Prachtig, met viooltjes en iris

03:28 - 02:04
luistertijd 03:28 - leestijd 02:04

Tom Ford Violet Blonde

De nieuwe geur Violet Blonde van Tom Ford is een uitbreiding van zijn Signature Collection. Het is een derde damesgeur na Black Orchid (2006) en White Patchouli (2008). Wellicht is het wel interessant om te vermelden, dat het niet de eerste viooltjesgeur van Tom Ford is. De liefhebbers herinneren wellicht  ook Black Violet, die deel uitmaakt van de Private Blend Collection. Deze kun je voor een pittig bedrag bemachtigen in Tom Ford boetieks en een paar geselecteerde winkels. De nieuwe blonde variant is wat makkelijker verkrijgbaar. Hij is nu te koop bij de erkende Tom Ford Signature parfumerieën. Model voor deze nieuwe geur staat het Nederlandse model Lara Stone. De geur is ontwikkeld door Antoine Lie van Givaudan.

In het begin van de vorige eeuw waren viooltjesgeuren uitsluitend gereserveerd voor jonge dames bij hun eerste mondaine verschijning in het openbaar. Viooltjes zouden de bescheidenheid, onschuld en zachtmoedigheid van de meisjes benadrukken. In de moderne tijd heeft Tom Ford een nieuwe betekenis gegeven aan het viooltje door de klassieke geur volgens de moderne trends aan te kleden.

De vrouw voor deze geur is volgens hem “formeel, elegant en toch trekt ze je aan, steeds meer, als een prachtig geklede vrouw wiens verfijnde look je eerst charmeert, dan fascineert en uiteindelijk verleidt.” Een opvallend verschil.

Het viooltje in deze geur is onmiddellijk herkenbaar en aanwezig vanaf de eerste noten. Eerst wordt het vergezeld door de iets wrange bittere noot van het viooltjesblad, Siciliaanse mandarijn en roze peper. Viooltjesblad samen met vetiver uit de basis zorgen hier voor de nuancen van natte aarde, die verbonden zijn aan de geur van viooltjes.

Je moet goed buigen en je neus dicht bij de aarde houden als je de geur van deze bescheiden bloemen wil leren kennen.

Mandarijn en roze peper verwarmen de geur als de eerste stralen van de lentezon, die de natuur doen ontwaken. Het viooltjesthema wordt opgevangen door de edele noot van de Florentijnse iris. De geuren van viool en iris hebben veel gezamenlijke aspecten en kunnen elkaar goed aanvullen. Iris brengt de elegantie en verfijning aan deze geur en versterkt het vrouwelijk aspect door de poederige noten.

Een ware verrassing zijn de noten van Arabische jasmijn. Een prachtig bloemig element, wat een klein zachtmoedig viooltje tot de ware charmante dame maakt met de natuurlijke sensualiteit.

De basisnoten vormen hier een goede ondersteuning voor de bloemen. De noten van hout (uit cederhout) en aarde (uit vetiver) creëren een mooie achtergrond voor het viooltje. Romige nuancen (wellicht uit sandelhout) met zoete vanilleachtige accenten van benzoë verlengen de geur van de jasmijn. Suède en musk omhullen het bloemenboeket met elegante finishing touch.

Het bescheiden karakter van het viooltje zorgt ervoor dat Violet Blonde minder aanwezig is dan Black Orchid.  Het vormt een licht, maar warm en sensueel aura. Persoonlijk zal ik het als nostalgisch, zinnelijk, warm, zacht en verleidelijk beschrijven. Zeer vrouwelijk door de poederige noten, maar wel met karakter door de twist van viooltjesblad. Het is een geur die ik vaker om mij heen wil ruiken en dat beschouw ik als een groot compliment aan de makers ervan.

 

Lees ook