Of je nou op wintersport gaat of gewoonweg elke dag door weer en wind naar werk, winkel, crèche of sportschool moet – het koude winterweer kan je huid behoorlijk op de proef stellen.

05:26 - 03:15
luistertijd 05:26 - leestijd 03:15

Of je nou op wintersport gaat of gewoonweg elke dag door weer en wind naar werk, winkel, crèche of sportschool moet – het koude winterweer kan je huid behoorlijk op de proef stellen.

Vooral het contrast tussen droge, flink verwarmde ruimtes en de natte kou op straat kan funest zijn voor de conditie van je huid. In de winter is de huid vaak droger en daardoor heb je sneller last van jeuk, rode en schrale vlekken of zelfs kloofjes en barstjes.  Met een aantal zinnige voorzorgsmaatregelen kan een hoop ellende worden voorkomen. Laat de huid niet drogen aan de lucht, maar droog je altijd goed af. Kleed je goed, draag warme kleding, mutsen, sjaals en handschoenen. Drink voldoende vocht, en slik extra omega vetzuren en glucosamine om de vocht- en vethuishouding van binnenuit op peil te houden. Verder kan een aangepaste huidverzorging uitkomst bieden. Payot, Avène en A. Vogel hebben een aantal producten die je huid de winter door kunnen helpen.

Payot

Cold Cream van Payot, door het merk gelanceerd als een ‘anti-koude schild’, is een vernieuwde versie van hun sterproduct Hydriane. Payot voegde Edelweiss en Poolbes aan de crème toe, twee planten die in een extreem koud klimaat weten te overleven. Dat doen ze niet voor niks – Cold Cream is bedoeld om de huid te beschermen tegen de invloeden van extreem koud winterweer. Wat die twee winterplantjes doen voor je huid? Welnu: van Edelweiss wordt geclaimd dat verzachtende bestandddelen  heeft die de huid kalmeren. Daarnaast is een extract van het plantje goed in het neutraliseren van vrije radicalen. De claim voor Poolbes: hydrateert, voedt en kalmeert. De crème biedt bescherming als je de kou ingaat, maar kan ook gebruikt worden als oppepper na een dag op de skipiste of na andere winterpret of winterellende.  Payot adviseert om vij extreme kou het product regelmatig aan te brengen, zodat de huid optimaal beschermd blijft en niet de kans krijgt om uit te drogen. Zo worden rode vlekken, jeuk en een droge huid voorkomen. Payot Cold Cream kost € 29,- voor 50ml.

Eau Thermale Avene

Apothekersmerk Eau Thermale Avène heeft niet één Cold Cream, maar een hele Cold Cream collectie! De producten uit de collectie zijn gebaseerd, zo meldt het persbericht, op eeuwenoude formules die uitgaan van bijenwas, rozenwater en parrafine, bedoeld om de huid te beschermen tegen winterse kou. Avène paste het recept aan en verving het rozenwater door het bekende thermale bronwater dat in alle Avène-producten zit. Het leverde de volgende producten op:

Cold Cream Cream biedt bescherming en verzorging voor een zeer droge huid die last heeft van kloofjes, scheurtjes en droge plekken. De crème beschermt en verzorgt. Avène advsieert om ‘m twee keer per dag op een goed gereinigde huid aan te brengen. Hij kost € 10,49 voor 40 ml. en € 16,49 voor 100ml. Cold Cream Bodylotion is extra hydraterend door toevoeging van saffloer en kokosolie. De lotion smeert goed uit en kan dagelijks gebruikt worden, na een bad of douche. Hij kost € 21,49 voor 400 ml. Cold Cream ultra-rich Cleansing Gel is zeepvrij en reinigt zonder de huid uit te drogen of te irriteren. Hij kost € 17,49 voor 400 ml. Cold Cream Handcream bevat hydraterende glycerine en herstellende bestanddelen. Hij kan zo vaak als nodig worden gebruikt en kost € 8,99 voor 75 ml. Cold Cream Lipbalm & Lipcream beschermen, verzorgen en voorkomen gesprongen lippen en andere winterse toestanden. De balm is vooral geschikt voor de dagelijkse verzorging en ter preventie. De cream is beter als het leed als is geschied. De balm kost € 6,99, de cream is een euro duurder.

A.Vogel

A.Vogel heeft een aantal multifunctionele crèmes die bijzonder van pas kunnen komen in de wintermaanden. Het bekende Echinaforce, bijvoorbeeld, is ook als crème verkijgbaar. Hij werkt weerstandverhogend, tegen huidinfecties,  lichte acné en wondjes en kan werkzaam zijn bij gordelroos, koortslip en koortsuitslag. De crème kost € 4,95 voor 30 gram. Echina Force lippenbalsem is effectief bij een koortslip, maar is ook een mooi product om de lippen mee te verzorgen. De balsem kost € 4,95 voor 5 gram. Bioforce Crème is gemaakt op basis van wolvet en is handig bij tal van irritante huidproblemen, zoals exceem, schimmel, tepelkloven, luieruitslag en netelroos. Hij werkt herstellend en houdt de huid soepel en zacht. De crème kost € 4,95 voor 30 gram. Crème Symphytum is eveneens op basis van wolvet en is daardoor een goede nachtcrème voor een huid die in de wintermaanden wat droger is dan normaal. De crème bevat Symphyticum Officiale, en dat zou samentrekkend werken en de doorbloeding verbeteren. A. Vogel adviseert deze crème ook ter voorkoming van littekens. Hij kost € 7,95 voor 30 gram.

Lees ook:

Lees ook