Straks lekker fuzz-free de zomer?

05:23 - 03:14
luistertijd 05:23 - leestijd 03:14

De must know tips voor laser ontharen

Aankomende zomer lekker fuzz-free zijn? Dan is de winter het uitgelezen seizoen om te starten met laser/IPL ontharen. Beautyjournalist Emma Wagenaar zet de belangrijkste ins & outs voor je op een rij.

  1. Begin in het juiste seizoen

Inderdaad, laserontharen is niet voor alle seizoenen. Na een behandeling mag je je huid voor zeker twee weken niet langdurig blootstellen aan de zon en de zon gebruinde huid vergoot het risico op verbranding tijdens een behandeling. Laserontharen in rokjes- en strandseizoen is dus niet verstandig. Oktober en november zijn de beste maanden om te starten (tenzij je in de winter een zonnige escape hebt gepland) omdat er vaak meerdere behandelingen – verspreid over enkele maanden – nodig zijn voor het beste resultaat.

2. IPL versus laser

IPL (Intense Pulsed Light) of laserontharing werkt door sterk gebundeld licht in de huid te stralen, waardoor het pigment in de haar dit licht omzet in warmte en zodoende het haarzakje vernietigt. IPL geeft heel diffuus licht af en heb je meerdere behandelingen van nodig. Een laser straalt gericht en geeft minder restbeharing. Flitslampen (en ook de robijnlaser) kunnen behoorlijke brandplekken geven, omdat deze sterk op pigment inwerken. Met de diode, Nd:YAG of Alexandrite laser is de kans op verkleuring of verbranding minder.

3. Heb geduld

Onthoud dat je gemiddeld 5 tot 7 behandelingen met rustfases van 4 tot 6 weken nodig hebt voor een goed resultaat. Haargroei is een cyclisch proces, met een groei- en een rustfase. Alleen in de groeifase bevatten de haarzakjes haar en dus pigment dat reageert op de IPL/laser en die groeifase loopt niet voor alle haartjes synchroon. Daarom zijn er meerdere behandelingen nodig totdat alle haarzakjes door de groeifase zijn gegaan.

4. Locatie locatie locatie

Niet alle plekken op je lichaam reageren even goed of snel. De bikinilijn, benen, armen en oksels zijn de ‘beste’ plekken. Dat heeft vooral te maken met de combinatie van dunnere huid en dikker haar. Plekken waar de huid dikker is en het haar vrij dun, zoals de kin en de rug, zijn lastiger te behandelen. Daarnaast groeit haar niet overal in hetzelfde tempo. Op benen, rug en buik groeit het het langzaamst, waardoor je een langere tijd (8 tot 10 weken) tussen de behandelingen hebt zitten dan normaal.

IPL/laser ontharen is ook geschikt voor minder voor de hand liggende plekken, zoals rond de tepels en het gezicht. Zorg dan wel dat je dit bij een medisch expert laat doen, zoals dermatoloog of huidtherapeut.

5. Het is niet voor iedereen

Heel blond, grijs en rood haar zijn helaas nog slecht te behandelen. Het haar moet altijd donkerder zijn dan de huid. Traditionele ontharingslasers zijn ook niet geschikt voor de diepe olijfkleurige en donkere huid (huidtype 5 en 6). Een huid met veel pigment kan dan lelijk verbranden. De Nd:YAG laser kan wel op de hele donkere huid gebruikt worden.

6. Niet altijd een permanent fix voor de bovenlip

Helaas, maar waar. Na verloop van tijd kunnen wisselingen in je hormoonbalans er voor zorgen dat er – ondanks succesvolle laserbehandelingen voorheen – toch opnieuw haar gaat groeien op je bovenlip.

7. Definitief ontharen kan ook thuis

Inmiddels zijn er heel wat effectieve IPL apparaten voor thuis te koop, denk aan de Philips Lumea, Tria5X en de MeTouch.

De MeTouch voor thuisgebruik.

Maar daar zitten best wat verschillen tussen. Sommigen werken op een vrij lage lichtsterkte (Joules). Hierdoor zijn ze vrijwel pijn- en risicoloos, maar zijn ze niet in staat permanent te ontharen. Ze stoppen en vertragen de haargroei meer. Een thuisapparaat met een hogere lichtsterkte onthaart wel definitief, maar is pijnlijker en geeft een groter risico op pigmentatie. Een combinatie van een lage lichtsterkte met radiofrequentie (RF) heeft dan beter resultaten.

8. Ga naar een expert

Tegenwoordig kun je al op elke hoek van de straat een IPL/laser ontharingsbehandeling krijgen. Maar lang niet overal is de kwaliteit van de gebruikte apparatuur even goed en dat geld evenmin voor de expertise van de behandelaar. Zorg dat je altijd wordt behandeld door een vakkundige schoonheidsspecialist of ga naar een dermatoloog of huidtherapeut. Zij letten veel meer op eventuele contra-indicaties, zoals recente blootstelling aan de zon, wratjes of huidinfecties die IPL/lasers kunnen verspreiden.

Daarnaast kan zo’n laser ook bij gebruik over een tattoo nare verbrandingen veroorzaken. Belangrijke regel is dat de behandeling niet te veel pijn mag doen. Is dat wel het geval, dan kan dat betekenen dat de huid te warm wordt en uiteindelijk brandplekken gaan ontstaan.

9. Bewaar je scheermesje

 IPL/laserontharing geeft geen 100% definitief resultaat. Verdwaalde haartjes kun je dan het best met een scheermesje of ontharingscrème verwijderen. Blijf weg van de hars strips, epiladies en waxsessies tussen de behandelingen door. De laser werkt op het pigment van de haar; als je de haar dus in zijn geheel epileert, is er geen pigment meer om op in te werken.

Lees ook