Even geen BeautyJournaal of Wikipedia, maar een ‘ouderwets’ boek over beauty

04:56 - 02:58
luistertijd 04:56 - leestijd 02:58

SKIN van Karen van Ede

Een boek met informatie over je huid en huidverzorging… Is dat in onze moderne en digitale maatschappij wel zo’n goed idee? Wanneer je iets wilt weten, zoek je het toch gewoon op met Google of Wikipedia? Is de consument nog wel bereid om voor een boek te betalen als informatie vrijelijk beschikbaar is op het wereldwijde web? Corine doet verslag.

Geen boek met plaatjes van enge aandoeningen en tunnelvisie

Of misschien is het probleem wel dat mensen door het bos van informatie de bomen niet meer zien. Karen van Ede, auteur van het nieuwe boek SKIN en tevens bekend als beauty director van VOGUE Nederland, beschrijft dit in haar voorwoord als volgt: “Overal om je heen zijn reclameboodschappen voor een mooie(re) huid, artikelen over crèmes en praat je met vriendinnen ongetwijfeld over puistjes of rimpels. Dat wil niet zeggen dat je weet hoe jouw huid in elkaar zit. Er zijn dan ook niet veel boeken die dat op een aardige manier uitleggen zonder plaatjes van enge aandoeningen, eigenlijk meer bedoeld voor specialisten. Andere boeken zijn gemaakt om meer producten van een bepaald merk te verkopen (gesponsord dus), boeken met een tunnelvisie.”

Auteur Karen van Ede

Van weetjes tot naslagwerk

In SKIN heeft Karen de diverse wetenswaardigheden die ze tijdens haar carrière als beautyjournalist is tegengekomen op een overzichtelijke manier gebundeld. Het boek begint met uitleg over verschillende huidtypes, huidproblemen en huidveranderingen (“Rimpels zijn geen ziekte”). Daarna wordt aandacht besteed aan nut en noodzaak van een goede huidverzorging (“Wat komt eigenlijk eerst: een serum of een crème?”) en worden verschillende behandelingen (“van facial tot facelift”) belicht, waarbij Karen ook zeker regelmatig een kritische kanttekening plaatst (“Botoxparty… bezint eer ge begint!”). Tot slot worden ‘groene’ cosmetica en de invloed van zon behandeld.

Een aanrader voor de liefhebber van gezichtsverzorging

Het leuke aan het boek SKIN is dat je de meeste informatie ooit wel eens ergens hebt gelezen, maar dat het nu voor het eerst op een logische manier gebundeld is. Het boek leest makkelijk weg, is prettig voor beginners – ondanks het feit dat er veel theorie en wetenschappelijke termen over de huid in staan – maar ook leuk voor ervaren gebruikers die een geheugenopfrissertje willen.

Je kunt hier gerust enkele vrije uurtjes aan besteden, met een kop thee of koffie op de bank. Het is een echt feelgood boek. Door de toevoeging van leuke weetjes en achtergronden (wist je bijvoorbeeld dat Estée Lauder haar eerste potjes crème gewoon thuis op het fornuis maakte en dat de eerste liposuctie in het jaar 1190 werd uitgevoerd… zonder verdoving? Ik niet, maar nu wel!) wordt de rode draad door het verhaal als het ware van franje voorzien.

En toen zei de huid: krak

Een absolute eye opener voor mij was de passage waarin Karin beschrijft dat rimpels eigenlijk kleine scheurtjes in de huid zijn die niet meer vallen te hechten, maar wel te verdoezelen. Karin omschrijft dit proces als: “En toen zei de huid: krak”. Ik had dit nog nooit zo bekeken, als een plotseling en onomkeerbaar proces. Reden te meer om goed voor mijn huid te blijven zorgen als dertigjarige en ‘krak’ zo lang mogelijk buiten de deur te houden.

Karin komt haar belofte van een boek zonder plaatjes van enge aandoeningen absoluut na, want Skin bevat stijlvolle sfeerbeelden. Ook handig: een ABC van cosmetica-ingrediënten, voor het geval je wilt uitpluizen wat er nu eigenlijk op de INCI-lijst van je nieuwe verzorgingsproduct staat. Deze ABC ligt voortaan standaard op mijn bureau bij de BeautyJournaal redactie, handig naast het uitgebreide woordenboek dat BeautyJournaal zelf over cosmetica ingrediënten online heeft staan!

Tot slot nog een klein puntje van kritiek. Doordat het boek tevens dient als naslagwerk – je hoeft het dus niet in één ruk uit te lezen, maar kunt het er ook bij pakken als je iets specifieks over je huid wilt opzoeken – herhaalt Karin zichzelf vaak. Zo lees je in vrijwel elk hoofdstuk dat collageen en elastine samen het “elastiek van je huid” vormen en worden dames die zich graag verdiepen in ingrediëntenlijstjes en chemische stoffen door Karin steevast “nerdy” genoemd. Dat kan een beetje betuttelend overkomen, of een déjà vu gevoel geven, maar als je op die moment even een oogje dichtknijpt, is SKIN verder een echte aanrader voor de liefhebber van gezichtsverzorging.

Nieuwsgierig geworden? Je shopt SKIN van Karen van Ede hier.

Lees ook