Over fit girls met dwangneuroses, de invoering van de siësta en de slaapbril

09:02 - 05:25
luistertijd 09:02 - leestijd 05:25

Fit, foodporn en slaap

Er waait een nieuw wind door de eerste wereld waar we toch al aan de top van de levensstijl piramide van Maslow zitten. En hij komt niet uit 1 richting, maar ontstaat uit meerdere windrichtingen die nog net geen storm veroorzaken, maar samen wel krachtig genoeg zijn om ons een nieuwe levenswijze te laten zien.

Trendsetters weten het natuurlijk al lang, dat je moet sporten en gezond moet eten en voldoende moet slapen. Maar dat ze gekoppeld worden aan traditionele markers die inzicht geven wat jouw sociale status is….en wel op deze manier?

Fit = rijk, gezond eten is de nieuwe religie en slapen is het nieuwe sporten. Shake it baby, want in deze volzin zit heel wat lading die stof tot praten geeft.

De rijken zijn fit
Wie fit is kan het leven in deze snelle wereld beter aan, en onze plastisch chirurg Frank Niessen zei onlangs nog dat hij nu ook oudere mannen steeds meer aan hun gewicht ziet doen. ‘Het zijn de fitte kerels die steeds vaker aan de top zitten, en de directeur met dikke buik zie je toch naar de achtergrond verdwijnen.’ Ook zien we dat topuniversiteiten met steeds meer onderzoeken naar buiten komen over hoe gezond beweging is, en dat je daarbij helemaal niet overdreven hoeft te bewegen, ook yoga en pilates methodieken houden je fit en soepel, ook mentaal. Maar er is nog een ander sociaal aspect groeiende: mensen die tijd hebben….om te sporten, die moeten wel ‘ rijk’ zijn. Die zijn in staat om prioriteiten te stellen, hebben geld voor luxe sportaccommodaties en personal trainers, zijn vaak hoger opgeleid, en wie hoger opgeleid is verdient over het algemeen beter.

Chronische stress is dodelijk
Ook helpt sporten tegen stress, want van stress wordt steeds duidelijker hoe verwoestend het is voor het lichaam. Je wordt er ziek van op den duur, en het is simpelweg daardoor dodelijk. Lees ook dit goede artikel er nog maar over (met heldere video)  en in dit artikel hoe stress de werking van je hersenen verandert tot zelfs op genetisch niveau.

Ultra gezond eten een spirituele ervaring?

En dan: gezond eten is de nieuwe religie. Wow, hoe treffend kan een uitspraak zijn, en in dit geval vind ik het persoonlijk niet echt positief – ik heb ook weinig op met religie moet ik zeggen, behalve dan dat ik snap dat het zielsrust kan geven in het leven, en dat is een mooi goed.

Fitgirls met dwangneuroses
En dat is wat je serieus bezig houden met gezond eten wellicht ook doet: je onrust weg nemen, controle nemen over je leven, dat leven wat al zo vol gevaren en ongrijpbare zaken zit. Van de week besteedde het NOS journaal er aandacht aan: het bezig zijn met gezond eten neemt onder jonge vrouwen inmiddels ziekelijke vormen aan. Het beheerst hun leven. Het wordt iets dwangmatigs om een andere onderliggende angst te verzachten.

Orthorexia

En als je alle Fitgirls met hun blogs, blogs, boeken en andere spreekbuizen maar dagelijks volgt, kom je in een draaimolen van wel en niet terecht en blijft er steeds minder over want je mag eten. Onderzoekers zijn bang voor ondervoeding, zo hoorde ik. Men noemt het orthorexia, en is het zusje van anorexia. Het kan zo ver gaan dat je alleen nog maar met eten bereiden bezig bent volgens strenge protocollen en dat je nog nauwelijks aan rust, ontspanning toekomt. Maar, zoals een fitgirl zegt in het NOS-artikel: ‘Iedereen wil leuk gevonden worden, en dit is mijn manier om daar invloed op uit te oefenen: gezond eten en lekker naar de sportschool. Je leest er hier meer over

Heerlijke vegan foodporn

Jonge mensen zoeken naar grip op hun leven, meer dan ooit….

Jonge mensen leven in een heel onzekere tijd, meer dan ooit zelfs, vertelde de Duitse onderzoekster Ines Imstahl me onlangs. Zij deed voor de Duitse vereniging van cosmeticaproducenten, vergelijkbaar met onze NCV, onderzoek naar cosmetica gebruik onder jongeren en kwam tot de conclusie dat jongeren het meer dan ooit als een schild tegen de onzekere buitenwereld gebruiken. ‘Jongeren van nu staan door de moderne mediakanalen meer dan ooit bloot aan alle ellende in de wereld en worden directer dan ooit geconfronteerd met terrorisme en dreigingen.

Herkenning: you are one of us

Toen wij jong waren in de jaren 50, 60 en 70 was dat echt veel minder. We hadden de Koude Oorlog, maar dat was voor ons Westerlingen een statische constante. En we rebelleerden veel meer: hippies, punk. We keerden ons ongenoegen naar buiten, maar deze generatie doet dat niet meer en keert het naar binnen: op zichzelf. Er perfect uit willen zien geeft een boodschap af dat je alles onder controle hebt en daaraan herken je dan ook je medemensen met wie je een ‘peergroup’ kunt vormen.’ ‘You are one of us’. Zeker in de puberteit zijn mensen hier heel gevoelig voor. Je zoekt houvast, leven met onzekerheden is niet te harden, waar we ons er vroeger maar doorheen sleepten. Times have changed.

Het is goed of fout

Deze week ontmoette ik tijdens een perspresentatie van Moor Cosmetics met mooie organic brands als Novexpert, Madara, Miss W twee jonge vrouwen die zich onder de naam Go to the Glow bekend maken als producers van heerlijke veganistische hapjes, en een brunch voor de pers hadden verzorgd. Echt super lekker, maar als ik dan de verhalen hoor die toch veelal volgens een wereldbeeld van goed of fout worden verteld , krijg ik het wel eens benauwd.

De nieuwe ethiek

Het nieuwe eten is een lifestyle op zich, waaraan een complete ethische wereld vasthangt en volgens de dames ook een spirituele wereld, want ‘ het bezig zijn met gezond eten, je erin verdiepen, geeft jou ook verdieping, tot jezelf en in relatie met de wereld om je heen. Je gaat overal bewuster over nadenken. ‘ En ik liet het mij nog maar eens heerlijk smaken…want ik had honger, om elf uur. En veganistische happen zijn lekker licht verteerbaar, dus kon ik even fijn doorsmullen.

Slapen is het nieuwe bewegen

En dan tot slot het slapen. Koren op mijn molen. Ik ben verzot op slapen, ware het niet dat mijn overgangsbrein mij tegenwoordig klokslag zes uur laat ontwaken, want betekent dat mijn van oudsher lange avonden steeds korter worden, wil ik fit blijven. Duhhh!

Maar, hoewel wetenschappers vaak zeiden dat iedereen een eigen slaapritme heeft en dat kort slapen oke is, als dat jouw ritme is, zijn de nieuwste geluiden toch van een andere orde. Onlangs werden resultaten bekend gemaakt van een enorm groot onderzoek waarin meer dan 5 miljoen mensen gevolgd waren en dat werd aangevuld met een literatuuronderzoek van 153 studies.

Schadelijk is een nachtrust van minder dan 6 uur

Er bestaat een relatie tussen kort slapen een verhoogd risico op gezondheidsklachten als diabetes, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, beroertes en overgewicht. Bij een nachtrust van minder dan 6 uur neemt het risico op genoemde ziektes zelfs lineair toe. Moesten we eerst vooral bewegen om deze welvaartsziekten tegen te gaan, nu is ook slaap your best friend. Lastig, want een groot deel van de mensheid heeft serieuze slaapproblemen….
Dus, om de cirkel rond te maken in onze uiteindelijke angst voor ziekte en overlijden in te dammen, moeten we meer bewegen, gezonder eten, stress reduceren zodat we beter slapen. Voilà.

Maar overdrijf niet, anders krijg je weer stress. Ik verheug me nu op het Nieuwe Werken 3.0 waarbij de baas geen pingpong tafels meer neer zet maar bedden zodat er weer ouderwets siësta gehouden kan worden. En het wachten is natuurlijk op nog een nieuwe stroming: Seks is het nieuwe Botox;-). Maar die trend zet ik zelf wel, vertel er de volgende keer meer over!

Me & mijn slaapbril

Vooruit nog eentje dan: sinds ik weet dat mijn overbuurman slaaponderzoeker is, zet ik zijn oranje bril een half uur voor het slapengaan op. Dit filtert alle blauw ligt uit screens van tv’s en devices, maar ook uit het led-licht van je huiskamerlampen. Zo krijgt het brein de tijd om voldoende melatonine aan te gaan maken. Of het werkt? i’ll keep you posted! Neem alvast een kijkje in deze webshop van hem.

Lees ook