De beroemde Amerikaanse dermatoloog Leslie Baumann wint er geen doekjes omheen.

02:52 - 01:43
luistertijd 02:52 - leestijd 01:43

De beroemde Amerikaanse dermatoloog Leslie Baumann wint er geen doekjes omheen. Ze telde een aantal claims die te mooi zijn om waar te zijn. We bespreken er hier vier, die ook voor NL/Europa van kracht zijn…

Appelstemcellen

Hot is momenteel die van de appelstemcel in crème. Deze oercelletjes uit de Zwitserse appelsoort Malus Domestica zouden ook de mensenhuid langer rimpelloos houden.Volgens Baumann ontbreekt het bewijs volledig dat ze kunnen overleven in een crème. ‘Bovendien is niet aangetoond dat ze door de huid opgenomen kunnen worden.’ Sinds First Lady Michelle Obama aan de Amerikaanse Vogue vertelde dat ze een crème met appelstemcellen gebruikt, zijn de potten niet meer aan te slepen.

Botox als crème

Geen enkele crème kan zo goed als Botox rimpels als sneeuw voor de zon laten verdwijnen. Botox verlamt de spiertjes, waardoor ook de huid niet meer kan samentrekken en zo verdwijnt de groef vanzelf. Er zijn overigens wel aanwijzingen dat sommige peptiden (eiwitten) uit slangengif de huidzenuwen iets kunnen ontspannen, waardoor je iets effect krijgt wat in de verste verte erop zou kunnen lijken. Het is alleen tijdelijk, als je het eraf wast, is het over met de pret.

Peptiden

Deze eiwitten zijn er in vele soorten, maar de laatste jaren is zeer nadrukkelijk geclaimd dat sommige peptiden het collageen in de huid kunnen stimuleren waardoor de huid weer voller wordt. Volgens Baumann is er nog geen enkele studie geweest waaruit blijkt dat peptiden überhaupt door de huid heen kunnen komen. De moleculaire afmetingen zijn veel te groot. ‘Ook insuline is een peptide, en als zou blijken dat het wel opgenomen zou worden, zou geen Diabetes patiënt meer hoeven te spuiten. Dan volstond smeren wel.’

Lasers voor thuisgebruik

Krachtige lichtbundels kunnen rimpels minder diep maken. De industrie probeert nu een vertaling te vinden van deze apparaten voor thuisgebruik. Uit studies die de dermatologe aan de Universiteit van Miami verrichtte, bleek dat geen van de apparaten in staat was om rimpels te verminderen. Overigens bleken ze wel acne te kunnen verminderen. Het licht remt de bacterievorming af. Baumann adviseert daarom liever een spuitje met Botox of een echte laserbehandeling bij de huidarts.

Tot slot adviseert ze dat als een claim te mooi klinkt om waar te zijn, dat ook waarschijnlijk het geval is.

Inmiddels heeft onze chemicus Johann Wiechers gereageerd op haar stelling over peptiden. Lees hier zijn betoog.

Lees ook:

Lees ook