Plastisch chirurg Frank Niessen geeft advies over genezing

03:24 - 02:02
luistertijd 03:24 - leestijd 02:02

Hondenbeet! Oops, het zal je maar gebeuren! Een hond bijt in je lip. Je liphuid is natuurlijk heel zacht, dun, en erg goed doorbloed. Het gevaar voor een lelijk litteken is natuurlijk groot. Lezeres Mirthe liet ons zien wat er gebeurd was, vroeg naar de mening van onze expert, plastisch chirurg Frank Niessen, en gaf toestemming om haar verhaal hier te plaatsen.

Mirthe vertelt: ‘Vorige week ben ik in mn lip gebeten door een hond. Nu mis ik een deeltje van mijn bovenlip. De plastisch chirurg werkzaam op de Eerste Hulp die avond adviseerde het eerst natuurlijk te laten helen, zodat we het mooiste resultaat kunnen boeken met correctie achteraf. Ik ben benieuwd naar uw oordeel.

Er zit nu een dikke korst op en ik vraag me af of de korst wel nat mag worden onder de douche.. en moet ik het ook vettig houden of moet ik er nu gewoon helemaal van afblijven? Ook is er aan de bovenkant duidelijk een deukje te zien. Ik vermoed dat het daar niet meer mooi zal bijgroeien? Is dit naderhand wel op te vullen? dat er een deuk blijft.. dus denk ik dat t daar niet meer mooi rond zal bijgroeien.. is dit naderhand wel op te vullen?

Het is opvallend dat het niet echt pijn doet.

dr Frank Niessen

Plastisch chirurg Frank Niessen, laat weten:

‘Wat een vervelend voorval! Op de foto’s is te zien dat er een deel van je lippenrood, het richeltje boven je lip (white roll) en huid is verdwenen. Ik ben het met de plastisch chirurg eens om het uit zichzelf te laten genezen. Anders had je een groter deel van je lip moeten verwijderen om het netjes te kunnen hechten.

Als een deel uit zichzelf geneest en een deel samentrekt is het mogelijk op termijn een kleinere correctie nodig en is het uiteindelijk resultaat fraaier. Alleen kost het je meer tijd.

De korst mag je vet houden en de wond mag nat worden. Ik zou het niet teveel laten weken, want onder de korst moet de huid en het slijmvlies van de lip genezen, zodat je liever niet hebt dat deze er te vroeg afvalt. Waarschijnlijk wordt geadviseerd om een correctie pas na 6-12 maanden uit te voeren.’

Op de valreep kregen we na een maand nog een foto binnen, waarop je mooi kan zien hoe de wond geneest. Ze is er verbaast over, schrijft ze ons. ‘ Vorige week zat er nog een duidelijke deuk in, nu een week later is mijn lip al bijna weer opgevuld. Er blijft een deukje bij de witte rand. ‘ Overigens geeft ze aan dat het nu vervelender aanvoelt dan toen, omdat het litteken nu trekt, zegt ze en het is gevoelig. Ze masseert het plekje dagelijks en gebruikt vitamine E creme. Binnenkort gaat ze naar dr Niessen om te kijken wat hij aan reparatie kan doen, schrijft ze tot slot.

 

Lees ook