Schoongepoetst in haar mooie kleren ziet ze er prachtig uit. Iets zenuwachtig probeert ze zich tussen de andere stadsbewoners te mengen, maar haar naïeve blik en ontwapende glimlach verraden meteen haar afkomst.’

Gezoet met vanille

Lavendel is ook meteen wat ik ruik zodra ik Jersey op mijn huid spuit. Het is goed gepoetst en gepolijst, en mooie aangekleed, en afgerond, maar het is nog steeds duidelijk herkenbare lavendelgeur. Gezoet met vanille, dat zich perfect aansluit bij de natuurlijke hooiachtige zoetheid van lavendel en verlengd met transparante witte musk. Het is net een boerenmeisje dat klaar is gemaakt voor haar visite naar haar rijke tante in de stad. Schoongepoetst in haar mooie kleren ziet ze er prachtig uit. Iets zenuwachtig probeert ze zich tussen de andere stadsbewoners te mengen, maar haar naïeve blik en ontwapende glimlach verraden meteen haar afkomst.

‘Maar het is niet zomaar een boerderij – het is een plek voor de exclusieve vakantie. Je slaapt niet zomaar op de hooihoop ergens in de schuur, maar op met hooi gevulde bed in een ruime kamer met lavendelgekleurde muren en simpel rustiek decor.’

Schoongepoetst

Jersey van Chanel nodigt me uit voor een weekendje op de boerderij waar het stil en rustig is. Lekker op het hooi slapen, ’s ochtends verse eitjes onder de kip vandaan halen en lange stille wandelingen tussen de velden maken terwijl de wind door mijn haren waait. Maar het is niet zomaar een boerderij – het is een plek voor de exclusieve vakantie. Je slaapt niet zomaar op de hooihoop ergens in de schuur, maar op met hooi gevulde bed in een ruime kamer met lavendelgekleurde muren en simpel rustiek decor. Simpele schoonheid waarachter veel designwerk verborgen blijft. En herinner je nog de mooie scene in de “Marie Antoinette”-film waarin dienstmeisje eieren van het kippennest neemt, ze schoonmaakt en teruglegt voordat het kleine prinsesje ze mag oprapen? Want hier gebeurt het precies hetzelfde. Je komt geen mest of modder tegen in deze schoongepoetste boerderij, maar slechts de rust en de romantiek van het landelijk leven.

Geurindrukken van anderen

Als ik de indrukken van anderen over Jersey lees, dan merk ik dat ze sterk uiteen lopen. Sommigen vinden het snel wegvliegen en anderen vinden het juist te aanwezig. Hoe kan dat? Je komt dit fenomeen vaker tegen in parfums waarin veel witte muskus is verwerkt. Veel mensen kunnen de witte muskusverbindingen nauwelijks of niet waarnemen, waardoor ze de basisnoten van de geur niet goed of helemaal niet kunnen ruiken. Voor hen lijkt het alsof de geur heel snel vervliegt. Voor anderen is het juist geen probleem.

Daarnaast zijn geuren met veel witte muskus vaak lineair en veranderen ze niet met de tijd. Als de geur niet of nauwelijks verandert, dan kan onze neus er snel aan wennen en het niet meer herkennen (verzadigd raken). Na een poosje rusten kunnen wij de geur dan weer ruiken. Vaak denken wij ’s avonds dat de geur helemaal is vervlogen, terwijl je het de volgende dag nog altijd op je kleding kan ruiken.

SHOP hier mooie parfums met lavendel in de hoofdrol.

Lees ook