Schoonheidsspecialiste Esther spreekt uit ervaring

09:14 - 05:32
luistertijd 09:14 - leestijd 05:32

Esther geeft tips voor nazorg bij ooglidcorrectie

Je huid goed verzorgen, regelmatig naar de schoonheidssalon, niet roken, gezond leven, voldoende slaap… En toch kan het dan gebeuren dat de bovenste oogleden gaan hangen. Of er ontstaan vet- en/of huidophopinkjes onder de ogen. Helaas wint de zwaartekracht het uiteindelijk altijd, dus is het niet zo gek dat de huid van de bovenoogleden op den duur gaat verslappen. Hoe goed je ook voor jezelf en voor je huid zorgt. Wist je dat erfelijkheid eveneens een factor kan spelen? Wat dan juist weer vaak voorkomt bij de onderoogleden.

De ogen zijn vaak het eerste waar je naar kijkt als je iemand ontmoet

Ze geven weer hoe je je voelt. “Ogen zijn de spiegel van de ziel” is een bekende uitdrukking. Echter, op het moment dat oogleden gaan hangen, zie je er snel vermoeid of verdrietig uit en daarbij kan het ook echt heel erg vermoeiend voelen. Veel mensen gaan het voorhoofd optrekken (fronsen), zodat ze het gewicht van de oogleden niet voelen drukken op hun ogen, wat spanningshoofdpijn en voorhoofdsrimpels kan veroorzaken.

—————————————–

Wat kan plastisch chirurg Frank Niessen aan jouw holle oogopslag doen?

——————————————–

Ooglidcorrectie is vaak de enige échte oplossing

De enige echte oplossing voor overtollige huid en/of vet is het verwijderen hiervan door middel van een operatieve ingreep, beter bekend als de ooglidcorrectie. Ik zie regelmatig programma’s of informatie op verschillende media waarin wordt beweerd dat je de volgende dag weer gemakkelijk aan het werk kan. Maar helaas is de werkelijkheid niet zo mooi. En dat weet ik uit ervaring.

In de 15 jaar dat ik nu werkzaam ben als consulente in een privékliniek voor plastische en esthetische chirurgie – waar ik onder andere deze behandelingen en de nazorg begeleid – heb ik nog nooit iemand gezien die ‘ongehavend uit de strijd kwam’. Daarnaast heb ik zelf 7 jaar geleden een bovenooglidcorrectie ondergaan en spreek dan ook uit eigen ervaring. Niet alleen als professional, ook als patiënt.

Esthers oogopslag voor de ooglidcorrectie

Tip 1: Koelen

Na een ooglidcorrectie ontstaat bij iedereen zwelling; bij de ene persoon wat meer dan bij de andere. Ook kan verkleuring ontstaan en ook dit varieert in hoeveelheid. Om zowel zwelling als verkleuring zoveel mogelijk te beperken, is intensief koelen heel belangrijk. Begin op de dag van de behandeling en de twee dagen daarna met om het uur een half uurtje te koelen tot aan het naar bed gaan. Het gemakkelijkste gaat dit met behulp van boterhamzakjes met daarin een laagje diepvriesdoperwtjes. Deze kun je namelijk heel goed in de oogholling vormen. Leg altijd wel een vochtig gaasje tussen de oogleden en de doperwtjes, anders kunnen de oogleden bevriezen.

Esthers ogen na net de operatie

Top 2: Arnica

Ook zweren veel mensen bij het gebruik van Arnicadruppels, een homeopathisch middel tegen zwelling en verkleuring, waarmee tien dagen voor de operatie al begonnen mag worden.

 

Tip 3: Gebruik ’s nachts een extra kussen

Slaap niet helemaal plat de eerste nachten, maar een klein beetje omhoog. Bijvoorbeeld met een extra kussen, dan kan het vocht van de bovenoogleden beter wegzakken. Schrik dus niet als na de ingreep onder je ogen vochtzakjes ontstaan. Dit is puur door de zwaartekracht, die vochtzakjes trekken na ongeveer een weekje weer weg. De tweede en derde dag na de operatie is de zwelling het hevigst, daarna zal het gaan afnemen en kan ook het koelen afgebouwd worden.

———————————

Wat kan plastisch chirurg Frank Niessen voor jouw hangende oogleden doen?

———————————

Tip 4: Beperk lezen of computeren tot een absoluut minimum

Door de zwelling die ontstaat, voelen de ogen vrij zwaar aan. Lezen of computeren is dan ook erg vermoeiend en raad ik de eerste dagen af. Overigens wordt lezen erg lastig door de antibacteriële zalf die na de ingreep vaak meegegeven wordt om uitdrogen van de ogen tegen te gaan, daar deze zalf erg vet is en dus een wazig zicht achterlaat.

Tip 5: Niet autorijden

Zolang de hechtingen nog in de oogleden zitten, mag je niet autorijden. Mocht er een ongeluk plaatsvinden, dan ben je in de meeste gevallen niet verzekerd.

Tip 6: Laat de hechtingen niet te lang zitten

Binnen onze kliniek verwijderen wij de hechtingen na 5 dagen. De techniek die onze plastisch chirurgen gebruiken, is een onderhuidse hechting, waarvan de hechting alleen aan de buitenzijden uitsteekt, waardoor ik deze gemakkelijk kan verwijderen. De wond begint zelf meestal vrij snel goed te genezen en bij veel mensen beginnen de hechtingen dan te jeuken, dus om irritatie te voorkomen laten wij hechtingen zelden langer zitten.

Esthers ogen een week na de operatie als de hechtingen verwijdert zijn

Tip 7: Laat je make-up tenminste een week achterwege

De wond is uiteraard heel kwetsbaar, dus mijn advies is om in ieder geval een week te wachten met make-up en dan vooral het verwijderen ervan kan het ooglid doen openspringen. Wees bovendien voorzichtig met warm water (wat de wond weer week maakt) en probeer niet te wrijven in de ogen.

Tip 8: Zes weken lang niet bukken, tillen of intensief sporten

Een mooie wondgenezing krijg je door zo min mogelijk druk en spanning op de wond en op het littekentje te laten ontstaan. In de eerste zes weken na de operatie is het belangrijk om niet diep voorover te bukken, geen zware dingen te tillen en niet intensief te sporten.

Het gevaar schuilt eigenlijk in het feit dat deze behandeling absoluut geen pijnklachten met zich meebrengt, waardoor je al heel snel geneigd bent weer alles gewoon te doen. Doe het daarom een week of zes wat rustiger aan. Je zult merken dat je in deze zes weken nog restzwelling hebt, met name in de ochtend als je net wakker wordt. De ogen zijn dan dikker van het vocht, dat neemt in de loop van de dag weer af als je gaat knipperen en bewegen.

Tip 9: Zes weken lang geen sauna en hete baden

Vermijd in die periode sauna en hete baden om toename van vocht te voorkomen; op die manier komt er anders weer spanning op het littekentje te staan.

Tip 10: Vermijd zonlicht

Voor een mooie littekengenezing is het belangrijk het littekentje de eerste drie maanden niet bloot te stellen aan zonlicht. Dit kan een donker streepje veroorzaken, wat niet meer weg trekt. Bescherm je ogen dus goed met een zonnebril.

Esthers prachtige ogen, zeven jaar na de operatie!

Tip 11: Geduld

Het is niet nodig om littekencrème te gebruiken op de littekens. Genezing komt van het lichaam zelf. Het is geen diepe wond, de doorbloeding is goed van dit dunste stukje huid van ons lichaam. Littekencrème kan het alleen maar overstimuleren. De grootste factor in deze is geduld.

Ik persoonlijk vind het resultaat vanaf drie maanden het mooiste worden, maar totale genezing van de wond onderhuids duurt tot een jaar na de ingreep. Na die drie maanden voelen de ogen weer ‘eigen’. Het trekkerige gevoel is weg, littekentjes worden al zachter en lichter, het gevoel in de wimpertjes en oogrand is weer normaal, eventuele traanogen of juist droogheid is verdwenen.

Het resultaat van een ooglidcorrectie houdt ongeveer 10 jaar. Echter kunnen bepaalde dingen van invloed zijn, denk hierbij bijvoorbeeld aan stress.

Een ooglidcorrectie is een relatief kleine ingreep, maar met een groot resultaat! Zeker met de juiste nazorg, waarbij deze tips je een handje helpen.

—————————-

Zo kan plastisch chirurg Frank Niessen je oogleden opereren met minder littekens:

—————————-

Bekijk hier ook nog een film die BeautyJournaal maakte van een vrouw die een bovenoog- en onderooglid correctie kreeg van plastisch chirurg Frank Niessen:

 

Wil je shoppen? Shop alle geteste producten waar we blij van worden in de BeautyJournaal Shop!

beautyjournaal shop

Lees ook