Faag-enzym pakt bacterieplaag aan in strijd tegen huidproblemen als acne en rosacea

06:35 - 03:57
luistertijd 06:35 - leestijd 03:57

Zoals je weet leven er heel veel bacteriën op je huid. Bacteriën die hele nuttige dingen doen zoals het beschermen van je huid tegen indringers die haar ziek kunnen maken. Daar zitten overigens ook bacteriën tussen die, als ze de overhand krijgen, juist huidaandoeningen in de hand kunnen werken ofwel kunnen laten opspelen als ze toch al sluimerend aanwezig waren – of als je er aanleg voor hebt.

Bacteriënmilieu in evenwicht

Het is belangrijk een goed evenwicht te behouden tussen de goede en slechte bacteriën. Vergelijk het maar met je darmen en het evenwicht van bacteriën daarin. Een teveel aan slechte bacteriën leidt bijvoorbeeld tot diaree.

Nu is er in Nederland een bedrijf, Micreos Human Health, dat producten produceert die gericht bepaalde bacteriën doden en de rest met rust laten. Deze producten worden op de markt gebracht onder de naam Gladskin. De unieke technologie is ontwikkeld in samenwerking met verschillende universiteiten in Nederland, maar ook in Zwitserland, zoals het Federale Technologie Instituut ETH). Hierbij maakt men gebruik van de wapens van zg. fagen, of beter gezegd: bacteriofagen – wat bacterie-eters zijn. Dit zijn ongelofelijk ingenieuze anti-bacteriële virussen die geen effect op mensen, dieren of planten hebben maar wel van nature in grote aantallen op ons lichaam voorkomen, evenals elders in het milieu, van land tot oceaan.

De unieke eigenschappen van fagen

Fagen helpen van nature het lichaam in de strijd tegen bacteriën. Ze zijn in staat om hun eigen DNA te injecteren in dat van de bacterie. Zo nemen ze de controle over de bacterie over en schakelen hem uit. Het is een heel natuurlijke, biologische manier van bacteriebestrijding. Het is zelfs zo dat elke twee dagen de helft van alle levende bacteriën op onze planeet wordt opgeruimd door fagen. Waar bacteriën zijn, zijn ook fagen te vinden.

Natuurlijk equivalent van antibiotica

Fagen zijn dan ook heel erg bekend in de medische wetenschap. Voordat in de jaren ’50 de antibiotica opkwam, werden fagen opgekweekt en ingezet als ontstekingsremmers. Vanaf begin 1900 tot halverwege de twintigste eeuw hebben ze een voorname rol gespeeld als ziektebestrijders. De fagen werden in 1915 ontdekt door de Britse microbioloog Fredrick Twort. Ze werden ingezet om infecties gericht te bestrijden bij dieren (in de veeteelt), maar ook bij mensen, in de strijd tegen allerlei bacteriële aandoeningen zoals de pest, dysenterie, cholera. En er gaan geruchten dat militairen ze ook meekregen in hun vaste uitrusting, in tijden van oorlog. Met de opkomst van breedspectrum antibiotica verdween de faag echter al snel van het toneel.

In de 21ste eeuw komt dit vernuftige, volstrekt natuurlijke systeem weer onder de aandacht omdat antibiotica-resistentie hand over hand toeneemt. Mede onder invloed van de intensieve veehouderij en overmatig gebruik van antibiotica worden bacteriën steeds resistenter tegen antibiotica en krijgen steeds meer mensen te maken met de gevolgen van uitbraken van resistente bacteriën. Denk alleen al aan de levensbedreigende MRSA bacterie in ziekenhuizen, die o.a. via de varkenshouderijen en hun boeren en via de voedselketen verspreid worden.  Micreos is inmiddels ver gevorderd in de ontwikkeling van een middel tegen MRSA, en hoopt dit volgend jaar te kunnen introduceren is BeautyJournaal vertelt, bij monde van Micreos-ceo Mark Offerhaus. Micreos produceert al middelen (fagen) tegen bacteriën als Salmonella en Listeria ( gevaarlijk voor o.a. zwangere vrouwen en een risico in bijv. rauwmelkse kazen en zalm). De voornaamste afzetmarkt hiervoor is Amerika.

Wat ze voor je huid kunnen doen

Maar nu terug naar de huid! Want wat kun je met die zg. fagen doen als het om huidaandoeningen gaat? Bij afdoding van bacteriën door fagen wordt de celwand van de bacterie afgebroken door bepaalde enzymen. Micreos heeft zich gericht op deze enzymen en produceert nu een enzym waarmee specifiek de bacterie Staphylococcus aureus aangepakt kan worden. Deze bacterie leeft van nature op de huid en kan een rol spelen bij acne en andere huidaandoeningen die met infecties/ontstekingen gepaard gaan. Als dat het geval is, kan die Staphylococcus aureus de overhand hebben gekregen.

De rol van het enzym Lysine

Micreos heeft het enzym ‘Staphefekt SA.100‘ genoemd. Natuurlijk was in de dermatologie ook al langer bekend dat de ‘Staph’  een rol speelt bij een aantal huidaandoeningen zoals rosacea en acne, en men heeft daar een aantal geneesmiddelen voor zoals antibiotica en cortison-houdende producten. Het was voor Micreos een logische stap om op dit terrein met de anti-Staph enzymen iets te gaan doen. Gladskin zag het licht – in 2012.

De claim voor de Gladskin creme (en gel) is dat het uitsluitend de ongewenste ‘Staph’ bacterie aanpakt en de goede bacteriën met rust laat. Dit is inmiddels ook in onderzoek van het UMC Utrecht bevestigd. De balans in huidflora kan zo hersteld worden.

Terugdringen zichtbaar verschijnselen

Het product claimt niet de huidaandoening te laten verdwijnen, maar kan wel de zichtbare verschijnselen ervan minimaliseren voor zover die door de Staph bacterie worden veroorzaakt. Denk bij rosacea aan de roodheid en irritatie. Ditzelfde geldt bij aandoeningen als acne en eczeem, maar ook bij scheerproblemen waar deze bacterie de overhand kan hebben. Het product komt in een kleine pompverpakking, is geur- en kleurloos en bevat de kortste INCI-lijst ooit: Staphefekt SA 100 in combinatie met twee of 3 dragerstoffen die kunnen verschillen per aandoening. Voor rosacea is het bijvoorbeeld in de creme vaseline, paraffine, cera cetomacrogol en propylenglycolum.

Testverslagen!

BeautyJournaal is aangenaam verrast door deze toch nieuwe kijk op huidverbetering en juicht deze biologische ontwikkeling zeer toe. In samenwerking met Micreos test momenteel een groep vrouwen en mannen Gladskin voor hun rosacea aandoening voor BeautyJournaal. De uitslag hiervan is inmiddels gepubliceerd: lees het hier.

Tot slot kunnen we je nog melden dat het slimme bedrijf inmiddels ook bezig is met de Pseudomonas bacterie die berucht is bij wondinfectie van brandwonden.

Shop de producten hier online

Lees ook