Waarom talg helemaal niet zo gunstig is….

10:04 - 06:02
luistertijd 10:04 - leestijd 06:02

Sinds enkele jaren is de de huidverzorging en de cosmetisch dermatologische behandelingen van de Amerikaanse dermatoloog dr Zein Obagi op de Nederlandse markt verkrijgbaar.

Zo-skin-health-producten

De producten voor thuisgebruik zijn van de hoogste cosmeceutical kwaliteit en vrouwen die absolute huidverbetering nastreven en daar ook in willen investeren, zijn trouwe gebruikers van zijn merk en behandelingen.

Ook dermatologen, huidtherapeuten en cosmetisch artsen werken in toenemende mate met zijn methoden. ‘‘Obagi is niet voor de zachtmoedigen onder ons’, grappen we wel eens. Monique ervaarde het zelfs als bootcamp voor de huid.’ Een substantieel deel van onze lezers kent het merk en de arts inmiddels en er leven veel vragen. Dr. Catherina Meijer beantwoordt er een aantal. Hier komt deel 2.

Bezoek hier de website S-K-I-N van arts Catharina Meijer

  1. Wat is het verschil tussen de producten van Obagi en ZO Skin Health?

Obagi (voluit Obagi Medical Products, nu eigendom van Valeant Pharmaceuticals) is begin jaren ’90 opgericht als fabrikant van het Obagi Nu-Derm System en de Obagi Blue Peel, beiden ontwikkeld in de jaren ’80 door Dr. Zein Obagi. Dit was een medisch behandelsysteem, dat al snel wereldwijd nr. 1 werd in het medisch-cosmetische segment. Het had echter een paar belangrijke nadelen, waardoor mensen het na het behalen van resultaat niet meer wilden gebruiken. Een cosmetica-lijn die naadloos op het Nu-Derm System aansloot bestond niet.

Dit is waarom Dr. Obagi zijn ZO Skin Health-lijn heeft ontwikkeld: Als behandelprotocol voor mensen, die huidcondities hebben waarvoor het Nu-Derm System te krachtig is en voor mensen, die het Nu-Derm System hebben gebruikt om hun huid in goede gezondheid te brengen.

In 2012 heeft Dr. Obagi, met 25 jaar meer research, technologische ontwikkeling en ervaring de opvolger van het Nu-Derm System gelanceerd, ZO Medical. Een universeel toepasbare lijn voor medische huidcondities, die naadloos aansluit op ZO Skin Health.

2. Wat is het verschil tussen ZO Skin Health en ZO Medical?

ZO Medical is bedoelt om medische huidcondities te behandelen (denk aan ernstige veroudering, zware zonbeschadiging, pigmentafwijkingen, zware acne e/o rosacea, acne-schade, littekens, etc. etc.) De dosering van werkzame stoffen ligt aanzienlijk hoger dan bij ZO Skin Health en er worden aanvullende werkstoffen en aflevertechnieken gebruikt.

ZO Skin Health is bedoelt om minder ernstige huidcondities te behandelen en als onderhoud voor mensen, die ZO Medical hebben gebruikt om hun huid in conditie te brengen. Vaak hoor ik “doe mij dan maar ZO Medical, want dat is het beste”. Maar dit is zeker niet het geval. ZO Medical is bedoeld voor een andere groep mensen dan ZO Skin Health. Vergelijk het met een compacte stadsauto en een grote SUV. Beide zijn uitstekende auto’s, maar hebben elk hun eigen specifieke eigenschappen, waardoor ze uitblinken. In de stad is de compacte auto overduidelijk het meest geschikt, maar wil je met een groep mensen van Groningen naar Amsterdam, dan heeft een SUV toch de voorkeur. Zo is het exact bij ZO Skin Health en ZO Medical.

De salons waar ik mee samenwerk, werken allemaal met ZO Skin Health. Tijdens hun opleiding leren ze welke huidcondities uitstekend met ZO Skin Health zijn te behandelen en voor welke condities ZO Medical noodzakelijk is. Samen maken we voor mensen in die laatste groep een behandelplan.

3. Wat is de toegevoegde waarde van de behandelingen? Kun je ook alleen de producten gebruiken voor hetzelfde resultaat?

Het is iets complexer dan dat. De ZO behandelingen bestaan uit 2 categorieën: Ondersteunende salonbehandelingen en medisch behandelingen (3-Step Peel en de Controlled Depth (Blue) Peel).

De salonbehandelingen zijn erop gericht om het comfort tijdens thuisgebruik van de producten te verhogen en het resultaat te versnellen. In theorie kan met alleen producten hetzelfde resultaat behaald worden, maar in de praktijk blijkt dat de behandelingen de therapietrouw enorm verhogen, waardoor het eindresultaat* uiteindelijk nog beter wordt.

*) Eindresultaat is eigenlijk ook niet juist. Als mensen datgene bereikt hebben, dat ze voor ogen hadden spreken we van een eindresultaat. Als die mensen de producten echter goed volgens advies blijven gebruiken, wordt de huid alleen maar mooier. Een jaar later zien mensen er vaak jaren jonger uit, dan op het “eindresultaatmoment”.

De medische behandelingen zijn enorm resultaatverhogend. Deze worden ingezet bij ernstige huidcondities (ernstige verslapping, rimpels, littekens, (dermale) pigmentatie, etc. etc.) en zorgen voor een complete vernieuwing van de huid tot diep in de lederhuid. Na het ondergaan van zo’n behandeling gaat de huid vervellen. Na het vervellen ziet de huid er al aanzienlijk mooier uit dan voor de behandeling, maar… Het eindresultaat is pas 3 maanden later! Zo lang werken de peels door.

LEESTIP! Volg hier de melasma behandeling van onze Corine en haar review van alle producten!

Bezoek hier de website S-K-I-N van arts Catharina Meijer

4. Behandelingen met ZO Skin Health van dr Obagi worden ook gegeven door schoonheidsspecialistes (o.a. bij Soap). Hoe weet ik of iemand voldoende opgeleid is?

Ook alle schoonheidssalons waar ik mee samenwerk werken met ZO Skin Health van dr Obagi. Alle schoonheidspecialisten die ZO producten verkopen en ZO salonbehandelingen uitvoeren zijn getraind en gecertificeerd door de importeur. Het certificaat dat zij ontvangen is een jaar geldig en de meesten hangen deze in een lijst in de salon. Hangt deze er niet, kun je hier altijd naar vragen. 

5. Ik heb geleerd dat we niet oneindig de cellen kunnen delen omdat de telomeren bij elke deling korter worden. Wat is uw visie hier op? Hoe vaak kun je peelings gebruiken?

Deze vraag werd onlangs ook door de redactie van het vakblad Estheticienne aan Dr. Obagi voorgelegd. Het is inderdaad juist, dat telomeren korter worden bij elke deling. Dit werkt als een soort strippenkaart. Is de kaart op, dan kan de cel niet meer delen en sterft uiteindelijk af.

Er zijn echter bepaalde typen cellen die geen telomeren hebben en waarop het strippenkaartprincipe niet van toepassing is. Denk bijvoorbeeld aan de basaalcellen, onderin de opperhuid. Deze delen zich voortdurend, een heel mensenleven lang. Ook fibroblasten, de collageen-, elastine- en hyaluronzuurfabrieken in de huid, kennen dit principe niet. Zolang er niet té diep gepeeld wordt, waarbij het hele epitheel (waaruit de huid zich volledig kan regenereren) wordt verwijderd, kan er dus in principe zoveel gepeeld worden als je wilt.

Om de huid optimaal gezond en jong te houden, adviseer ik om naast de producten elk jaar 1 tot 2 3-Step Stimulation peels te doen of elke 1,5 tot 3 jaar een diepe Controlled Depth (Blue) Peel te laten doen. Daarmee houd je de huid van je gezicht zo gezond en veerkrachtig dat het gezicht gelift wordt c.q. blijft, op een volledig natuurlijke manier. Hierdoor heb je ook veel minder botox en fillers nodig voor een jong en uitgerust uiterlijk.

6. Wanneer na de overgang bijna geen collageen meer wordt aangemaakt, zijn peelings ter stimulans van de collageenaanmaak ook minder zinvol. hoe pakt Obagi dit aan?

Dat na de overgang de fibroblast bijna geen collageen (en elastine) meer aanmaakt komt doordat de fibroblast te weinig retinol beschikbaar gesteld krijgt van het lichaam. Dit is evolutionair zo ontwikkeld. Als we echter voldoende retinol in de fibroblast weten te krijgen, dan keert de fibroblast terug in zijn originele functie en gaat weer collageen en elastine produceren. Om dit voor elkaar te krijgen past Dr. Obagi in zijn retinol-producten een zeer geavanceerde aflevertechniek toe, die niet alleen diep in de huid kan doordringen, maar ook retinol stabiel houdt en ín de cel weet af te leveren. Een peeling heeft dan zeker wel zin, omdat het de fibroblast extra stimuleert.

7. Ik snap het volgende citaat niet zo goed van dr Obagi: ‘Elke huid bevat huidvet, maar geloof mij, je hebt er helemaal niets aan! We hebben dat overgehouden aan prehistorische tijden, toen de mens nog een aap was (als je Darwin gelooft). Sebum was en is nodig om een vacht of veren soepel te houden. Wij hebben dat niet. Als we geen sebum zouden hebben, zouden we een stuk beter af zijn, waren er niet zoveel huidproblemen geweest.’

Het talg (of sebum) dat de huid produceert biedt de huid zelf geen voordelen, enkel nadelen. Als talg werkelijk een toegevoegde waarde had gehad voor de huid, zou de talgklier zijn uitgang niet alleen in haarzakjes hebben, maar juist ook aan de oppervlakte van de huid (zoals zweetklieren dat wel hebben) en zouden we over ons hele lichaam talgklieren hebben. Dit is echter niet zo. Op ons lichaam, waar de lichaamsbeharing minimaal is (uitzonderingen daargelaten), komen ook nauwelijks tot geen talgklieren voor.

Talg dat vanuit de klier via het haarzakje aan de oppervlakte komt zorgt echter wel voor problemen. Het stratum corneum, de dode huidlaag aan de oppervlakte, zuigt zich ermee vol, waardoor de huidbarrièrefunctie afneemt (de huid wordt gevoeliger) en veroorzaakt chronische, onderhuidse ontstekingen (denk bijvoorbeeld aan rosacea). Poriën raken erdoor verstopt, waardoor acne kan ontwikkelen. Ook het ontwikkelen van pigmentvlekken wordt hierdoor versterkt.

Allemaal gevolgen van de talgafscheiding. Er is geen enkele reden waarom de huid dit talg nodig zou hebben. Vanaf de pubertijd worden door hormonale invloeden de talgklieren actief (en begint de lichaamsbeharing te groeien). En het frappante is dat vanaf de puberleeftijd de eerste huidproblemen ontstaan.

Lees hier ook deel 1 met lezersvragen.

Bezoek hier de website S-K-I-N van arts Catharina Meijer

Lees ook