De peeling powertool is nu onmisbaar

05:47 - 03:28
luistertijd 05:47 - leestijd 03:28
Beautyjournalist Emma Wagenaar

De peeling wordt steeds meer gebruikt om het huidaspect te verbeteren. Er zijn diverse stoffen voor. Van mild tot heftig. Beautyjournalist Emma Wagenaar heeft een overzicht gemaakt.

Je wapen tegen zonschade

Chemische peelings zijn een effectieve methode om de huid op te knappen: verbetering van de huidstructuur en het minimaliseren van rimpels, pigmentatie, littekens, poriën. Kortom, alles wat bijna vooral als zonschade te boek staat en door uv-straling veroorzaakt wordt.

Huidcellen verwijderen

De peelingstoffen zorgen ervoor dat de buitenste (dode) huidcellen loslaten en de celdeling een boost krijgt zodat een nieuwe, gezonde glowing huidlaag weer zichtbaar wordt. Een echte power tool waarmee je je skincare routine dramatisch kan versterken.

Voor elke huidconditie een peeling

Peelings zijn geschikt voor alle huidtypes, leeftijden en huidskleuren. Alleen voor de zeer gevoelige en reactieve huid wordt het afgeraden. Ondanks wat de naam doet vermoeden kunnen chemische peelings ook afgeleid zijn van natuurlijke grondstoffen, zoals fruitzuren- en enzymen. Denk dus niet dat chemische per definitie voor synthetisch staat. Je weet: alles is chemie, ook wat uit de natuur komt.

Of je nu voor een zwaardere peeling moet gaan (uitgevoerd door een arts in een kliniek of medi-spa) of een lichte oppervlakkige salonvariant, hangt allemaal af van wat je wilt bereiken.

De diepte in met een medische peeling

Pigmentvlekken, diepe rimpels en littekens zijn het meest gebaat bij een medische peeling (deze komen in de varianten mild, medium en diep, maar zijn sowieso pittige treatments). Zijn de behoeften niet zo intens en wil je bijvoorbeeld alleen fijne lijntjes, de huidtextuur, zonneschade of grote poriën aanpakken, dan kunnen salonpeelings ook al wonderen verrichten.

Hoge concentratie vs lage pH waarde

Hoeveel huidcellen ze verwijderen en hoe diep de peelings penetreren hangt af van het type peeling dat wordt gebruikt, de concentratie ervan en hoe lang het op de huid zit. Hoe hoger de concentratie en hoe lager de pH, hoe dieper de werking en hoe meer expertise erbij komt kijken. Salonpeelings (en de at home varianten) hebben daarom vaak lagere concentraties werkstoffen en geen extreem lage pH. De behandeling van de schoonheidsspecialist mag namelijk niet verder komen dan de epidermis en de basaalcellenlaag. Invasieve peelings moeten door medische experts, dus artsen, worden uitgevoerd.

De soorten peelings

Enzymen
Veel gebruikt in thuispeelings en zijn oppervlakkig qua werking. Ze komen uit vruchten als papaya, ananas, pompoen en cranberry. Enzympeelings zijn in tegenstelling tot fruitzuren niet zuur en werken antibacterieel, verwijderen dode huidcellen, stimuleren de celvernieuwing en onttrekken talg. Kan gebruikt worden in de strijd tegen acne en rosacea, maar ook ter kalmering van de hyperactieve en –‘normaal’gevoelige huid.

De fruitzuren (alpha hydroxy acids):
– Glycolzuur
De meest gebruikte peelingstof momenteel. Het komt in verschillende concentraties en pH waarden. Kan vrij diep in de huid doordringen. Geschikt voor het behandelen van fijne lijntjes, zonneschade, huidtextuur en –verheldering. Lees hier meer.
– Melkzuur
Is al van nature aanwezig in de huid en zit ook, zoals de naam al doet vermoeden, in melk. Dit type is minder irriterend dan glycolzuur en heeft een natuurlijk hydraterend effect op de huid. Perfect voor het verhelderen van de teint en het behandelen van pigmentatie en de droge gedehydrateerde huid. Lees hier meer.
– Fruitzuren uit vruchten (wijnsteenzuur, appelzuur, citroenzuur)
Zuren uit de druif, appel, peer of citrusvruchten hebben een milde exfolierende werking op de huid. Het helpt ook bij de hydratatie van de huid. Werkt vooral goed tegen acne, veroudering door uv-straling, rosacea, oppervlakkige pigmentatie en eczeem. Lees meer over alpha hydroxy zuren.

Salicylzuur
Is een BHA (beta hydroxy acid) die in tegenstelling tot zijn ‘alpha’ soortgenoten vet oplosbaar is en dus in de porie kan doordringen om hem daar van binnen uit te exfoliëren. Hierdoor is dit type ideaal is voor de behandeling van acne en de vette, onzuivere huid. Dit zuur hoeft niet geneutraliseerd te worden. Lees hier meer.

TCA (trichloorazijnzuur)
Penetreert dieper in de huid dan glycolzuur en wordt ingezet als medium diepe (medische) peeling. In een lage concentratie en gecombineerd met andere zuren is hij ook geschikt als mildere medische peeling. Dit type kan goed gebruikt worden tegen hyperpigmentatie, acnelittekens, grote poriën en rimpels. TCA is stabiel en hoeft niet geneutraliseerd te worden. Lees hier meer.

Phenol (carbolzuur)
Dit is het sterkste type peeling en wordt alleen door artsen uitgevoerd. Het dringt tot diep in de huid door, waardoor excessieve zonneschade, littekens en diepe rimpels langdurig te verminderen zijn. Het betekent wel een lange downtime en een grotere kans op bijwerkingen zoals roodheid.

Nog een paar feiten

AHA (Alpha Hydroxy Acid) is de verzamelnaam voor natuurlijke zuren zoals glycol-, melk-, citroen-, wijnsteen- en appelzuur. BHA’s (Beta Hydroxy Acids), zoals salicylzuur, zijn gerelateerd aan aspirine en hebben een ontstekingsremmende werking. AHA’s en BHA’s vind je in de meeste milde salonpeelings en de thuisvarianten, maar in hogere concentraties en lagere pH ook in medische klinieken. Ze werken voornamelijk in de bovenste huidlaag, de epidermis.

PHA’s (polyhydroxy acids), zoals gluconolactone en lactobionisch zuur, zijn een nieuwe generatie AHA’s. Ze hebben hetzelfde effect, maar geven minder kan op irritaties. Dit komt omdat ze langzamer penetreren en ook een antioxidante werking hebben. Lees hier meer.

 

Lees ook