Binnenkort ben ik een afgestudeerd schoonheidsspecialiste en hoop ik ook een eigen salon te openen. Ik ben ook al een tijd bezig met het maken van mijn eigen cosmetische (natuur-)producten.   Is het bij wet toegelaten dat ik mijn zelfgemaakte producten gebruik op klanten in mijn salon? Moet ik dan dezelfde criteria (conservering, houdbaarheidsdata, et cetera) […]

01:55 - 01:09
luistertijd 01:55 - leestijd 01:09

Binnenkort ben ik een afgestudeerd schoonheidsspecialiste en hoop ik ook een eigen salon te openen. Ik ben ook al een tijd bezig met het maken van mijn eigen cosmetische (natuur-)producten.  

Is het bij wet toegelaten dat ik mijn zelfgemaakte producten gebruik op klanten in mijn salon? Moet ik dan dezelfde criteria (conservering, houdbaarheidsdata, et cetera) aanhouden als geldt voor cosmetica die kant- en klaar verkocht wordt? Dat doe ik op dit moment nog niet. Wellicht ga ik ze in een later stadium wel verkoop-klaar maken, dus geschikt voor de verkoop maken, maar dan zal ik de hulp van een cosmetisch chemicus moeten inschakelen en daarvoor heb ik nu het geld nog niet.

Overigens wil ik zo min mogelijk conserveringsmiddelen gebruiken, omdat dit niet past bij mijn filosofie.

Via onze cosmetisch wetenschapper Johann Wiechers hebben wij van John van Wegen van Info Care hierover het volgende antwoord gekregen:

De zelfgemaakte cosmetica maakt onderdeel uit van een behandeling, de behandeling wordt betaald. Direct (apart verrekend) of indirect (verrekend in de prijs van de behandeling)brengt u cosmetica op de markt/ in de handel. U valt daarmee onder artikel 2 van de cosmeticarichtlijn.

Dit is verder geen probleem. U mag de zelfgemaakte cosmetica in de handel brengen, maar u bent dan wel verantwoordelijk voor de veiligheid van deze zelfgemaakte producten. U bent verplicht een dossier aan te maken waarin de veiligheidsbeoordeling is opgenomen.

Het antwoord op de vraag is dus: Ja het mag, mits u voldoet aan de Cosmeticarichtlijn. Aan dat laatste voldoet u dus niet en daarmee is het praktijkantwoord: nee het mag niet (in uw geval). 

Tot slot: werken zonder conserveermiddelen is conceptueel leuk, maar of het ook veilig is? Kijkt u vooral uit dat u niet teveel risico neemt.

Lees ook