De vervolmaking van het vrouwelijk schoonheidsideaal?

04:50 - 02:54
luistertijd 04:50 - leestijd 02:54

Social media ontplofte afgelopen week. Ik zag een foto voorbij komen van een stoeipoes in een soort van jaren’ 50 lingerie, en ze stond op de cover het van Amerikaanse tijdschrift Vanity Fair.

65 jaar…

Het eerste wat ik meekreeg is dat ze 65 jaar is en Caitlin Jenner heet. Geheel vanuit mijn vrouwelijke referentiekader dacht ik meteen: wow, de ouder wordende vrouw heeft er een nieuw rolmodel bij en wat goed dat VF haar op cover zet.

Rolmodel?

Wij (ja, ik ben 50) beginnen nu een klein beetje gezien te worden door de lifestyle industrie. We mogen poseren als nieuwe rariteiten in de media: als statement op de catwalk, als fotoshoot in de krant ‘ Kijk mij eens grijs zijn’ .

Mispoes

Laat ik er nou totaal aan voorbij gaan dat wij als ‘ minderheid’ (we zijn alleen in real life een meerderheid;-)) concurrentie hebben van heel wat andere minderheden: de homo’s (niets bijzonders meer), de lesbo’s (waar zijn ze eigenlijk?), de autisten, de gepesten, de hoarders, de criminelen, en hardwerkend aan hun coming-out: de transgenders. En daarbij voorop: de man die vrouw wordt. Vice versa hoor je er nauwelijks over.

Geen verschrompelde baarmoeder en slappe borsten

Caitlin is trans, geen vrouw met baard, maar full monty tot vrouw getransformeerd. Ze was Olympisch topsporter en heette Bruce. Toen begreep ik ook wat ik zag, dwars door de belichting en photoshop heen. Geen slap vel, wel spiermassa, geen rottig spel met hormonen die volstrekt autonoom jouw leven aansturen en ‘ down graden’, maar die streng gedoseerd ingebracht zijn voor een groter doel. Geen verschrompelende baarmoeder en verslapte borsten.

Maakbaarheid in optima forma

Dit is de maakbaarheid in optima forma. Hetzij ook lijden: de transformatie van man naar vrouw en v.v. is psychisch en fysiek een zware en lange weg om te gaan. Maar anders.

En als je doel dan voltooid is, en je bent vanaf nu af aan Caitlin, wil je ook de kers op de taart. De glam fotoshoot! Om je coming-out met de hele wereld te delen. Zelfs Obama steunt je. De tijd is rijp.

Het is niet realistisch, zegt Valentijn de Hingh

Natuurlijk. ‘Maar het is niet de realiteit,’ schrijft transgender, model en DJ, Valentijn de Hingh dit weekend in het NRC. ‘Caitlin is rijk, en beroemd, en dan gaan er heel wat deuren open. In de VS krijg je transgender operaties en alles wat daarbij hoort niet vergoed, in tegenstelling tot Nederland. Velen in de transgender gemeenschap kunnen de ingrepen die zij liet doen, niet betalen. De droom van ‘ goed gelukt zijn’ blijft voor velen onbereikbaar.’

Alle lofbetuigingen op social media gaan over het feit dat ze zo knap is nu, en zo perfect voldoet aan het vrouwelijk schoonheidsideaal, zo schrijft De Hingh.

Vrouwelijk schoonheidsideaal?

Bij het lezen van de woorden vrouwelijk schoonheidsideaal hou ik mijn adem in. Ik heb een haat-liefde verhouding met het begrip. Wat houdt het in? Wie heeft het verzonnen? Bestaat het wel echt? Na religie kwam de marketing, ‘het’  vrouwelijk schoonheidsideaal IS marketing. Een fictief spel, een maskerade, een handgreep en houvast als je het zelf niet meer weet en wellicht nooit geweten hebt. Het is een mal, een vorm, om het ongrijpbare te clusteren, te definiëren. Het is een farce. Het Westerse vrouwelijke schoonheidsideaal.

Schoonheid versus glamour

Wat mij betreft is Caitlin ook geen representant van vrouwelijke schoonheid. Dit is glamour. Caitlin is glamour. Show, spel, een image, een masker, en staat voor mij mijlenver af van schoonheid.

Caitlin beleeft haar droom, haar lang gekoesterde wens om vrouw te kunnen zijn, niet alleen psychisch, maar ook aan de buitenkant, is uitgekomen. Heel veel transgenders zullen dit ultieme doel nooit zo bereiken.

Empower transgenders

Maar als de discipelen van de schoonheid en de verfraaiing, zoals visagisten, kappers, injectables artsen, chirurgen, maar ook pyschologen, imagodeskundigen (tegenwoordig personal branding specialisten), en financieel- en arbeidsdeskundigen toch eens een paar procent van hun tijd zouden willen besteden om transgender mensen, die maar in hun armoede spiraal en imago-slop blijven steken, te helpen…..

In Nederland mag de medische transformatie dan vergoed worden (behalve een borstvergroting), ook hier is het moeilijk voor transgenders om tot een eigentijds imago te komen, om werk te vinden, om uit het isolement te komen waarin ze zitten. Empower transgenders, duurzaam en all the way.

Ik ruik een nieuw format voor een tv-programma….

Geniet van je huid, Monique

Lees ook