hannah huidcoach Marielle Eggenkamp legt uit waar je op moet letten

04:48 - 02:53
luistertijd 04:48 - leestijd 02:53

Gezichtsbehandelingen ondergaan als je allergisch bent, is altijd een uitdaging. Als mensen weten tegen welke stofjes ze niet kunnen, kan je de inci’s (ingrediëntentabel op de verpakking) erop naslaan en de producten waar dat in zit vermijden. Dan nog zal je het rustig moeten opbouwen.

Uittesten op de huid van je pols

Helaas weten mensen negen van de tien keer niet waar ze niet tegen kunnen. Dan kun je uitgaan van de meest voorkomende irritaties en dat zijn op nummer 1 parfum en op nummer 2 (met ruime afstand nog van de nummer 1) conserveringsmiddelen. Dat betekent dus dat als een klant belt en aangeeft allergisch te zijn en niet weet waarvoor dat het verstandig is dat ze eerst een aantal producten, liefst parfumvrij, thuis op de binnenkant van de elleboog uitprobeert.

Let op parfum en conserveringsmiddelen

Dit is een vrij dunne huid en redelijk representatief voor het gezicht. Dat moet ze liefst een week voor de behandeling uitproberen en goed bijhouden welk product welk effect heeft op de huid. Dat is vrij omslachtig voor beide partijen, maar dan heb je wel een redelijke zekerheid dat het goed gaat. Elk product wat voor thuis aangeschaft wordt, moet ook eerst op deze manier getest worden.

Verstoorde huidbarière bij eczeem

Is er sprake van atopisch eczeem, dan is een andere benadering noodzakelijk. Je kunt allergisch zijn voor veel producten zonder dat je eczeem hebt. Atopisch eczeem valt wel onder de aandoeningen die in aanleg aanwezig zijn en komt vaak samen voor met astma en hooikoorts. Dit zijn alle uitingen van allergieën, maar het eczeem zelf is in dit geval een uiting van de allergie. Deze huiden zijn vooral erg gevoelig doordat hun barrièrefunctie verstoord is.

Atopisch eczeem kent verschillende fasen. In de acute fase is het eczeem op zijn ergst. De huid is gezwollen, rood en erg pijnlijk. In dit stadium verdraagt de huid bijna niets en zal uit de ontsteking getrokken moeten worden middels hormoonzalven of aanverwanten en vet gehouden met indifferente producten.

Let op prikkende en brandende reacties

Eenmaal uit de acute fase belandt een atopisch eczeem in de chronische fase. Hierin is de huid verdikt, bleek van kleur en jeuk staat op de voorgrond. In deze fase kan de huid meer hebben. Belangrijk is om de verstoorde huidbarrière aan te vullen met aanvettende producten. In principe is het zo dat als je een product aanbrengt op de huid en het begint direct te prikken of te branden, en dit houdt langer dan een minuut aan, dan moet het product verwijderd worden. Alles wat niet direct pijn geeft op de huid, gaat over het algemeen goed. Daarin zie je al direct verschil met een “normaal” allergische huid. Dat geeft in begin geen reactie, dat komt pas dagen later.

Bij mensen met eczeem proberen wij de huid sterker en weerbaarder te maken, waardoor het zelfherstellend vermogen wordt verbeterd en de huidbarrière meer intact wordt. Dan kan er meer worden verdragen en is er minder snel een terugval in de ontstekingsfase.

Omegavetten

Ook voeding helpt daaraan mee. Vooral omega 3 en vitamine D werken remmend op ontstekingsaandoeningen. Bij atopisch eczeem heb je dus kans dat je huid steeds meer zal kunnen verdragen, terwijl dat niet zal gebeuren als je allergisch bent. Elke blootstelling aan de stof waar je allergisch voor bent, zal een steeds heftiger reactie teweegbrengen.

Ook opletten bij hartziekten, bloedverdunners en bindweefselaandoeningen
Het is ook belangrijk rekening te houden met onderliggende ziekten. Bij hartaandoeningen is er over het algemeen geen contra indicatie. Bij mensen die bloedverdunners gebruiken moet opgepast worden met stevige massages. Het is belangrijk dat je je schoonheidsspecialiste vertelt of er ziekte of eczeem of allergie is. Ben je nieuw bij je schoonheidsspecialiste dan hoort er een anamnese afgenomen te worden. Bij twijfel over behandelingen in relatie tot ziekte, moet een schoonheidsspecialiste zelf contact opnemen met de behandelend arts. Vooral als mensen bindweefselaandoeningen hebben, kan het wel eens twijfelachtig zijn of het verstandig is om te gaan behandelen.

Heb jij ook een vraag aan BeautyJournaal’s huidexpert Marielle Eggenkamp van hannah? Stuur hem dan via het contactformulier.

Zoek je een huidcoach bij jou in de buurt? Kijk dan hier.  hannah geeft nu ook een App, in de App store (HannahApp) of Google Play (Huidcoach) voor een adres in de buurt. In deze App staan ook vele huidvragen!

Lees ook