Een opmerkelijke methode van zweetexpert Dr. Armpit.

03:05 - 01:51
luistertijd 03:05 - leestijd 01:51

We hebben allemaal wel eens last van een onaangename geur onder de oksels. Toch is de ene oksel de andere niet. De ene persoon heeft namelijk een sterke okselgeur dan de ander en dat is geen teken van slechte hygiëne. Bekend verhaal voor jou? De Belg Chris Callewaert – ook bekend als Dr. Armpit – heeft de nieuwste oplossing tegen onverwelkome geurtjes.

Ten eerste moet je weten dat er twee dominante soorten bacteriën onder de meeste oksels leven. Bij de meeste mensen is de geurloze bacterie stafylokokken vooral aanwezig. Pechvogels hebben te maken met de cyronebacterie: de boosdoener bij onwelriekende oksels. En van die laatste kom je maar moeilijk van af.

Overspringende okselbacteriën

Sterker nog, je okselpopulatie kan zo verzwakt zijn door te vaak wassen of overmatig gebruik van deodorant dat je alsnog de cyronebacterie krijgt. Dat ontstaat door stress, de pil, antibiotica of zelfs door overname van de bacteriën van iemand anders. Daardoor kun je dus ‘opeens’ een onaangename okselgeur krijgen. Dr. Armpit legt uit dat deodorant niet helpt tegen stankproducerende okselbacteriën, daarmee dood je alleen de bacteriën op de huid en niet de bacteriën die in je zweetklieren zitten. Een antitransparant verstopt wel de klieren, maar de aluminiumzouten in het product bereiken de klieren die de vetzuren uitscheiden niet omdat deze te diep in de huid zitten. Het helpt dus wel tegen overmatig zweten, maar niet tegen de stank.

Okselbacterietransplantatie

Maar vrees niet. Dr. Armpit heeft een methode is het leven geroepen waarbij de stafylokokken de cyrone kunnen verslaan. Een zogeheten okselbacterietransplantatie. Dr. Armpit testte zijn bijzondere behandeling met achttien proefpersonen. De bacteriedonoren droegen een week wattenproppen onder hun oksels en mochten deze ook niet wassen of deodorant gebruiken. De proefpersonen wasten en scheerden hun oksels wel en droegen vervolgens een week de wattenproppen van de donor. Het resultaat? Bij 90 procent was de geur na een maand aanzienlijk minder onaangenaam en na meer dan drie maanden was dat nog de helft. Verder was het effect het best wanneer de donoren familieleden van de proefpersonen waren. Dr. Armpit is nu aan het onderzoeken hoe je de werking kan verlengen. Alles over zijn onderzoek kun je lezen op zijn website.

Zelf last van een vervelende okselodeur? Lees hier 5 tips tegen nare lichaamsgeurtjes:

– Was je oksels niet te excessief, zo bescherm je je okselmicrobioom.
– Onthoud deze vuistregel: antitransiparant is tegen zweten; deodorant maskeert nare geurtjes.
– Lijfgeur kan tussen je oren zitten: vaak wordt het door mensen op je heen amper opgemerkt.
– Draag liever katoen dan polyester. In katoen verspreiden slechte bacteriën zich minder snel, terwijl polyester juist een broedplaats kan vormen voor de cyronebacterie.
– Dood achterblijvende bacteriën in je wasmachine door af en toe een kookprogramma te draaien (zonder kleding).

Bron: Drarmpit.com

Lees ook