Cosmeticaclaims Geteste producten Gezicht Monique schrijft Schone huid

Monique test reinigingsborstels: Clinique, Braun, Philips, Clarisonic

Redactie, Monique
Geschreven door Redactie, Monique

Een blijft onoverwinnelijk, maar er is een goede tweede!

Test reinigingsborstels
clinique gentle brushClinique Gentle Brush

Verpakking: compacte borstel in kleine handzame houder, via welke de borstel ook wordt opgeladen

Claims: reinigt de huid op heel milde wijze, maakt gebruik van de beroemde sonische technologie, hij trilt dus, roteert niet, zoals Clarisonic beide technologiën combineert.

Ervaring: ik vind de handzaamheid van deze borstel, redelijk klein en compact, erg fijn, ook dat hij gewoon recht in de hand ligt. De borstel is inderdaad uiterst zacht voor de huid, het bovenste deel is wat harder, speciaal voor de t-zone. Ik merk dat ik hem omdat hij vooral erg zacht is hem toch langer op de huid houdt, waardoor de zone met hardere haren toch net iets te prikkelend kan worden.

De borstel houdt na 30 seconden op met trillen, dit vind ik te kort, en moet ik hem weer aanzetten.
Ik denk dat dit een fijne borstel is voor de heel gevoelige huiden. Misschien is het verstandig om er verschillende borstelkoppen bij te leveren, zodat je echt kunt kiezen voor alleen zachtheid of toch iets krachtigers.

Voor mij is deze borstel helaas niet voldoende. Hij is te zacht, waardoor ik net zo goed mijn washand kan pakken, zegt mijn gevoel. De borstel geeft 200 sonische trillingen per minuut. De sonische technologie is fijn, maar dan pak ik toch liever mijn Sonicare die mijn poriën gegarandeert goed schoonmaakt (die geeft er 300 per minuut). Ik hoef geen borstel voor elke dag, 1 of twee keer in de week vind ik voldoende.

Voordelen:
• Handzaam en makkelijk mee te nemen
• Je kunt hem onder de douche gebruiken
• Ook geschikt voor gevoelige huiden
• Fijne compacte houder waarin je hem zet om te drogen
• De houder is tevens oplader, ook dat is fijn
• De compacte borstel is makkelijk mee te nemen op reis

Nadelen:
• Voor een echt goede reiniging is hij te zacht
• De sonische technologie gaat op een te lage snelheid
• Er is maar een borstel, en daarin zit een krachtiger cleansing stuk geintegreerd wat kan gaan irriteren op de huid
• De gehele borstelkop trilt, en niet zoals bij Sonicare alleen de middenring
• De trillingen voel je ook in het handvat, dat is niet prettig
• Je moet de borstel opladen via een usb ingang, dat is onhandig.
• Ik vind hem helaas te duur, in vergelijk met krachtiger werkzame borstels. Hij kost 125 euro. Een nieuwe opzetborstel (houdbaarheid 3 maanden) kost officieel 20 euro.

De Clinique brush kost officieel 125 euro, maar hij wordt nu met 10 euro korting aangeboden bij Douglas

braun face

Verpakking: dit is een twee-in-een apparaat met een opzetbare kop om fijne haartjes in het gezicht te verwijderen en met een andere kop kun je de huid met een borstel reinigen.

Claims: verwijdert de kleine, fijne gezichtshaartjes – ook op de bovenlip – precies en vanaf de wortel en reinigt de porien diep met de borstel.

Ervaring: ik vind het een komisch apparaatje omdat het deze twee, op zich niet echt aan elkaar gerelateerde issues, behandelt! Maar…voor dames zoals ik met gezichtshaar is het een uitkomst als ik op reis moet voor een week of zo. Ik hoef dan niet twee apparaten mee te nemen: mijn Braun elektrische epilator en mijn Clarisonic cleansingbrush.

De epileerkop moet haartjes tot 0,02 mm weg kunnen halen, er zitten 10 micro openingen in de kop om dat te doen. De borstelkop trilt en draait en is geschikt om tevens make-up te verwijderen.
Zoals zo vaak met items die meerdere functionaliteiten willen combineren, moet er ergens op ingeboet worden en krijg je niet 100% best of both worlds, maar een goede 50%. De haartjes worden nog altijd het beste verwijderd door mijn Braun Skin Spa snel en makkelijk omdat hij ook een groter oppervlak pakt en een grotere kop heeft. Voor een enkel haartje is deze Face wel aardig, je moet er wel meerdere keren overheen gaan want hij pakt haartjes niet allemaal even goed. Of het pijn doet? Ja, natuurlijk, epileren voel je altijd! Maar je hebt er wat voor over als je een harig probleem hebt.

De borstel is een fijne in de categorie ‘van dik hout zaagt men planken’. Hij drilt echt, ook qua geluid, hij maakt gewoon normaal goed de huid schoon, geen extra’s. Hij doet het prima, als je on the go bent en beide tools nodig hebt en incalculeert dat je maximaal effect krijgt.

Voordelen:
• Ontharen en reinigen in een borstel, met twee kleine opzetstukjes
• Makkelijk mee te nemen op reis in een speciaal tasje en een verlicht spiegeltje
• Werkt op batterijen – kan handig zijn al ser geen stroom bij de hand is
• Je krijgt twee functionaliteiten voor de prijs van een, wat hem betaalbaar maakt: 89 euro. Maar daarvoor werkt elke functionaliteit op halve kracht.
• Hij kan in bad of onder de douche gebruikt worden

Nadelen:
• De epileerkop is niet heel erg nauwkeurig, je moet meerdere keren over haartjes heen gaan wil hij ze pakken
• De borstelkop trilt er lustig op, maar draait ook
• De borstelharen zijn niet van de zachtste soort, na enkele seconden voel ik al huidprikkelingen die ik minder prettig vind
• Hij kan niet op stroom opgeladen worden, werkt op batterijen
• Hij heeft geen houder, je moet hem liggend laten drogen.

De prijs ligt rond de 80 euro. Over nabestelling van onderdeeltjes wordt geen duidelijkheid gegeven.  Je shopt hem hier online.

 

Philips VisaPure Advancedphilips visapure advanced

Verpakking: Reinigingsborstel met drie verschillende mogelijkheden: borstel voor reiniging van de huid, een kop voor gezichtsmassage en een vibrerende kop voor oogmassage. Geleverd met een compacte houder waarin je de borstel te drogen hangt, met een los aansluitsnoer om op te laden via de houder.

Claims: Reinigt de huid 10x beter dan een manuele gezichtsreiniging. De bronskleurige oogmassage kop geeft 120 nanovibraties per sonde, de massagekop geeft 750 ‘ finger tip’ sensaties per minuut.

Ervaring:
Ik heb een heel ingewikkelde relatie gehad met de eerste VisaPure borstel die uitkwam in 2013. Ik vond hem niet fijn, als ik hem afzette tegen de Queen of Brushes: de Sonicare. De grootste obstakels vond ik de ronddraaiende borstel die mijn haar langs de randen mee trekt mijn gezicht op en de gesloten houder waarin je de borstel ondersteboven moest plaatsen, met als gevolg: de borstel droogt niet en begon zelfs zuur te ruiken!

Tot mijn grote geluk is de Advanced borstel op deze punten deels aangepast. Er is een nieuwe houder gekomen, die grotendeels open is zodat de borstel luchtig kan drogen. Maar er zijn meer leuke, luxe aanvullingen gemaakt. De twee massagekoppen, gebaseerd op Japanse schoonheidsrituelen, de mooie koperkleurige tint in de houder en rond de borstel. De mogelijkheid om de houder los van het snoer te plaatsen.

Maar goed, de borstel is nog steeds dezelfde ronddraaiende borstel. Hij neemt nog altijd haar mee uit de haarlijn rondom mijn gezicht – ook al doe ik een band om, je krijgt nooit alles goed weg tenzij ik hem half over mijn wangen trek -. Dus dat verandert niets. De borstel zelf is heerlijk zacht en voelt erg fijn aan op de huid. Op grotere vlakken zoals de wangen – en waar het haar niet in de weg zit, voelt de roterende beweging dus wel lekker aan.

De borstel heeft twee standen, vooral op de tweede stand denk ik er een goede reiniging mee te behalen.

philips visapure advanced opzetstukjes

Maar dan de nieuwe opzetstukjes van Advanced: een Petrissage kop met vijf bolletjes die de huid 750 klopjes per minuut geven en zo de bloedsomloop moet kunnen stimuleren en spieren moet ontspannen, en een anti-vermoeide ogen bolletje van keramisch materiaal dat heel koel aanvoelt en de oogomtrek binnen 30 seconden moet kunnen opfrissen. De kop vibreert met 120 nanotrillingen per seconde wat de afvoer van lymfevocht moet stimuleren.

Vooropgesteld: I love it! Beide kopjes voelen heerlijk aan op de huid. Met de petrissage zie ik mezelf ‘s avonds echt op de bank zitten, lekker masseren. De massage is subtiel, je krijgt geen hele rode huid maar de huid wordt wel iets opgepakt, en meegenomen, er is dus echt sprake van massage!

Hoe het precies werkt is even een uitzoekerij, ik heb geen demonstratie gehad, maar kreeg de dozen opgestuurd. Een filmpje van een meneer op een beurs in Duitsland werpt meer licht op de zaak. De massage tool beweeg je vanuit het midden gezicht naar de zijkanten. Vergeet ook de hals niet. Je kunt er een crème of olie onder gebruiken.

De oogtool mag je dus niet over de huid trekken wat ik aanvankelijk wel deed, je hoort hem er centimeter voor centimeter op te zetten en dan telkens door te schuiven. Van binnen naar buiten, rondom het oog. Ook hier mag crème onder (wellicht trekt het beter in?), maar het hoeft niet. De kop voelt heerlijk koel aan, zalig om de dag mee te beginnen, en je slaapogen aan te pakken.

Het is de bedoeling dat het apparaat zelf herkent wat voor kopje erop zit en het programma daarop aanpast. Dit gaat nog niet vlekkeloos. Op stand twee begint de oogmassagekop namelijk ineens rond te draaien en dat moet je niet laten gebeuren, dat trekt teveel aan de huid.
Ik kan van beide tools geen bewijs van werkzaamheid leveren, maar wel van sensorieel huidgevoel, en dat is erg lekker, en geeft deze Visa Pure Advanced ook absoluut een meerwaarde. Door deze extra tools en de nieuwe betere verpakking zet ik hem samen met Clarisonic op de eerste plaats!

Voordelen:
• Verbeterde houder waardoor borstel makkelijker droogt
• Ook in het water te gebruiken
• Prachtige vormgeving, rank en glanzend met dat bronstintje
• Zacht voor de huid
• Leuke extra tools voor gezichtsmassage die heerlijk aanvoelen
• De houder is tevens lader

Nadelen:
• De ronddraaiende borstel die je haren meetrekt
• De oogmassage tool begint in stand twee ineens rond te draaien, lijkt me een productiefout.
De SC5370 kost € 199,-. Voor ongeveer 50 euro meer dan de standaard VisaPure heb je dus een betere houder, een nog mooier design en twee kekke massagetools erbij. Hier vind je een heel assortiment aan luxe Philips producten voor huid en haar.

 

clarisonic ariaClarisonic Aria

Verpakking: De Aria, nou inderdaad deze dame zingt nog een toontje hoger dan de Mia 2. Wat is er veranderd? De Aria heeft een slankere en langere handgreep en dat is fijn, het ligt nog lekkerder in de hand. Ik ben nooit zo’n fan geweest van het ‘Teletubbie’ design, vond die van Philips vele malen chiquer, maar men leert! Het is nog altijd een redelijk zware dame, ook iets zwaarder van de Mia 2, maar daar krijg je weer extra technologie voor terug.

Claims:
Zo zijn er nu drie standen, die vond je eerst alleen op de Pro. De eerste is voor de gevoelige huid, de tweede is 26% krachtiger dan de eerste en de derde is voor de heel onzuivere huid, en krijgt als claim 56% krachtiger te zijn dan stand 1. Er is een instelbare timer op gezet, een lichtgevende ring rond de knopjes voor in het donker, de batterij indicator die meer nuances aangeeft: een beetje leeg, bijna leeg, helemaal leeg (…). De standaard is nu zowel droogstandaard als oplader, met een los oplaadsnoer. Dit betekent ook dat je de standaard zonder dat oplaadsnoer onder de douche neer kan zetten. Het is een zware standaard, die goed blijft staan.

Ervaring:
Ik ben al heel erg content met de Mia2, maar het echte voordeel zit voor mij in de houder die bij de Aria geleverd wordt. De Mia moest je altijd neerleggen, en dat neemt ruimte in. En het langere handvat, ach, het is wel fijn. Voor de rest vind ik drie standen voor mijn huid niet echt nodig, maar wellicht als je huid echt vet is, dat het kan helpen. De Clarisonic is de Rolls Royce onder de borstels, eigenlijk in elke uitvoering wel. Stevige huidtrilling, goede reiniging, gladmakend. Mijn wangen zijn wat gevoeliger, daarom gebruik ik standaard een borstelkop voor de gevoelige huid.

Voordelen:
• Drie standen
• Een stevige houder die ook alleen als houder kan dienen
• Los oplaadsnoer data an de houder gekoppeld kan worden en tevens usb aansluiting heeft
• Langer handvat
• Gedetailleerdere batterij indicatie

Nadelen:
• Ik blijf de borstelkoppen van Clarisonic te groot vinden voor het middendeel, met name de neus, van het gezicht. Maar dat geldt voor alle borstelmerken, zie mijn opmerking hieronder.

De Aria kost ca. € 200,-, de Mia 2 is ca € 50 euro goedkoper. Je shopt hem hier online in diverse trendy kleuren.

Samenvattend:

 • Kies voor Clinique als je toch al dedicated fan bent van het merk en een heel gevoelige huid hebt
 • Kies voor Braun als je de combi van ontharen en poetsen zoekt, voor op reis
 • Kies voor Philips als je fijne huidvriendelijke borstels wilt (er zijn diverse soorten, ook voor peeling, maar altijd met aangenaam huidgevoel) en dol bent op extra tools zoals omschreven
 • Kies voor Clarisonic als je niet van poespas houdt en hardcore dieptecleansing wilt.

Tip: gebruik bij cleansingborstels bijvoorbeeld gelcleansers, ze schuimen een beetje op met water en dat is prettig in combi met trillende en roterende borstels.

ALGEMEEN

Hoe zit het met schoonmaken van je borstels?
Elke keer na een reiniging even goed uitspoelen, wat uitknijpen met een handdoek en wegzetten om te laten drogen aan de lucht. Sommigen zeggen dat je de borstelkop eens in de zoveel tijd in vaatwasser kan doen voor extra reiniging. Ik doe het niet, ik vind het niet nodig. Ik haal overigens zware makeup niet met zo’n borstel af, ik gebruik hem dan voor de nareiniging.

Hoe vaak gebruik je zo’n borstel?
Ik gebruik hem een tot twee keer per week. Ik vind het de uitvinding van de eeuw. Je huid wordt er echt schoner van, ook in de poriën, en na dagenlang van veel make-up gebruik waardoor je poriën vollopen. Je huid wordt er ook echt gladder van, dat heb ik al eens ervaren toen ik een dag of twee expres mijn gezicht niet gewassen had. Hij wordt dan ruw, na mijn Clarisonic reiniging was hij weer schoon en superglad.

Het formaat borstelkop

Ik vind dat er een speciale kop voor de neus moet komen. Dit is bij uitstek een zone die je goed wilt behandelen, en de borstels van vrijwel alle merken zijn hiervoor veel te groot.

Tot slot

In verband met de toegenomen kennis over luchtvervuiling en de effecten daarvan op je huid, is het zeker aan te raden regelmatig te reinigen met een borstel, omdat dat vuildeeltjes veel beter verwijderd.  Ik ga hier later nog meer over vertellen.

Extra tip: Ik heb hier nog een leuke online winkel voor je waar je ook reinigingsborstels kunt kopen, niet van A-merken, maar wel goedkoop: klik hier.

Over deze schrijver

Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al 24 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.

25 reacties

 • Hi de 2e stand van de eye tool hoort wel te draaien, je begint altijd bij je rechteroog en houd het apparaatje iets omhoog en laat hem zachtjes naar de buitenkant rollen. Dit heeft een vocht afvoerende werking. Daarna draait hij de andere kant om dus die is voor je linker oog.
  De opzetstukjes voor de ogen en massage passen alleen op de visapure advanced omdat de andere varianten niet deze verschillende standen hebben. Visapure advanced heb ik zelf ook en bevalt erg goed! Het is echt een hype geweest waardoor deze overal uitverkocht was maar inmiddels weer bij Douglas te krijgen!

 • cezanne, ik ga even kijken of ik de oude visapure ook nog heb en het uitproberen voor je.

 • Hoi, dit is een hele fijne review. Wat voor mij onduidelijk is op de sites, als je een goedkopere visapure aanschaft van philips, kun je dan ook de extra massage koppen en borstels voor een andere gezichtshuid aanschaffen, werken die ook op een goedkopere versie?

 • ik heb al 25 jaar (!) een roterende clairol borstel. Dat merk bestaat denk ik niet meer. Het is op batterijen en draait tergend langzaam rond. Gebruikte het lange tijd niet want een gewoon babyborsteltje was sneller. Maar nu vind ik het tijd voor high-tech.

 • Een uitgebreide uitleg over de verschillende merken, waarvoor bedankt, maar ik vraag me af wat jij voor jezelf zou kopen
  grtjs

 • Ik vrog het aan Philips Frankrijk & die zeiden “dat weten we niet, vraag het in de winkel….” 🙁
  Het lijk mij dat ze productie problemen hebben… Nogmaals bedankt Monique, met een groet uit het zuiden.

 • Jemig, wat raar zeg, dat hebben ze ons nooit verteld. dan heeft het ook weinig zin om een review online te zetten erover;-) Maar goed, fijn dat je ons geinformeerd hebt, want nogmaals: Philips vertelt het ons zelf helaas niet.

 • Ik was in December in douglas & daar vertelde ze me over de vertraging. woon zelf in frankrijk & ook hier nergens te krijgen. ook op geen enkele europese website.. toch bedankt voor je reactie.

 • Sandra, toevallig heb ik Clarisonic twee weken geleden nog voorgesteld om een speciale ergonomische borstelkop voor de neus te maken

 • Hallo, Ik zoek de visapure (SC5370/10) voor mij vriendin, maar blijkbaar is deze nog
  steeds niet te koop (produktie vertraging..) ?
  kan iemand mij een adres/website aan de hand doen? mvg, egon

 • Hello,

  Sorry, i speak German and French and a Little English, i have use Internet ( Reverso ) for the traduction.

  Please, you could tell me where you bought your Visapure Advanced, because the exit of this product was delayed and I dream to buy it

  With my kind regards

  Vicgoody

 • Je hebt helemaal gelijk Sandra, ik heb deze tip al eens eerder gehoord ja. Maar goed, een speciaal neusborsteltje lijkt me ook wel wat, met speciaal aangepaste ergonomische vormgeving. Bedankt voor je tip 🙂

 • Beste Monique,

  Ik heb een tip voor je wat betreft het reiningen van de neus. Van alle borstels van de Clarisonic kan je de buitenste rand (die trouwens niet beweegt) los maken van het binnenste deel. Zo hou je een klein borsteltje over dat perfect is voor de neus.
  Dit staat helaas nergens in de handleiding en is daarom nauwelijks geweten. Succes er mee!

 • Gebruik met goede resultaten de Olaz, eigenlijk té weinig naar mijn zin. Ik kom er vaak niet aan toe. Ben dus blij dat ik geen duurdere heb gekocht. Dat vind ik het risico van zo’n apparaat…

 • Ik ben nog content met mijn Olaz gezichtborstel die het meest weg heeft van de Clarisonic. Als ik heb ga vervangen moet ik zeggen ben ik ook wel een beetje geintrigeerd door die Philips 😉

 • hoi angela, je ziet inderdaad tijdens de massage de bloedtoevoer iets toenemen in de huid, maar ik ga geen uitspraken doen over toegenomen glow. ik weet dat merken dat graag als marketingterm gebruiken. ik hoor ook wel van mensen die de borstel dagelijks gebruiken dat ze een zichtbaar gladde, bijna glanzende huid kunnen krijgen, alsof hij gepolijst wordt, maar ik neem het maar aan ter kennisneming. ik heb zelf ook couperose en zoals ik al aangaf gebruik ik hem eens tot twee keer in de week. de couperose plekken probeer ik korter te borstelen dan bijv het middendeel van mijn gezicht waar ik juist de reiniging van de porien zo belangrijk vind, en waarvoor ik dus graag een ‘neus’borstel hebben;-)

 • Wat een goed vergelijkingsonderzoek Monique. Top! Twijfel nog steeds tussen de clarisonic en Philips. Vooral nu Philips met een massagekop is gekomen. Lijkt mij heerlijk voor je gezicht vooral omdat je zoveel positieve berichten hoort over bindweefselmassages. Nu zal het masseren van de huid met dit apparaat op een ander level liggen dan massage met de hand maar je activeert wel de doorbloeding. Lijkt mij een pluspunt! Heb jij dit ook zo ervaren Monique dat je gezicht een gezonde glow krijgt door die massagekop in combinatie met goede reiniging? Je leest ook berichten dat het reinigen met een ‘sonic’ couperose kan verslechteren maar bij een frequentie van 1-2 per week zal dit niet zo snel het geval zijn. Ga denk ik toch maar voor de bijl::))))!!!

 • Corine, als dat de stelregel is, dan moet je dat denk ik ook aanhouden. Ik rag de borstels niet af zoals een tandenborstel (;-)), waaraan je dat inderdaad kan zien. Ik heb nog geen borstel gehad waarbij de haren scheef gingen staan. Ik gebruik de borstels niet dagelijks, hooguit een tot twee keer per week. Zal ook een kwestie van goed kijken zijn, en gezond verstand? Maar wellicht zijn er hier lezers die wel high frequency users zijn en ervaringstips hebben?

 • Monique, hoe kan je zien dat je de borstels moet vervangen? Meestal wordt gesproken over ‘eens in de drie maanden’, maar dat is natuurlijk afhankelijk van hoe vaak je de reinigingsborstel gebruikt. Is het zodra de borstelharen scheef gaan staan? Ideetje: borstels met een kleurindicatie, zoals elektrische tandenborstels dat ook hebben…

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.