shop La Roche-Posay Cicaplast handcrème Crème voor handen die droog en ruw zijn geworden door het vele reinigen en wassen. Bekijken “Until we are in a position to reliably rule out potential health risks, we recommend that manufacturers refrain from using nano-silver in consumer products,” zei BfR President, professor Andreas Hensel. Het BfR claimt dat het […]

03:06 - 01:51
luistertijd 03:06 - leestijd 01:51

“Until we are in a position to reliably rule out potential health risks, we recommend that manufacturers refrain from using nano-silver in consumer products,” zei BfR President, professor Andreas Hensel.

Het BfR claimt dat het bekend is dat zilver ionen die vrijkomen uit bepaalde zilsamenstellingen cellen op verschillende manieren kunnen beschadigen. Daarom stelt het instituut dat er eerst meer onderzoek gedaan moet worden naar de veiligheid van deze stof voor mensen. “Because nanomaterials are so different from ‘normal’ particles, you have to look at them individually. Every substance needs to be checked individually, and we need to do more research in order to make an informed opinion.’

Ondanks het zich laat aanzien dat nanomaterialen, zoals ook gebruikt in zonnebrandfilters (titanium dioxide en zink oxide) vele voordelen hebben, het debat over de toepasbaarheid in relatie tot veiligheid is nog niet klaar. Vanaf 2013 eist de EU dat het gebruik van nanomaterialen ook op verpakkingen komt te staan. BfR heeft ook een publicatie uitgebracht in het Duits, die hier te lezen is.

Veel lenshouders voor contactlenzen zijn tegenwoordig ook gecoat met nano-zilver, maar ook cosmetica die gesegmenteerd wordt in de natuurlijke hoek (vaak Duitse merken) en vaak een antroposofische basis heeft. En tegenwoordig zien we het ook in deodorant, onder andere in Silver Protect van Nivea for Men. Inzet is altijd de anti-bacteriële werking.

Nagekomen 18 juni 2010:

Beiersdorf berichtte ons dat in hun deodorant Silver Protect van Nivea for Men nadrukkelijk geen nano-zilver verwerkt is. ‘ Silver Protect bevat het ingrediënt Silver Citrate, welke bacteriën elimineert, waardoor lichaamsgeur geen kans krijgt. Silver Citrate lost op in water en dringt niet door in de huid. Zie hieronder ons officiële statement van ons R&D centrum in Hamburg.’:

Nano-technology: NIVEA for men Silver Protect deodorants do not contain silver nano-particles. The silver ingredient used is silver citrate, which is fully solubilised in water. Silver citrate is a highly efficacious and safe deodorising agent. Silver can be used at very low levels in order to reduce the number of bacteria causing unwanted body odour.

 Safety: Silver compounds have a long history of safe use in consumer products (e.g. as disinfectants and antimicrobials). Silver citrate itself was characterised by several investigations and considered to be safe at the concentrations used in our NIVEA deodorant products. To allow a comparison, the exposure of consumers by our silver-containing products is about 1% of that dose considered safe for consumers by the Environmental Protection Agency of the USA.

 Environment: Silver citrate does not pose a risk to the environment. It is washed off from the skin and transformed in the sewage treatment plant into insoluble silver salts. Therefore, it does not inhibit microbial activity in sewage treatment plants.

Lees ook