Brands we love Colorescience/NuFACE/Zo Skin Health Cosmeticaclaims Cosmetisch medisch Cosmetische dermatologie Couperose Droge huid Expertadvies Geteste producten Gevoelige huid Gezicht Grove porien Huidzorg Klinieken Monique schrijft Pigmentvlekken Rimpels en slapte Schone huid Vette huid Voor hem Zon

Test! Monique doet Zo Skin Health bootcamp bij dr. Obagi

Overleeft ze deze bootcamp voor haar huid?

Het was september 2011 toen ik de beroemde Amerikaanse celeb-dermatoloog Zein Obagi ontmoette in het Amsterdamse Hilton Hotel. Hij was er op uitnodiging van de Nederlandse importeur JC Imp. Ik keek er naar uit omdat ik de afgelopen jaren al zoveel over hem gehoord had via internationale media en ik zag ook dat Nederlandse injectablesartsen zijn lijn op gingen nemen als aanvulling op de spuit.

Mijn ontmoeting met hem was er een van alle zeilen bij zetten om de man überhaupt bij te kunnen houden want hij is erin getraind om zijn verhaal in rap tempo over je uit te storten alsof het een 1 minuut commercial betreft waarin álles verteld moet worden. Ik kreeg er nauwelijks een speld tussen en als me dat wel lukte om een wedervraag te stellen werd ook deze met verve en met luide stem getorpedeerd (teveel beïnvloed als ik was door de traditionele cosmeticaindustrie, aldus de arts), waardoor ik al snel in de gaten had dat ik mij tegenover een typisch Amerikaans alfamannetje bevond die het gelijk aan zijn zijde heeft en zijn evangelisatieronde over de globe met het kapmes in de hand uitvoert. Nieuwsgierig naar wat er allemaal de revue passeerde? Lees het verhaal hier nog eens.

Tien handelingen per dag

Mijn bezoek mondde uit in de belofte een heel regime van de arts te kunnen gaan volgen en inderdaad, enkele weken later stond er een doos met cosmetica ter waarde van ruim 1100 euro op mijn bureau. Ik mocht beginnen. Ook ik zou gaan ervaren wat het is om op je 47ste weer een babyhuidje te krijgen: het geheime wapen achter ZO Skin Health en het credo van de dokter. Het was even slikken: 7 producten die ik soms tot tweemaal daags moest opbrengen. Mijn hemel, hoe ging ik dat doen? Ik ben namelijk, zo’n volgens Estée Lauder typisch Europese vrouw die graag alles in een pot heeft en haar obsessies botviert op zaken die buiten haar fysiek liggen (zoals BeautyJournaal runnen), maar verre van geobsedeerd is met haar huid (makkelijk praten ook, omdat ik simpelweg een goede huid heb). Gelukkig zat er een gebruiksaanwijzing bij van twee A4’tjes waarop keurig uitgelegd hoe ik mijn stappenplan moest invullen. Daar gaan we:

De producten

Ochtend:

Offects exfoliating cleanser (ca. € 40,95), exfoliating polish, TE Pads (ca. € 40,95), ossential daily power defense (ca. € 159,-), ommerse daily renewal cream (ca. € 86,95), oclipse sunscreen & primer spf 30 (ca. € 59,95)

Avond:

Offects exfoliating cleanser, TE pads, ossential radical night repair (ca. € 178,-).

Cleanser

De exfoliating cleanser is een gel waarin blauwe bolletjes zitten gevuld met vitamine e, daarnaast in de gel een pentapetide 8, salicylzuur, niacinamide, tea tree oil, glycerine en nog heel wat reinigings- en vulmiddelen. Het is een heerlijke cleanser die je huid goed schoonmaakt en een heel glad huidgevoel achterlaat. Omdat er ook witte bolletjes in zitten die niet oplossen en tijdens het wassen helaas overal in verzeilt raakten bij mij: zoals in mijn haar en in mijn mond – als ik het wassen met mijn handen deed (zoals aanbevolen), gebruikte ik het niet voor oogmake-up. Met een washandje ging het beter, hoewel ik nog vaak bolletjes in de haargrens aantrof. Een minpuntje, maar verder een heel fijne cleanser. Gebruik voor oogmake-up een speciaal daarop afgestemde reiniger. Salicylzuur wil je immers ook niet in je ogen krijgen.

Scrub

De exfoliating scrub zit in een pot en is een stevige pasta die je er met je vingers uit moet halen. Die pasta is zo fijn van structuur, maar tegelijkertijd zo ontzettend scherp, het lijkt verdorie wel glas! Je moet het dan ook zeer voorzichtig aanbrengen op je huid, zeker niet te hard schuren en boenen. Het eindeffect mits met mildheid gedaan, is prachtig: een supergladde huid.

Pads

De pads komen in een doosje met een apart verpakte vloeistof: 2% salicylzuur, dat je over de pads in het potje sprenkelt en laat intrekken. Na de eerste twee reinigingstappen strijk je tot slot nog met zo’n vochtige pad over je huid. Het haalt overtollig huidvet weg, minimaliseert de zichtbaarheid van poriën en draagt ook weer bij aan zo’n supergladde huid. Dit product samen met de scrub behoort tot de activatie.

Retinolgel

Daarna is de stimulatie aan de beurt met het meest bijzondere product uit de lijn, voor ’s nachts: de Radical Night Repair. Een gelcrème die 1% (de gemiddelde vrij verkrijgbare retinolcrème bevat tussen de 0.15-0.25% retinol) ingekapselde en time released retinol bevat. Zet je tanden maar op elkaar! Je moet het werken met dit product langzaam opbouwen: beginnen met 2x per week totdat je het uiteindelijk elke avond smeert. Retinol is een vitamine a-zuur derivaat en heeft, mits goed geformuleerd, een krachtige stimulans op collageenaanmaak, bovendien werkt het ook nog eens peelend. Het draagt bij aan de vervolmaking van de ultieme Obagi-droom: die babyzachte huid. De oranje gel komt in een zorgvuldig licht- en luchtdichte tube en smeert makkelijk uit, zo makkelijk zelfs dat je soms vergeet waar je het had aangebracht, omdat het ook onmiddellijk matteert. Hier moet je dus voorzichtig mee zijn, want dubbel smeren kan voor extra irritatie zorgen.

Note: dit product is niet geschikt voor een heel gevoelige huid, bij rosacea en als je al een vitamine a-zuur preparaat gebruikt.

Stimulating serum

In het stimuleringsprogramma gebruikte ik voor de ochtend de Daily Power Defense serum waarin ook weer retinol, enzymen en anti-oxidanten zijn opgenomen om de huid optimaal te stimuleren tot celvernieuwing, maar wel op een veel mildere wijze dat de ‘radicale’ Night repair. In vergelijking daarmee was dit serum zelfs een verademing. Een product dat zeer goed introk en  een rustig huidbeeld gaf.

Kalmeren

Omdat dit programma behoorlijk gericht is op het irriteren van je huid om zo celvernieuwing sneller tot stand te brengen, is kalmeren en beschermen heel cruciaal. Daartoe gebruikt ik elke ochtend de Daily Renewal Creme. Een werkelijk fantastische crème die de huid een mooi comfortabel gevoel geeft, waanzinnig snel en goed intrekt zonder vetsporen en zich prima laat verenigen met producten die daar nog overheen komen – een foundation of zonnefilter. De verpakking is ook subliem: een binnendeksel die je indrukt waarna een kleine hoeveelheid vrijkomt. Schoon, en ideaal voor de versheid van de formulering.

Spf

Tot slot mocht ik niet naar buiten zonder de spf 30 eroverheen te doen. Je huid wordt geprikkeld en door de retinol ook gevoeliger voor uv-straling. Ik was dol op dit product. Prachtige licht-en luchtdichte pompverpakking die nooit haperde. Een mooie lichtbruine gel gaf – dankzij toegevoegde melanine, je huid een voileachtig gevoel gaf met een gematteerde structuur en heel erg werkzaam.

Het resultaat!

Dat werd een verhaal apart. Dit programma is zo krachtig, ik heb nog nooit zoiets gedaan. Ik ben erg van de nuance, en alles met mate doen. Na drie dagen en nachten in het traject stond mijn huid in de fik: mijn wangen, mijn hals, mijn decolleté. Brandrode vlekken, warmte. Ik vond het afschuwelijk. Gelukkig belde een verkoopmedewerkster van de importeur om te vragen hoe het ging. Wat een toeval, ik liet weten ermee te willen stoppen. Maar ze spoorde me aan door te gaan, je huid moet er door heen. Doorheen? Ben je gek geworden, ik heb een heel gezonde huid en die staat nu in de fik, waarom zou ik doorgaan? Ze begreep me wel en ik besloot dat ik uit de bootcamp zou stappen en in het mijn eigen ritme zou gaan doen. Mijn huid is mijn enige jas en geeft wel aan als het goed gaat of niet. In de bijsluiter van de Radical Night Repair staat dat als je last krijgt van irritatie, je aan je arts een 1% hydrocortison crème moet vragen en als de irritatie meer dan een week aanhoudt, je naar de huidarts moet. Het geeft maar aan: dit is geen sinecure.

Doorgaan of niet

Met behandeling van hals- en decolleté ben ik gestopt, daar waren de reacties echt te heftig. Op mijn gezicht ben ik heel langzaam voortgegaan. Eens in de week de scrub, twee keer in de week die pads, om de drie dagen de retinolnachtcreme, maar wel dagelijks het serum en de dagcrème. Dat ging al een stuk beter. En soms kon ik de nachtcrème wel meerdere nachten achtereen opdoen en verdragen.

Het meest opmerkelijk vond ik hoe mijn huid ging vervellen – heel oppervlakkig en flinterdun, maar ik zag het wel. De nachtcrème had daar nog het meest effect op. Je huid voelde dan wel droger aan en moest er meer vettigheid op of nog een laag serum en dagcrème. Soms gebruikte ik de dagcrème ook over die nachtcrème heen – dat kan – en dat gaf meer zachtheid en drong de schraalheid terug.

Vervellen

Opmerkelijk vond ik ook dat mijn huid niet overal vervelde. Nooit op mijn voorhoofd, alleen soms op de wangen, maar vooral het meest langs de kaaklijn en rond mond en kin. Het is me nog steeds niet duidelijk waarom juist die gebieden het sterkst reageren op de stoffen.

En zag ik er wat van? Oh ja! En niet alleen ik. Ik heb al een goede huid maar ik kreeg de afgelopen maanden toch regelmatig te horen dat mijn huid er waanzinnig goed, stralend en glad, echt superglad uitzag, en dat klopte ook.

Eigen ritme

Dr. Obagi is bootcamp, not my cup of tea, maar wat zijn dit topproducten! En dan ook echt op alle niveaus: van heel goede verpakkingen, serieus werkzame formuleringen, een licht heel goed verdraagbare parfumering en fijne emulsies. Het is geen merk dat je zo even bij de parfumerie haalt. Het wordt via huidtherapeutische centra verkocht, en dat is maar goed ook. Het is echt veel te krachtig om zomaar mee aan de slag te gaan. Je hebt begeleiding nodig, want het gaat hier om veel meer dan lifestyle-beloften in een fijne pot. Het feit ook dat een bijsluiter vermeld dat je bij irritatie aan de bijnierschorshormooncrème moet (alleen op recept verkrijgbaar), maakt wel duidelijk dat dit het serieuze werk is dat dicht tegen een medische receptuur aanzit.  Ik zie dat het in Nederland ook via webshops verkocht wordt, ik vind dit geen goed plan. Je kunt een lijn zoals ik die gebruikte niet zomaar gaan smeren, zonder goede kennis van je huid en controle gedurende de behandeling.

Omdat ik het alleen met regelmaat inzet, doe ik heel lang met de producten, het is al januari en ik heb ze nog. Maar ik vrees de dag dat het op is. Wie echt serieus met haar huid aan de gang wil gaan omdat er veel op te lappen valt, heeft in Zo Skin Health een ware belofte gevonden. Met goede formuleringen – dit is de toekomst – en hij is al begonnen.

Note: retinolhoudende crèmes kwamen voor het eerst in de jaren’90 op de markt. Ik kan me de crème van Vichy nog goed herinneren: het gaf zoveel irritatie dat de formule al snel aangepast moet worden. Lancaster is altijd al voorzichtiger geweest, het merk brengt sinds 1987 al retinolhoudende producten op de markt – ik weet geen percentages van bijvoorbeeld de Retinology lijn, maar het merk vermijdt de irritatiegraad zoveel mogelijk. Het geeft nog maar eens dat dat wanneer een merk besluit wel met hogere percentages te gaan werken, begeleiding een noodzaak is. Merken die wereldwijd verbreidt verkrijgbaar zijn, kunnen zich dergelijke problemen niet veroorloven. Dr. Obagi is een klein merk en bovendien gericht op verkoop via specialisten.

 • Lees hier meer ‘Monique schrijft….’

Over deze schrijver

Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al 24 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.

91 reacties

 • Jazeker, heb al alles geprobeerd! Ik neem de pil daarvoor en let heel hard op men voeding. Ook al supplementen etc gebruikt. Al veel te veel geld er ook aan uit gegeven en zein obagi is het laatste wat ik ervoor doe 🙂

 • Lies, heb je je hormoonhuishouding en je voedingsgewoonten al eens onder de loep laten nemen? Altijd verstandig om naar te kijken bij acne.

 • Dankjewel voor te antwoorden. Ik heb inderdaad een heel gevoelige huid. Ben dit begonnen omdat ik erg last heb van acne. Ik moet zeggen dat het wel al erg verbeterd is sinds ik deze producten gebruik, enkel de velletjes storen me nog enorm. Ik denk dat ik de producten ga opgebruiken op een rustig tempo… Het is toch wat te duur om te blijven aankopen 🙂 dank u voor je mening en raad!

 • Als het vervellen aanhoudt, kan er ook sprake zijn van een overgevoeligheidsreactie op retinol, dit is niet onbekend/ongebruikelijk. je huid zou namelijk na verloop van tijd er toch aan gewend moeten zijn. ik vind het persoonlijk wel lang, als het na 3 maanden nog vervelt. kijk even aan hoe het gaat als je gaat minderen. en pas nu ook heel erg op met de zon hoor, je huid wordt daar toch heel kwetsbaar voor: uv straling. door de retinol. verder rest mij te zeggen: het is jouw huid, jij kan het beste beoordelen wat je er goed voor acht en wat niet. het is en blijft een cosmetische behandeling, het moet te behappen blijven. er wordt geen ziekte behandeld, waarbij je de side effects op de koop toeneemt. ik kan natuurlijk verder op afstand niet beoordelen hoe je huid eruit ziet, en waarom je voor deze behandeling hebt gekozen.

 • Dank u voor u reactie!
  Ja ik moest van mijn begeleidster ook verminderen en gebruik retamax nu nog maar 1 a 2 keer per week maar toch blijf ik veel velletjes hebben ’s morgens als ik deze opsmeer. Ik wou eens informeren of het bij andere mensen ooit helemaal stopt met vervellen 🙂 maar alvast bedankt! Groetjes!

 • Hoi lies het is alweer drie jaar geleden dat ik het deed, helaas kan ik het niet meer terughalen uit mijn brein. Ik weet wel dat ik ben gaan minderen om het beheersbaar te houden. Sta je onder behandeling, mag ik aannemen? Wat zegt zij ervan? En heb je al overlegt en aangegeven dat je het wat lastig vindt worden? Juist op dit punt zou je nu goed begeleid moeten worden. Houdt ons op de hoogte, anders gaan wij ook voor je informeren bij de experts in NL van ZO Skin Health;-)

 • Dag Monique,
  Ik vroeg me af wanneer het vervellen bij jou gestopt is? Ik ben nu al 12 weken bezig maar mijn huid blijft pelletjes krijgen en moet heel de dag door cremes blijven smeren. Ik wordt er een beetje zot van! Ik was wel heel blij dit artikel te lezen 🙂 dankjewel!
  Groetjes!

 • Conny, bedankt voor je reactie!
  6 weken moet ik het sowieso gewoon de kans geven, ik moet je zeggen dat ik het al iets dragelijker vind nu ik het om de avond doe.
  Misschien over 2 weken dat ik ook de ochtend erbij doe, na jouw reactie heb ik hoop dat het echt gaat wennen.
  Het is zeer prijzig idd…als het dan maar doet wat het beloofd;-) Maar goed ook dat is toch ook wel een beetje een rede dat ik er niet zomaar mee wilde stoppen, te zonde!
  Toch maar op maken tot het leeg is, doe er wel heel zuinig mee…dat moest ook, echt 1 pompje. Daar hou ik me ook echt aan. Is ook genoeg. Daarna zie ik wel of ik het waard vind en of mn portemonnee het toelaat.
  Ik heb me wel voorgenomen om het via de kliniek te gaan doen! vind het te heftig om op eigen houtje te doen. Pigmentvlekjes blijven lastig…maar vind mn acne het belangrijkste…40 jaar en acne…pffff

 • Hoi Bianca, toen ik begon kreeg ik een hele lijst mee met wat wanneer en hoeveel. De nrs. 4 en 7 in het begin maar 2x per week, na 2 weken om de dag en daarna, elke dag. Toen ging het bij mijn huid ook wel goed. Het duurde bij mij een week of 6 voordat ik helemaal in het ritme zat en mijn huid het aankon. Ik heb de producten tot juni dit jaar gebruikt. Eigenlijk zou ik dit gewoon moeten blijven volhouden, ik had goede resultaten met het pigment, maar mijn portemonnee liet het niet meer toe. Ik vind het zo jammer dat deze producten zo gruwelijk duur zijn en daarmee voor veel mensen onbereikbaar. Ik moet eerlijk toegeven dat het pigmentprobleem vrij snel terug kwam toen ik de nr. 7 niet meer gebruikte (die was het eerste op), ook al gebruikte ik verder alle producten nog en natuurlijk elke dag de zonbeschermer. Pigmentvlekken zijn gewoon een heel lastig huidprobleem….

 • Hoi, hoi!

  Ik ga zeker meer begeleiding verlangen…vind dat dit goedje toch wel wat serieuzer genomen mag worden.
  Kom iedere 6wkn bij haar…ben nu 3 wkn bezig dus zij heeft mijn huid nog niet bekeken, kan haar altijd wel bellen om advies hoor maar begon toch iets te twijfelen vandaar maar eens naar ervaringen gaan googlen.
  Ben er aan begonnen vanwege pigmentvlekjes en acne.
  Wat mij alleen nog niet duidelijk is: hoe lang achter elkaar te gebruiken.
  Mijn schoonheidsspecialiste zegt dat je het zolang je wilt kunt gebruiken. Mijn gevoel zegt in een kuur …
  Op zich misschien geen slecht idee om de de tip van Conny te overwegen, dermaclinic.
  Het is je huid waar je serieus en zuinig mee om moet gaan.
  Conny, je verteld dat je een jaar geleden begonnen bent…gebruik jij het nu nog steeds en welke producten gebruik jij?
  En na hoe lange tijd werd het iets dragelijker?
  Ik ben nu begonnen met om de avond de 4 en 7 af te wisselen, wel 2x daags de nr 1 reiniging…overdag een milde factor 50 als dagcreme. Moet zeggen dat dit al beter aanvoelt.

 • Hoi Bianca,
  Ik ben vorig jaar begonnen met de ZO Medical producten, ook vanwege pigmentproblemen en acne. De producten werkten erg goed, maar je moet ze rustig opbouwen, met name de nr. 4 en 7. Ik heb goede begeleiding gehad van een huidtherapeut van DermaClinic (google maar eens, er zijn meerdere vestigingen). Als ik vragen had, kon ik bellen, mailen of langskomen, dat werkte voor mij heel goed. Zeker in het begin was het bij mij ook heel heftig en vroeg ik me ook af waar ik aan begonnen was. Ik heb wel doorgezet, maar alleen doordat ik goed begeleidt ben. Alleen had ik dat niet gedurfd. Ik zou tegen je willen zeggen: zoek een kliniek waar ze je goed kunnen begeleiden, dan weet je of het er bij hoort of dat je een stapje terug moet met de producten. Succes!

 • Hoi bianca nu ben ik nog steeds nieuwsgierig of ze jouw huid in de tussentijd nog bekijkt, dat zou ik van haar wel verlangen als ze je dergelijk krachtig spul aanbeveelt. Dus, waar is ze?

  Ik heb de kuur afgemaakt maar in mijn eigen rustige tempo opijn eigen intuitieve gevoel. Ik heb het daarna nooit meer gedaan.

  Ik heb een heel goede huid voor mijn 50 jaar, er us geen trigger dus;-). Vanwege welk huidprobleem begon je hier aan?

 • Op zich heeft ze me goed uitgelegd hoe ik het moet gebruiken en ook duidelijk gewaarschuwd dat het echt met zorg en discipline gebruikt moet worden. Maar begon zelf te twijfelen en ben gaan googlen voor een second opinion als het ware…meer ervaringen van anderen;-)
  Hoe lang gebruik jij een kuur en hoe lange tijd laat je er dan tussen voordat je weer met een nieuwe kuur begint?
  Mij is verteld dat je dit in principe altijd kan gebruiken dus niet in een kuur maar moet zeggen dat ik errugh verlang naar m’n milde reinigingsproducten en heerlijk zachte creme-tjes…die waardeer ik nu des te meer hahaha
  Ik ga het wel doorzetten maar neem jouw ervaring ter harte…iets minder…misschien iets minder snel het resultaat waar ik zooooo benieuwd naar ben maar nu vind ik het echt te heftig. Las in jouw verhaal ook dat je op een punt kwam of het het wel waard was…daar zit ik nu ook in, 3 weken gebruik.
  Maar toch doorgezet, knap hoor!
  Ik ga sowieso even een stap terug doen en hoor graag hoe lang je de kuur gedaan hebt….

  Super ook te horen hoe een ander het ervaart…soms twijfel

 • beste bianca, ten eerste vind ik dat jouw schoonheidsspecialiste je hierin hoort te begeleiden, dat is haar vak en haar taak. zij hoort met jou naar jouw huid te kijken, of het nog goed gaat. ik kan dit van een afstand niet beoordelen. bovendien ben ik geen huidspecialist maar een journalist:-) dus doe me een lol, en ga terug naar haar en verlang een goede begeleiding, zoals het hoort.

  verder is het wel zo dat ik zelf ook op dit punt ben gekomen toen ik het gebruikte. mijn huid stond in de fik. ik ben toen gaan minderen omdat ik de nadelen niet vond opwegen tegen de geclaimde voordelen waarvan ik maar moest afwachten of ik ze ook zou behalen. deze producten zijn erg zwaar en het is een veelgehoorde klacht dat je huid het te verduren krijgt. eindelijk heb ik de kuur wel afgemaakt in zeer afgezwakte vorm en mijn huid is er zeker niet slechter van geworden.

  ik kan je niet adviseren wat je moet doen, je moet naar je eigen gevoel luisteren en om goede begeleiding vragen. het is jouw huid, je hebt er maar een, het is een levend orgaan. ik weet niet hoe erg jouw huidproblemen waren voordat je eraan begon. dat is ook zo’n afweging: heb je de bijwerkingen over om de kwaal te bestrijden?

 • Hoi, hoi!

  Ik heb ze gekocht via mijn schoonheidsspecialiste, zij heeft ze via een botoxarts…via, via dus;-
  Wel met uitleg en ik moest beloven weinig te gebruiken, met zorg en discipline. Braaf gedaan uiteraard! Ik wil dat babyhuidje…hihi
  Maar nu na 3 weken merk ik dat ik twijfel…doorzetten of afhaken? Behalve een bak geld een illusie armer….ook weer zo zonde.
  Maarrrr…wat denk je niet goed?!

 • HOI, HOI!

  OOK IK BEN BEGONNEN MET DE ZO MEDICAL…PFF BEN NU 3 WEKEN BEZIG EN TWIJFEL OM HET DOOR TE ZETTEN.
  UITERAARD WIL IK EEN MOOI GLAD BABYHUIDJE ZONDER PUKKELS EN (PIGMENT)VLEKKEN, DAT IS DE REDEN DAT IK MN SPAARPOT HIERVOOR HEB GELEEGD;-)

  IK GEBRUIK DE CLEANSING NR 1 ….HEFTIG SCRUBJE ‘S MORGENS EN ‘S AVONDS DUS 2X PER DAG
  M’N HUID STAAT IN DE FIK!
  PROBEER AL ZOVEEL MOGELIJK DE HALS EN ROND DE OGEN TE VERMIJDEN WAT DAT GEDEELTE VAN DE HUIS WIL DIT GOEDJE ECHT NIET ACCEPTERN…ZODRA ER PER ONGELUK EEN DRUPPEL WATER TIJDENS HET AFSPOELEN IN MN HALS LOOPT STA IK AL TE JODELEN!
  ‘S MORGENS GEBRUIK IK DAARNA DE NR 4…DE BRIGHTNES….DIE VOELT LICHT PRIKKERIG MAAR GOED TE DOEN.
  ‘S AVONDS DE NR 7…DE RETINOL…HEFTIG!!
  IK HEB ZELF HET IDEE DAT DE COMBINATIE VAN DEZE 3 HET HELE PROCES ZO HEFTIG DOET AANVOELEN….SOMS WORDT IK ‘S NACHT WAKKER OMDAT HET PRIKT:(
  IK GEBRUIK DUS 3 PRODUKTEN.
  NU 3 WEKEN, HUID IS NOG WAT SCHRAAL EN SCHILFERIG OP SOMMIGE PLEKKEN…NIET ECHT DUIDELIJK TE ZIEN MAAR WEL TE VOELEN.

  IK TWIJFEL ZO OM HET DOOR TE ZETTEN…HOE LANG GAAT DIT NOG DUREN EN HOE LANG GEBRUIKEN JULLIE ZO’N KUUR? ALTIJD OF MET TUSSENPOZEN ZOALS IN KUURVERBAND DAT IS ME NOG NIET HELEMAAL DUIDELIJK, MIJN HUIDARTS ZEGT DAT HET ALTIJD GEBRUIKT KAN WORDEN MAAR IK VRAAG ME AF OF HET VERVELENDE, TREKKERIGE, PRIKKERIGE GEVOEL OP DEN DUUR VERDWIJNT.

  IEMAND ADVIES…DOORZETTEN EN M’N GEDULD (AFZIEN) WORDT BELOOND OF IS MIJN HUID TE GEVOELIG VOOR DIT HEFTIGE GOEDJE?

 • Hoi Monique, met de acné gaat het ook een stuk beter. Ik had een paar hele hardnekkige plekjes die nu veel rustiger zijn. Nog altijd wel af en toe een puistje, maar minder zwaar als voorheen en ook eerder weer weg. Heb onlangs een blue peel radiance gehad. Als reactie daarop kreeg ik op de hardnekkige plekjes echt flinke pukkels, alsof de rommel nu eindelijk echt naar buiten kwam. Daaronder bleek een heel mooi glad huidje te zitten! Ik heb al flink gezocht op Obagi producten in het buitenland en zelfs met de verzendkosten erbij is het veel voordeliger dan hier. Dit zijn alleen de Nu-Derm producten, ik kan de ZO Medical producten nog niet vinden. Iemand anders misschien wel???

 • Hoi Conny, wat goed dat je melasma een stuk minder is, maar hoe gaat het met de acne? ik geloof graag dat obagi in het buitenland te koop is, maar houdt dan altijd rekening met verzendkosten die de prijs weer zullen verhogen. google gewoon eens?

 • Ik gebruik de ZO Medical lijn van Obagi nu zo’n 5 maanden voor melasma en acné. Vooral in het begin was het afzien, veel schilfering en een strakke, branderige huid. Toch is het absoluut de moeite waard! Mijn huid is nu veel egaler, nog een laatste restje melasma, maar lang niet meer zo zichtbaar. Weet iemand of de ZO Medical producten in het buitenland te bestellen zijn, want ze zijn hier zo duur…

 • Your means of telling all in this article is in fact fastidious, every one be able
  to effortlessly be aware of it, Thanks a lot.
  Here is my weblog – access medicare

 • natuurlijk kun je ze afzonderlijk gebruiken angela, maar het feit dat ik ze samen gebruikte heeft een reden: ik gebruikte drie peelende producten. de retinol peelt en geeft schilfertjes, door regelmatig het zuur ens crub te gebruiken haal je die schilfertjes weg, bovendien versterken die producten het doel: het glad maken van de huid. omdat alledrie tegelijk te veel was, deed ik alles alleen met regelmaat. als ik merkte dat de schilfertjes een beetje bleven zitten ging ik met het in zuur gedrenkte watje over de huid en waren zem eteen weg. omdat je huid soms wat droger werd, hielp die scrub ook weer even om hem extra zacht te maken.

  de dagcreme en serum hebben een aanvullende werking. serum bevat veel anti oxidanten en die heb je nodig als je met retinol (of het medicinale vitamine a zuur) in de weer gaat omdat daarvan wat afname zal zijn in de huid door het gebruik van die stoffen. dat moetje dus aanvullen. dagcreme hadsterk kalmerende werking, ook belangrijk in zo;n regime waarbij je gaat irriteren.

  je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om die aanvullende producten zoals zuur, scrub en anti oxidanten en kalmering van andere merken te gebruiken, en natuurlijk die spf (het aller aller belangrijkste!! omdat je anders alleen maar meer risico op pigmentvorming loopt na kuur met retinol in deze concentraties of het medicinale vitamine a zuur).

  waar het om gaat is dat je een totaalpakketje maakt voor jezelf waarin die onderdelen zitten.

 • Monique, kan je de produkten van Obagi in deze lijn ook afzonderlijk gebruiken? Het meest doeltreffende ingredient in deze lijn is toch de vitamine A. Ik vraag mij af of het resultaat ook niet te halen valt met alleen vitamine A. Gebruik jij nu nog sommige producten uit deze serie apart en welke dan? Wil graag deze serie proberen maar ben ook van mening dat je wellicht met een goede vitamine a creme en goede spf hetzelfde doel kan behalen. Hoor graag jouw ervaring hiermee. Thanks.

 • Bedankt voor je reactie Gerti; ik heb het net bekeken en ik denk dat je gelijk hebt! Spaart weer geld. En de dermatoloog? Jaren heb ik er gelopen, tot 2 x toe een isotretinoinekuur. En dat helpt ja, even. Maar de bijwerkingen; ik zal op mijn 61 niet zo gauw meer zwanger raken, maar je krijgt een hoop troep binnen met die kuur. Inmiddels heb ik wat spulletjes van dermalogica, aangevuld met een heerlijke moisterizer van Paula’s choise om mij heen verzamelt en daar doe ik het redelijk op. Maar ik volg het allemaal wel wat er op huidgebied gebeurd. Daarom begrijp ik ook niet helemaal, waarom iedereen op deze site aan de vitamine a zuur begint. Als je een goede huid hebt knoei er dan niet aan. Nou dames, kom maar op met de reacties, ben benieuwd! Elly

 • @Elly, op de Amerikaanse site van Obagi zit er één product meer in de rosacea lijn:
  Metronidazole Topical Gel USP, 0.75%. Dat is in Nederland alleen op doktersrecept verkrijgbaar. Ik vermoed dat de lijn om dit product draait. De vraag is dus of je aan de Nederlandse variant van de rosacea lijn iets hebt.
  Ik zou een verwijzing voor een dermatoloog vragen!

 • hoi elly, in producten voor rosacea zullen weer andere ingredienten zitten, dan in de lijn die ik hierboven omschreef. maar ik ben ook benieuwd of er reacties komen – voor jou:-)

 • Hoi Monique, wat leuk he al die reacties op je obagi-gebeuren! Nou las ik op een site, dat er een speciale rosaceaserie is, die gewoon online te koop is zonder begeleiding. Als ik jouw huidreactie lees, vraag ik mij af of het nou wel verstandig is om zelf met dat soort spul aan de gang te gaan. Ik wil heel graag je mening weten of die van mensen, die de serie geprobeerd hebben. Groetjes Elly

 • het wordt nog spannend, al die dames aan de vitamine a zuur creme. dat belooft nog flinke verslagen hier straks. jullie moeten ze maar op gaan sturen als je een tijdje (aantal maanden) getest hebt.

 • In Spanje is het volgens mij zonder recept te koop dan heet het: Retirides Crema 0.025% Tubo 30ml. Over drie weken ben ik daar en zal ik het proberen te kopen in de apotheek.

 • @Monique, ik ben 42 jaar en heb een iets verslapte huid, en weinig rimpels. Ik heb wel veel pigmentvlekken en moedervlekken in m’n gezicht. Binnenkort maak ik een afspraak en zal vooral de pigmentvlekken als indicatie noemen. Bedankt voor je hulp!

 • gewoon zeggen dat je het als anti-aging product wil gebruiken, tegen rimpels en pigmentvlekken, om je huid structuur te verfraaien.

  maar….en dat blijf ik zeggen:

  het is en blijft een MEDICINAAL PRODUCT. dus denk er niet te licht over, het is geen gewone cosmetica. je moet het zeer voorzichtig opbouwen. normaal sta je onder begeleiding van een arts met dit soort producten.

  hoe oud ben je noja en wat is er met je huidconditie?

 • Ik overweeg ook een recept bij mijn huisarts te vragen, maar heb geen idee hoe ik dit moet brengen…..
  Hoe hebben jullie dit gevraagd? Gewoon openkaart spelen en zeggen dat je een (nog) mooiere huid wilt krijgen?

 • Je kunt kiezen tretinoine in een oplossing of een creme. Mij lijkt de creme handiger. De oplossing is voor een groot percentage alcohol (er staat ook in de bijsluiter dat het de huid kan uitdrogen), in de creme is het een hulpstof.

 • @Monique, het is inderdaad een vloeistof en geen creme. In de bijsluiter staat “(onder andere) “Beng de oplossing DUN aan met een wattenstaafje of watje. Maak het watje niet te nat. Sluit het flesje na gebruik goed, zodat de alcohol niet verdampt. Na het aanbrengen direct de handen wassen. Na het aanbreken van de verpakking is de oplossing maximaal 6 maanden houdbaar.

 • @Gerti, ik heb van de apotheek net een 100 ml oplossing met 0,02% tretinoine (incl. gebruiksaanwijzing) ontvangen (26,36 euro).

 • ja natuurlijk! De huisarts en apotheek leveren niets af zonder bijsluiter en gebruiksaanwijzing.

 • krijg je er dan wel een gebruiksaanwijzing bij – het is en blijft een medicinale creme

 • Ik heb een jonge huisarts,eengoede kennis van mij, die mij goed kent en die doet nooit ergens moeilijk over. Recept aanvragen doe ik per mail, de volgende dag ligt het klaar bij de apotheek.

 • ah, harriet, heb je ook een recept gehaald, begrijp ik? hoe werd het door jouw arts ontvangen toen je het vroeg?

 • Noja, mijn Paula retinol krijg ik helaas pas in Mei uit de VS, maar ik ga vanavond beginnen met een 0,2% tretinoine creme. Ik kan dus straks over beiden berichten.

 • ben benieuwd naar jullie ervaringen met de vitamine A creme van de huisarts, maar hoop later ook meer reakties te lezen op het nieuwe retinol serum van Paula Begoun.

 • tuurlijk kun je ze afzonderlijk gebruiken angela. ik haal bijvoorbeeld de velletjes makkelijk weg met een fruitzuurgel, kan van obagi, maar ook van elk ander merk hoor en scrubben kan ook met andere merken.

 • Bedankt Monique voor je informatieve uitleg over de Obagi producten. Ik gebruik al langere tijd vitamine a (0,05%) en als ik het een paar dagen achter elkaar gebruik dan gaat mijn huid om mijn mond lichtelijk vervellen en wordt droog. Ik gebruik het dus nu om de paar dagen. Daarna doe ik een serum van Paula Begoun op om de boel een beetje te verzachten::)). Monique; kan je de produkten van Obagi ook afzonderlijk gebruiken (bijvoorbeeld de scrub) of dien je de gehele lijn te gebruiken ? Ik begrijp natuurlijk dat de laatste optie het meest gewenst is vanuit de importeur (commercie!!!) maar zou jij na deze ervaringen kunnen zeggen dat het afzonderlijk te gebruiken is? Thanks en complimenten voor jouw duidelijke en goede uitleg.

 • Mnique en Gerti, ik zal heeeel voorzichtig zijn en echt dun (en met beleid) smeren. Daarnaast overdag altijd SPF 30.

 • “Gerti, Mijn huisarts vroeg me of ik de oplossing of de creme wilde. Ik las toen jouw recept voor, en toen zei hij `dat is de oplossing- vloeistof´. Vandaar dat ik je vroeg naar je ´oplossingsvorm´. Ik ga het recept morgen ophalen, ben benieuwd wat ik nu eindelijk krijg.

  Cicaplast van La Roche Posay en Cilcalfate van Avene (een soorgelijk product) zijn inderdaad fijne, goede cremes. Ik gebruik ze regelmatig en ze bevallen me heel goed.

 • @Dorine, ik weet niet precies wat je met ‘oplossingsvorm’ bedoelt. Het is een witte crème. Ik gebruik er niks na. Wel heb ik na het reinigen een toner gebruikt om mijn huid iets te verzachten. De crème pas aangebracht nadat mijn huid volledig droog was.
  Ik denk dat je zelf uit moet proberen of je er een crème na gebruikt. Ik kan me voorstellen dat dat met jouw gevoelige huid nodig is. Ik zou dan 30-60 minuten wachten zodat vitamine A wel z’n werk kan doen en dan je nachtcrème aanbrengen. Misschien is die Cicaplast iets voor je: https://www.beautyjournaal.nl/2012/01/vervelend-eczeem-en-een-extreem-droge-huid/, “verzachtende en herstellende balsem” met “panthenol, oftewel provitamine B5, een bestanddeel met erkende kalmerende, wondherstellende en onstekingswerende eigenschappen”.

 • Ik ben net teruggebeld door mijn huisarts. Hij wilde nog wat meer over mijn vitamine A creme aanvraag weten. Ik heb e.e.a. uitgelegd en krijg nu hetzelfde als Gerti (0,02% tretinoine in 95% alcohol, propylene glycol = oplossing) voorgeschreven.

  @ Gerti, Klopt het dat jij het vitramine A zuur in oplossingsvorm hebt? Wat smeer je er daarna over heen? Beuinvloedt dat niet de werking van het vitamine A Zuur (bijv. door de PH te wijzigen)?

 • @ Gerti, dank je! Ik heb net mijn ‘stoute’ schoenen aangetrokken en mijn huisarts (via zijn assistente die ik aan de telefoon kreeg) om 0,02% vitamine A creme gevraagd. Ik mag vanmiddag rond 16.00 uur terugbellen of hij het goedkeurt….

 • @Dorine, er zat geen bijsluiter bij de ctrème maar on lien gezicht. Tretinoien FNA: Basis: geketoneerde alcohol 95% v/v en propyleenglycol. (Solutio tretinoini FNA).
  ACID A VIT van PIERRE FABRE BENELUX heeft een andere samenstelling:
  Hulpstoffen:
  Magnesiumsulfaat 7-water
  Benzoezuur
  Sorbitol
  Walschot
  Glycerylmonostearaat
  Edetaat dinatrium-0-water
  Water, gezuiverd
  Squalan
  Butylhydroxyanisol

  Is sterker (0,05%) maar ook goedkoper. Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Groetjes

 • wat een bummer, begoun wil niet zeggen welk percentage retinol erin zit. hoezo openheid…. dit krijgen we als antwoord door:

  Question: What is the percentage of retinol in RESIST Intensive Wrinkle-Repair Retinol Serum?

  Answer: Paula’s Choice does not reveal the exact percentage of ingredients in any of our products except in the case of over-the-counter drug ingredients such as sunscreen actives and for our exfoliants. In these instances, knowing the exact percentage (or range) is critical as it impacts efficacy.
  With retinol, amounts from 0.1–1% have proven to be effective, though higher amounts are known to increase the risk of side effects such as redness, sensitivity, and flaking. RESIST Intensive Wrinkle-Repair Retinol Serum contains an amount of retinol that’s greater than our other serums with retinol. All Paula’s Choice serums with retinol are formulated with stabilized retinol within the range of what research has shown to be effective for reducing wrinkles, improving skin tone, and building collagen.

 • Monique, een kennis neemt m voor me mee uit de VS, ik heb m morgen als het goed is. Scheelt een stuk in prijs.

 • wow, jetske schrijft dat het effect pas na 8 tot 12 maanden te zien is. dat duurt dus wel heel erg lang. gaan er veel potjes doorheen denk ik. obagi heeft 1% dat is natuurlijk veel hoger en zie je ook echt al heel snel resultaat. en dames….wie gaat experimenteren moet ongelofelijk gaan oppassen met uv straling/zonlicht he. omdat het gevaar van pigmentvlekken echt bloedserieus op de loer ligt.

 • he harriet, die had je ook hier kunnen bestellen in NL:-) we hebben hem inmiddels op kantoor, ligt vanaf morgen in de online shop bij ze. ik ben ook heel benieuwd naar het percentage, heb het zojuist even gevraagd.

 • @Dorine, ik heb om een 0,02% tretinoine creme gevraagd. Dat leek me om te beginnen sterk genoeg. Ik heb een naamloos apothekersmerk. Vanavond zal ik kijken wat de basis voor de creme is.
  Mijn huisarts stond er direct voor open, geen enkel probleem. Hij vroeg me of ik al eerder een recept had gehad en hoe vaak ik het ging gebruiken, 2 x per week. Zo heeft hij het aan de apotheek doorgegeven. Hij vroeg ook of het voor acne was, waarop ik reageerde met “Nee, anti-rimpel”, en in lachen uitbarstte :). Hij vond het ook wel grappig en niet raar.

  Mijn oude huisarts is met pensioen. En zijn opvolger heb ik pas een keer gezien heb, twee jaar geleden. Maar hij reageerde erg prettig!

 • Ik heb net de allernieuwste retinol creme van Paula’s Choice besteld uit de VS – ik ga ns kijken wat die doet & hoeveel daar inzit.

 • @Gerti, kun je me zeggen (of mailen) wat er precies op je recept staat/ waaruit je vitamine A crème precies bestaat? Dan ga ik mijn moed maar eens bij elkaar rapen en een recept aanvragen. Ik weet nu alleen nog niet zo goed wat ik precies aan mijn huisarts zou moeten vragen behalve vitamine A crème. Welk percentage van wat, welk draagstof, welke dosering, hoeveel, etc. moet ik hem vragen voor te schrijven?

  Groetjes,
  Dorine

 • ongelofelijk he. volgens mij gaat vita a aan een heropleving beginnen. trouwens retinol en niacinamide verschijnen ook weer steeds meer ten tonele. ouwe gouwies en prima, mits goed geformuleerd.

 • Monique, ik heb mijn huisarts gebeld. Beetje giechelig, dat wel. Maar hij kon er ook om lachen en een uur later lag het recept bij mijn apotheek! Ik ben voor de 0.02% gegaan.
  Eens kijken of ik mijn eigen bootcamp kan creëren. Ik heb nog van die exfoliërende pads, en een micro delivery peel die erg op de scrub lijkt. Maar ik ga wel voorzichtig beginnen! Ik heb maar één huid en dat moet nog een aantal jaren mee!

 • Monique, Ik zou laag beginnen: 0,01% of 0,02%. Ik geloof dat dat al dicht in de buurt komt van 1% retinol. Heb ooit eens een artikel gelezen over % van beiden, maar kan het niet meer vinden.

 • @Monique, leuk idee, dat huisartstestje. Ik zal eens proberen of het telefonisch lukt een recept te krijgen. Jouw bootcamp is stimulerend om weer eens back to basics te gaan, met producten die bewezen hebben dat ze werken. Luxe haal ik dan maar uit make up en een mooi parfum :).

 • @Gerti, bedankt voor je antwoord. Spijtig wel, maar door jouw ervaring hoef ik in ieder geval niet het wiel overnieuw uit te vinden. Ik moet al mijn hydrocortison tegen eczeem in Spanje kopen (zonder recept), want hij zegt dat ik er maar vaseline op moet doen (jeukt als een malle en wordt vuurrood), want dat is natuurlijker. Dan vind ik natuur alleen leuk in het bos ;-S

 • @Aleida. Ik heb twee keer in het buitenland besteld. Beide keren niet aangekomen. Even doorbijten en toch je huisarts vragen!

 • @Monique. Ach, soms opeens weer behoefte aan luxe!. Vit A crème mag dan wel werken, is weinig sexy ;).

 • @gerti, waarom je ben je niet doorgegaan met die vita a creme. je kunt het jaren lang gebruiken begreep ik wel eens.

 • eigenlijk brengt dit me op een idee: we zouden met het testpanel alleemaal eens langs onze huisarts moeten gaan en simpelweg om een vitamine a zuur creme moeten vragen en onze bevindingen in een artikel moeten zetten! bij de huisarts..en de apotheek.

 • dorine, je hebt een goed standpunt, maar uiteindelijk blijft het ook een kwestie van prioriteiten: hoeveel heb je over voor iets, en hoe belangrijk is iets voor je. de een spendeert graag geld aan haar huid omdat ze dat lekker vindt of heel erg nodig vindt, de ander gaat het liefst 5x per jaar op vakantie, of koopt zich elke maand suf aan kleren bij de H &M. je moet alles in perspectief zien. en je kan ook ergens voor sparen en dan zeggen ik doe het eens een keer – een kuurbehandeling en daarna onderhoud. en bij dat onderhoud kun je ook weer creatief zijn, zoals gerti al aan geeft.
  uiteindelijk zijn er vele mogelijkheden, maar bij elke mogelijkheid kun je ook weer een spook op de weg zien. iets is een kans of een obstakel:-)

  en wat die arts en recept betreft: nee heb je, ja kun je krijgen, dat leer ik mijn achtjarige dochter ook al:-)

  fijne dag!

 • Voor Dorine ik vind je helemaal niet suf! Ik weet uit ervaring dat huid problemen door de arts vaak worden weggewuifd en dan nog het liefst met een of andere cycline kuur. Maar: kom maar voor jezelf op hoor, je gezichtshuid is zo belangrijk!
  Trouwens Monique heerlijk om te lezen al die reacties!

 • @ Monique, Ik ben het met je eens dat deze krachtige producten niet zo maar los via webshops verkocht mogen worden gezien de risico’s die er aan het gebruik verbonden zijn. Maar het nadeel van de begeleiding vanuit schoonheidsinstituten en injectables artsen is dat dat ook weer geld kost (ik bedoel dat je – voordat je de Zo Skin Health begeleiding krijgt- eerst bij hun onder behandeling moet zijn). En zo wordt het al met al een prijzige aangelegenheid.

 • Ha ha, nee, vind ik helemaal niet suf. Mijn zus is arts, ik heb haar wel eens een recept gevraagd. Want nee, zou het zelf ook niet snel aan mijn huisarts vragen.

 • Hoi Gerti, Dank je voor je goede tip. Ik zou inderdaad heel graag mijn huisarts willen vragen om een vitamine A crème recept maar ergens durf ik dat niet zo goed. Een soort van gene, schaamte weerhoudt me. Suf hè?

 • @Dorine, als je een vitamine A crème zou willen proberen, kun je natuurlijk ook je huisarts een recept vragen voor een tretinoine crème. Kost minder dan 20 euro. Je begint met één, maximaal twee keer per week (0.02%). Als je huid erg gevoelig is, kun je de crème ook na 1-5 minuten afspoelen. Langzaam opbouwen. Misschien is twee keer per week wel je maximum. En als je er helemaal niet tegenkunt, heb je in elk geval niet zo veel geld weggeooid!

 • ha dorine: daarom schrijf ik ook: alleen schoonheidsinstituten en enkele injectables artsen werken ermee. dus er is altijd begeleiding. en daarom heb ik ook kritiek op het feit dat er toch enkele webshops zijn die het zo los verkopen.

 • Monique, op de een of andere manier komen er 2 heel tegenstrijdige reacties bij me naar boven na het lezen van je review.

  Mijn eerste reactie op je artikel is “Wow, die Zo Skin Health Bootcamp wil ik ook! Eindelijk een huidverzorgingslijn die écht wat voor mijn huid doet. Waar zou ik het kunnen verkrijgen?”.

  Maar meteen daarna voel ik iets van reserve en terughoudendheid opkomen en denk ik “Het zijn wel heel heftige producten die ik niet zomaar kan gaan smeren. Zou het wel goed zijn voor mijn huid? Hoe weet ik of ik, als ik het ritme aan mijn huid aanpas en mijn eigen plan trek, of de producten desondanks toch niet te aggressief voor mij zijn en meer schaden dan baten? Waar vind ik goede begeleiding?”‘.

  Ik ben er dus niet nog niet helemaal uit wat ik nu van Zo Skin Health vind. Wel ben ik heel blij dat de toekomst reeds begonnen is en goede formuleringen langzamerhand de markt veroveren.

 • Met recht bootcamp. Drie exfolierende producten achter elkaar, en zowel ’s ochtends als ’s avonds retinol. Maar goed dat je je eigen plan getrokken hebt. Het zullen beslist allemaal goede producten zijn, maar niet allemaal voor elke dag.
  De scrub doet me trouwens denken aan de Micro Delivery Peel van Philosophy. Maar die gebruik je als masker, één keer per week, maximaal twee keer. Geeft wel heerlijk zachte huid 🙂

 • Monique, je snapt, dat ik dit verhaal heb zitten lezen, terwijl de rillingen over mijn rug liepen. Ik van de vraag hoe jullie huidjes al die tests ondergaan. Hoe durf je. Ik krijg al een rode huid als ik het lees,haha. Ik vind je wel dapper! Maar ik hoef niet, groetjes Elly

 • Holy grail! Ik ga dit artikel nog tig keer lezen 😉 Het viel mij al laatst op hoe mooi je huid eruitzag..

Reageren

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.