shop Novexpert Expert Anti-Aging Eye Contour creme ‘Deze oogcrème heeft het hoogst aantal ingrediënten en elke stof wordt helder uitgelegd. Dat vind ik erg prettig. De substantie is erg prettig, net als het parelmoer effect, voor direct effect. In dit product heb ik vertrouwen.’ Bekijken De laatste tijd wordt bij cosmetica enorm de nadruk gelegd […]

02:03 - 01:13
luistertijd 02:03 - leestijd 01:13

De laatste tijd wordt bij cosmetica enorm de nadruk gelegd op organische ingrediënten. De plantenextracten, wilde bessen, tarwe-extracten en exotische wortels vliegen je om de oren. Daardoor zou je bijna vergeten dat anorganische ingrediënten nog steeds zeer belangrijke en zeer werkzame bestanddelen van onze dagelijkse cosmetica zijn. Een opsomming van de meest belangrijke.

Sunblock:  titaandioxide en zinkoxide. Deze twee stoffen worden gebruikt in sunblocks om de huid te beschermen tegen schade door UV-straling. Ze worden daarnaast ook gebruikt als pigmenten in kleurcosmetica.

Kleurstoffen: er zijn tal van kleurstoffen die zijn gemaakt van anorganische stoffen. IJzeroxide, aluminiumoxide, calciumcarbonaat, bismut oxychloride en mica zijn slechts een paar voorbeelden.

Verdikkers: er zijn een aantal soorten betoniet, een kleisoort, die gebruikt kunnen worden als verdikkers. Daarnaast kunnen ook bepaalde zouten, zoals natriumchloride of ammoniumchloride gebruikt worden om formules met oppervlakteactieve stoffen dikker te maken.

Zuren: sterke anorganische zuren zoals zoutzuur en fosforzuur worden gebruikt om de pH-waarde van sommige formules aan te passen.

Basen: Om de pH-waarde aan te passen worden ook basen gebruikt. Om zeep te maken wordt natriumhydroxide gebruikt en kaliumhydroxide wordt gebruikt in relaxers, die bedoeld zijn om het haar te steil te maken.

Waterstofperoxide wordt gebruikt om haar te bleken en om de werking van haarverf op gang te brengen.

Aluminiumzout: Dit wordt vooral gebruikt in deodorant om het zweten tegen te gaan.

Seleniumsulfide: Dit is een sterk antiroosmiddel en wordt daarom veel toegepast in antiroosshampoos.

Puimsteen: Dit vulkanische gesteente wordt vaak gebruikt als exfoliant.

Silica: Dit wordt toegevoegd aan cosmetica alles een vulmiddel. Het versterkt de werking van kleurstoffen en maakt ze soepeler.

Perslucht: Voor spuitbussen maakt men gebruik van perslucht, en dus van alle anorganische elementen die zich in lucht bevinden, zoals onder meer zuurstof, waterstof, stikstof.

Water: De meest gebruikte anorganische stof in cosmetica.

Lees meer over cosmetica stoffen in het cosmetica woordenboek

Lees ook