Een wake-up call voor zonaanbidders

09:16 - 05:33
luistertijd 09:16 - leestijd 05:33

shop

Iconic Elements Natural Moisturizer Cream Body

Iconic Elements Natural Moisturizer Cream Body

Huidarts Francis Wu maakte deze zalige crème voor diepe hydratatie. We love it! Clean beauty!

Paula’s Choice expert tips voor zonbescherming

In dit artikel geeft Fleur van Norden, productspecialist bij Paula’s Choice, nuttige tips voor een goede zonbescherming.

Wake-up call voor zonaanbidders

Hoe graag je ook in de zon bent, zonder zonbescherming wordt je huid snel oud, rimpelig, vergroot je de kans op ontstekingsreacties en last but not least, het ontstaan van huidkanker. Bescherming is een must, maar hoe pak je dat zo efficient mogelijk aan?

Wat doet de zon met de huid?

Onze huid (zeker de lichte, Noord-Europese) is er niet op gebouwd om eindeloos blootgesteld te worden aan de zon zonder schadelijke gevolgen. Zonlicht bestaat uit verschillende soorten straling, waaronder UVA (lange golf) en UVB (korte golf). UVB straling bereikt het oppervlak van de huid en veroorzaakt verbranding: een warme, rode en pijnlijke huid, en bij ernstige verbranding zelfs blaarvorming.

shop de zonverzorgingsproducten hier online

 

Van UVA straling zie je niet direct de gevolgen. Deze straling dringt echter wel dieper door in de huid en stimuleert de aanmaak van melanine (pigment) in de melanocyten (de cellen die pigment aanmaken) wat je na verloop van tijd ziet als een bruine kleur op je huid. Heerlijk toch zo’n kleurtje?! Het lijkt onschuldig, maar UVA stralen beschadigen het DNA in je cellen wat kan leiden tot celmutaties en uiteindelijk tot huidkanker. Het aantal gevallen huidkanker is de laatste decennia schrikbarend toegenomen.

Bescherm je huid het hele jaar door

Om huidbeschadiging door de zon (huidveroudering, rimpels, pigmentvlekken) te beperken is het van belang om je huid het hele jaar door, iedere dag opnieuw te beschermen tegen UV-straling. Altijd wanneer er daglicht is, zijn er stralen die je huid beschadigen vanaf het moment dat je onbeschermd naar buiten stapt. Bekijk ook onze infographic over zon.

Sun Protection Factor (SPF) & Fitzpatrick

Het SPF getal op een product met zonnefilter geeft de duur aan van de beschermingsfactor tegen UVB stralen die verbranding van de huid veroorzaken. Als je normaal gesproken zo rood als een kreeft wordt na 10 minuten in de zon zonder bescherming, kun je met een SPF 15 dus vijftien keer zolang in de zon zitten voordat je huid verbrandt (150 minuten).

shop de zonverzorgingsproducten hier online

 

Hoe lang je in de zon kan zitten voordat je verbrandt, is afhankelijk van je natuurlijke huidskleur en de lichtgevoeligheid van je huid. Een indeling van de lichtgevoeligheid van de huid op basis van het model Fitzpatrick is hierbij een goede richtlijn:

Ook donkere huidtypen opgelet!

De huidtypen 4, 5 en 6 (gepigmenteerde huiden) bevatten meer melanine dan overige huidtypen, maar dat wil niet zeggen dat deze huiden niet kunnen verbranden. Het duurt dan misschien langer voordat deze huiden verbranden en de symptomen hiervan zichtbaar zijn, maar voor iedere huidskleur gelden dezelfde risico’s als het aankomt op schade door de zon.

Breedspectrum zonbescherming: tegen UVA én UVB

Zorg ervoor dat je een product gebruikt met een breedspectrumzonnefilter die beschermt tegen zowel UVA als UVB straling. Let er bij de aankoop van een product met zonnefilter op dat het één van de volgende zonnefilters bevat: zinkoxide, titaniumdioxide, avobenzone (ook bekend als methoxydibenzoylmethaan), Mexoryl SX (ecamsule) of Tinosorb.

shop de zonverzorgingsproducten hier online

 

Minerale en synthetische zonnefilters

Beide soorten kunnen de huid goed beschermen tegen de zon, het verschil zit in hoe ze werken om schadelijke UV-straling van de huid te filteren. Een synthetische zonnefilter (bijvoorbeeld homosalate of avobenzone) absorbeert UV-straling in de huid. Zo’n product heeft even tijd nodig om in te trekken in de huid alvorens het goed z’n werk kan doen.

Daarom kun je een synthetische zonnefilter het beste 20 minuten voordat je naar buiten gaat aanbrengen. Over het algemeen zijn producten met een synthetische zonnefilter het meest geschikt voor een gecombineerde tot vette huid met puistjes vanwege de lichtgewicht textuur en hebben geen neiging om poriën te verstoppen.

Uiteraard is de geschiktheid van een product voor een bepaald huidtype afhankelijk van de overige ingrediënten in een formule.

Minerale zonnefilters (titanium dioxide, zink oxide) hebben een natuurlijke oorsprong en werken direct na het aanbrengen op de huid. Ze werken als het ware als een spiegel en reflecteren de UV-straling zodat het niet op en in de huid kan doordringen. Deze filters zijn zeer geschikt als je een gevoelige huid hebt.

shop de zonverzorgingsproducten hier online

 

Hoe vaak moet je zonbescherming opnieuw aanbrengen?

Er is een soort “standaardregel” die aangeeft dat je je iedere 2 uur opnieuw zou moeten insmeren. Dit is niet nodig als je de hele dag binnen zit en niet wordt blootgesteld aan UV-straling, maar het is wel verstandig om je regelmatig in te smeren als je buiten bent, gaat zwemmen of buiten sporten (en gaat zweten). Wees je ervan bewust dat UVA stralen ook door ruiten gaan (tenzij ruiten een UV filter hebben). Je kunt dus ook huidbeschadiging oplopen als je op kantoor naast het raam zit. Wees niet te zuinig met smeren en breng een product met zonnefilter altijd royaal aan om optimale bescherming te garanderen.

Hoe zit het met de aanmaak van Vitamine D?

Vitamine D wordt aangemaakt in de huid onder invloed van zonlicht (UVB straling). Deze vitamine is onder meer van belang voor sterke botten. We kunnen vitamine D ook binnenkrijgen via supplementen of voeding (vooral vette vis). Men maakt zich vaak zorgen of er wel voldoende vitamine D wordt aangemaakt als je je altijd beschermt met een zonnefilter of de schaduw opzoekt. Is dat terecht?

shop de zonverzorgingsproducten hier online

 

Misschien heb je gehoord dat je lichaam alleen voldoende vitamine D kan aanmaken als je huid 15 tot 30 minuten per dag onbeschermde blootstelling aan de zon krijgt. Dat is relatief, vooral als je je bedenkt dat het aanwezige zonlicht verschilt in diverse delen van de wereld of per seizoen. Zo zal je niet veel hebben aan een halfuur zonlicht gedurende de wintermaanden in bijvoorbeeld Londen, Amsterdam, Parijs of Moskou. Verder is het zo dat de meeste mensen over het algemeen te weinig aanbrengen van een product met zonnefilter, of het niet vaak genoeg herhalen, waardoor er voldoende kans is om vitamine D aan te maken.

Toch is het verstandiger om je goed in te smeren en niet onbeschermd de zon in te gaan. De risico’s die onbeschermde bloostelling aan zonlicht met zich meebrengt wegen niet op tegen de aanmaak van vitamine D door zonlicht. Kies voor genoeg vitamine D liever voor aanvulling via supplementen of de juiste voeding.

Zonnebank

Angst voor een tekort aan vitamine D heeft tot een zorgwekkende toename van zonnebankgebruik geleid. Veel zonnebanksalons beweren in advertenties dat je lichaam vitamine D aanmaakt als je onder de zonnebank gaat. Naast het feit dat het flinke risico’s met zich meebrengt voor je huid, kan de zonnebank er niet voor zorgen dat het lichaam vitamine D gaat aanmaken. UVB-straling zorgt namelijk voor de aanmaak van vitamine D, en zonnebanken werken vrijwel volledig op UVA!

shop hier Paula’s mooie zelfbruiner

 

Een huid als een leren tas?!

Dus… wil je niet over een aantal jaar tot de conclusie komen dat je huid meer wegheeft van een oude leren tas dan van een mooie, stralende huid?! Er bestaan uiteraard prachtige producten die je huid er mooier en jonger uit kunnen laten zien, maar stap één is toch écht dagelijkse zonbescherming!

shop de zonverzorgingsproducten hier online

 

Lees ook