Nieuwe screeningmethode huidkanker

06:34 - 03:56
luistertijd 06:34 - leestijd 03:56

velthuis-screent-op-huidkankerSchatting is dat 1 op 4 huidkanker gaat krijgen.

Velthuis neemt een interessante wending op het gebied van zorgaanbieding en de marketing daarvan. Het richt zich, zeker met dit onderwerp, op preventie en doet daarbij aan preventie marketing.  – Bestond dat woord al? Nee? Dan is het bij deze uitgevonden! –

Schattingen

Op de continenten waar mensen met een witte huid wonen, groeit het aantal gevallen van huidkanker gestaag. Voor Nederland wordt helaas niet bijgehouden wat de exacte cijfers zijn, er kunnen alleen schattingen gemaakt worden. De schatting van dr. Martino Neumann, dermatoloog in het Erasmus MC is dat er nu al jaarlijks 75 duizend gevallen (gegevens 2006) van nieuwe huidkanker zijn (melanomen en plaveisel carcinomen, waaraan circa 1500 mensen sterven.). Uitgaande van deze berekeningen verwacht hij dat de komende tien jaar 1 op 4 mensen huidkanker zullen ontwikkelen.

Ik moet hierbij een kanttekening maken, omdat het bericht gisteren al in diverse media te lezen was en als een feit gebracht werd, maar het is geen feit, het zijn schattingen. Bovendien ga je er meestal totaal niet dood van hoor.

Bruin staat nog altijd gezond….zegt het volk

Neemt niet weg, dat het onderwerp aandacht behoeft. Naar de precieze oorzaken blijft het gissen, maar er zijn wel aanwijzingen dat onze welvaart ermee te maken heeft. Sinds we vanaf de jaren zestig meer geld en vrije tijd begonnen te krijgen, gingen we steeds vaker en langer op vakantie en verbleven we langer in de zon. De komst van anti-zonnebrandmiddelen zou de zaak wel eens verergerd kunnen hebben omdat we daardoor zijn gaan geloven dat we beschermt zijn en daardoor nog langer in de zon kunnen blijven. Het is niet waar. Bovendien wordt er nog steeds heel hard gewerkt om filters stabiel te krijgen. Dat wordt de laatste jaren al beter maar dat was de afgelopen 25 jaar dus echt niet zo. Waardoor je dus ook veel minder beschermd was dan je dacht. Bovendien hebben veel filters de eigenaanrdige eigenschap dat ze ook reactief zijn waardoor er juist vrije radicalen vrijkomen (die je niet wilt want sschadelijk) en die dan weer ongedaan gemaakt moeten worden met toegevoegde anti-oxidanten.

UV-filters heilig maar zeker niet  veilig

En de laatste discussie gaat over nanotechnologie, waarmee volgens onze schatting, tegenwoordig elk uv-werend middel is uitgevoerd en waarvan helemaal niet vaststaat dat het veilig is voor de volksgezondheid en het milieu. Met behulp van nano worden deeltjes, met name de minerale deeltjes zink en titanium – de fysische filters- zo klein gemaakt dat ze geen witte waas meer geven. Bijkomend voordeel is dat ze nog veel beter beschermen tegen verbranding, maar een groot nadeel is de onzekerheid over de veiligheid: of ze wel of niet door de huid heendringen en mogelijk op den duur dna-schade kunnen veroorzaken. pech voor de consument is dat wie de keuze wil hebben moet zoeken naar een speld in een hooiberg voor een nano-vrij middel. Positief is dat je des te meer een reden hebt om uit die zon te blijven. Trek gewoon leuke kleertjes aan en zet een hoed of pet op, sjaaltje om. voila. Het meest veilig!

Vroegtijdig screenen

Omdat er van overheidswege niet veel actie ondernomen wordt om het probleem te minimaliseren en actiever campagne te voeren, ligt hier een interessante taak voor de privekliniek. Velthuis werkt met een digitale huidscan, waarmee dermatologen snel en exact veranderingen van moedervlekken en andere huidmutaties kunnen waarnemen. In 10 minuten worden alle moedervlekken in kaart gebracht.

Volgens voorzitter Neumann van het Huidfonds is dit een uitstekende manier van screenen. ,,Vooral voor mensen die veel in de buitenlucht werken zoals wegenbouwers, stratenmakers en dakdekkers is deze opsporingsmethode adequaat. Zorgverzekeraars zouden zich sterk moeten maken om deze screening in hun zorgpakket op te nemen.”

Hoewel huidkanker relatief gezien het minst levensbedreigend is, is er wel kwaliteit van leven mee gemoeid. Velthuis: ,,Huidkanker in het gezicht geeft vaak verminkingen, die wij als Velthuis Kliniek Huidoncologie tot een minimum kunnen beperken. We kunnen sneller diagnoses maken en opereren omdat we een plastisch chirurg, een dermatoloog en een huidtherapeute binnen handbereik hebben. Waar je in een ziekenhuis doorgaans drie maanden moet wachten op een diagnose, doen wij dat in drie werkdagen.”

Feiten over de zon

– Rimpels komen voor 90 % door de zon en zijn voor 10 % erfelijk.

– UVA stralen beschadigen collageen, dat zorgt voor stevigheid en rekbaarheid van de huid.

– Kleding met een SPF 50 kan door nat worden een SPF 5 worden.

– UVA veroorzaakt bruining, veroudering en huidkanker, UVB veroorzaakt bruining, verbranding en huidkanker.

– Alleen UVB zorgt voor productie van vitamine D, maar daarvoor is geen zonaanbidding nodig. Tien minuten per dag buiten levert genoeg vitamine D.

– Om de werkelijke SPF bescherming te hebben, moet je 2 mg per cm² op de huid aanbrengen. Mensen gebruiken echter slechts tussen de 0,5 en 1 mg per cm².

Dit betekent dat wanneer je SPF 30 smeert, de bescherming enkel tussen de SPF 7 en SPF 15 is.

– Wolken houden maar 20-40% van de UV stralen tegen. Het terugkaatsen van zonlicht tegen de wolken kan de zonkracht hoger maken dan bij een onbewolkte hemel.

– 90 % van de pigment/ouderdomsvlekken komt door de zon.

Verstandig zonnen, tips van Velthuis Kliniek

Lees ook