Droge huid Gevoelige huid Gezicht Rimpels en slapte Voor hem

Alles wat je wilt weten over hydratatie

Water, water! Het lest niet alleen de dorst,maar geeft ook leven aan al je organen. Je lichaam bestaat zelfs voor 70% uit water. Daarom heeft ook elke crème een hydraterende functie, of de huid nou droog, vet, gevoelig of rimpelig is. Elke cel vaart er wel bij.

Water is de basis

Hydrateren betekent het vochtig houden van de huid. In de praktijk komt het erop neer dat crèmes het vocht dat al in de huid aanwezig is aan zich binden. En deels wordt er vocht afgegeven door het water dat in de crème zelf zit. Vocht is belangrijk voor de huid, het zorgt ervoor dat ze soepel en zacht blijft. Vochtverlies treedt op als de huidbarrière niet goed werkt en het vocht te makkelijk uit de diepere huidlagen verdampt. Je huid voelt dan trekkerig aan. Cosmetisch chemici hebben zich de laatste jaren goed verdiept in dit mechanisme. De werkzame stoffen zijn steeds krachtiger geworden.

Hoe werkt een hydraterende crème

Op twee manieren:  er zijn vetstoffen in een crème leggen een filmpje over de huid, waardoor het vocht uit de huid niet kan verdampen. En er zijn stoffen die in staat zijn om vocht uit de omgeving (huid of lucht) aan zich te binden, en zo dus ook aan de huid, waardoor hij ‘ vochtiger’  blijft. Deze laatste stoffen worden ook wel humectanten genoemd (bevochtigers; o.a. hyaluronzuur, glycerine, propyleen glycol).

Chemici weten dat een goed gehydrateerde huid rimpeltjes minder zichtbaar maakt en zelfs celfuncties een prikkel kan geven. Krachtig vochtbindende stoffen hebben het  vermogen de huidcellen iets op te laten zwellen. En meer volume betekent minder plooitjes.

Kijkje in de keuken

Welke stoffen doen er echt toe?

Hyaluronzuur; een gelachtige substantie die van nature in de zachte weefsels van het lichaam zit, dus ook in de huid. Het zit tussen de cellen en werkt als een waterreservoir voor de cellen. Het kan 1000 keer het eigen gewicht aan water aan zich binden. Indirect helpt het de steunweefsels als collageen en elastine soepel en veerkrachtig te blijven. Naarmate je ouder wordt, neemt de hoeveelheid hyaluronzuur af. Aanvulling van buitenaf helpt als vochtbinder. De nieuwste generatie anti-rimpelcrèmes bevatten allemaal hyaluronzuur omdat het volumecreërende effect zo goed is. Bovendien voel je het ook: je huid is zachter en gladder. Hyaluronzuur wordt ook gebruikt in tijdelijke injectables zoals Restylane en Juvederm om rimpels van binnenuit op te vullen.

Glycerine:  komt van nature in ons lichaam voor, en kan ook uit plantaardige of dierlijke vetten gewonnen worden. Het is van oorsprong een zoetige, kleur- en geurloze stof. Het heeft zowel een gladmakend als vochtbindend effect en is dus ideaal voor crèmes. Glycerine is een bevochtiger die water uit de omgeving aan zich kan binden.

Aloë Vera: een gelachtige substantie die wordt gewonnen uit de Aloë Vera vetplant. Het legt een dun filmpje over de huid dat waterverlies tegengaat, maar omdat er ook veel water in de gel zit, wordt er ook vocht aan de huid afgegeven. Prettige bijkomstigheid van pure aloë veragel is dat het ook ontstekingswerende stoffen bevat. Het is ook ideaal bij kleine (zonne)brandwondjes.

Ureum: best een gekke stof. Het is een stof die door het lichaam (van mens en dier) wordt uitgescheiden via de urine, en als meststof voor de landbouw goedwerk doet. Het wordt ook door de huid uitgescheiden en vormt met het transpiratievocht een heel goed vochtbindende stof. Verwerkt in een pot crème heeft het dus dezelfde hydraterende functie.

Propyleen glycol; het klinkt wat ingewikkeld, maar dit stofje kan weer uit glycerine gehaald worden, en heeft een heel goede hydraterende werking. Het is een bevochtiger en kan dus zowel vocht uit de omgeving als de huid aan zich binden.

Mineralen: mineralen zijn zouten en omdat ze dit zijn hebben ze ook vochtbindende eigenschappen. Mineralen kunnen in hun pure vorm in crèmes voorkomen, maar ook als onderdeel van bijvoorbeeld algenplanten. Algen zitten boordevol mineralen. De belangrijkste mineralen calcium, koper en magnesium maken onderdeel uit van de huidbarrière en het eigen vermogen van de huid om vocht vast te houden.

 Over huidverslapping en hydratatie

‘ Uit onderzoek van de Universiteit van Zuid Texas is gebleken dat het gezicht in opgedeeld in verschillende vetcompartimenten. Deze delen verschuiven en verzakken naarmate je ouder wordt. Door het steunweefsel dat er overheen ligt meer volume te geven met vochtbinders die de huid iets laten opzwellen, kun je dat proces iets minder zichtbaar maken. Als een steunmatras dat de boxspring beschermt. ‘ Olaz, 3 Zone Daily Treatment Cream

Over stress en hydratatie

‘ Stress verzwakt de huidbarrière en verergert daarmee het vochtverlies uit de huid. Wij hebben een stof gevonden die de uitwerking van het stresshormoon noradrenaline op de huid kan afzwakken. Hoe sterker de huidbarrière is, hoe gezonder de huid zal blijven. ‘Paolo Giacomoni, Executive Director of Research & Development bij Clinique over de crème Superdefense spf 25 Age Defense Moisturizer.

 Helpt veel water drinken tegen een vochtarme huid?

Helaas, het is een fabel. Recentelijk is nog bekend geworden dat minimaal acht glazen water drinken per dag geen echte bijdrage levert aan een gezonde huid. Die acht glazen vocht krijg je toch wel binnen via je gewone voeding. Wie daarbij ook nog eens twee liter of meer extra drinkt, loopt de kans op verlies van belangrijke zouten. Het lichaam plast al het vocht wat niet gebruikt wordt, simpelweg weer uit en stuurt het dus echt niet voor de zekerheid maar even langs de huid, om een reservoirtje op te bouwen.

Douche verslaafd?

Het klinkt tegendraads in een tijd dat hygiëne het hoogst haalbare is, maar twee keer per dag onder de douche gaan is niet zo goed voor je huid. Ook water heeft een uitdrogend effect. Elke douchebeurt haalt het natuurlijke beschermlaagje van de huid en daarmee dus ook het vettige talg, dat juist zo goed is om vochtverlies tegen te gaan. Kun je niet zonder? Smeer dan een bodylotion op je nog vochtige huid in.

(dit artikel is geschreven door Monique Lindeboom en eerder gepubliceerd geweest in Grazia magazine).

Lees ook:

Meer weten over Droge huid?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Over deze schrijver

Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al 24 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.

23 reacties

 • Voordat ik het volgende zeg wil ik aangeven dat ik dit allemaal goed bedoel. Dit omdat ik zelf jarenlang “slachtoffer” ben geweest van de cosmetische industrie.
  STOP met al deze middeltjes om jezelf mooier te maken van de buitenkant, want op die manier verstop je je huid alleen maar. Het is gewoon een marketingtruc door in te spelen op de onzekerheden van ons (de consument). Wanneer je nu echt gaat kijken naar de gezondste mensen op de wereld dan zijn dat altijd de mensen die letten op hun voeding en die geen enkel cremepje hebben gebruikt. Alsjeblieft wordt wakker, want we vervuilen ons van binnen en vragen ons vervolgens af waar al de ziektes “ineens” vandaan komen waaronder dus ook de huidklachten. Nooit heeft geen enkel cremepje me geholpen en heb er duizenden euro’s aan uitgegeven. Nu dat ik onderzoek heb gedaan naar voeding en zelf dingen heb uitgeprobeerd weet ik wat gezondheid is en sinsdien zijn al mijn vlekjes, rimpeltjes en wallen en kringen verdwenen. Ook ben ik nu helemaal afgetraind (zonder te sporten) en heb ik meer energie dan ooit tevoren. Nogmaals ik zeg die uit liefde en niet om iemand aan te vallen (behalve de cosmetica industrie dan). Peace and love, a Free man.

 • Johann, bedankt dat je de onzinnigheid van bepaalde claims zo duidelijk en nuchter weet te ontkrachten met wetenschappelijk onderbouwde argumenten. Heel fijn!

 • Beste mensen,

  Nou, dat voorleggen is dus inderdaad gebeurd en ik had de vraag/vragen dan ook nog niet gelezen. Excuses dat jullie zo lang moesten wachten.

  Over water in een crème dat een olie uit de huid drukt heb ik nog nooit gehoord. Ook niet van Aman Prana overigens, dus als cosmetisch wetenschapper ken iuk deze persoon niet. Graag zou ik wetenschappelijk bewijs voor deze bewering willen zien. Hoe zou dit moeten kunnen? Water en vet stoten elkaar af, zoals we allemaal weten. Olie is ook lichter per volume-eenheid dan water. Zo kun je met een olielaagje water afsluiten, maar is dit hetzelfde als verdringen? De huid heeft ‘water’ compartimenten (waarin water-oplisbare stoffen zich bij voorkeur ophouden) en ‘vet’ compartimenten (waarin olie-oplosbare stoffen zich ophouden). Omdat water en olie zich niet met elkaar vermengen, komt de olie dus niet in de water-compartimenten en vice versa. Dat verdringen lijkt me dus ook volkomen onzin, maar ik laat me graag overtuigen door wetenschappelijk bewijs (en wil dan vooral de methode weten met welke het getest is).

  Ik denk dat Nandi gelijk heeft wanneer ze zegt dat puur hyaluronzuur water uit de huid trekt. Hyaluronzuur is ontzettend hygropscopisch (= wateraantrekkend), maar te groot om de huid binnen te penetreren. Het ligt dus ook de huid naar water te smachten. Het zal overal water vandaan halen, oftewel uit de huid, maar ook uit de lucht. Knap overigens als je al aan dit droge hyaluronzuur kunt komen want ook in een potje trekt het al water aan. Die applicatie van puur hyaluroonzuur is dus een beetje heel erg theoretisch.
  Over olie op een vochtige huid appliceren: dit komt zeer vreemd op mij over. Omdat de huid bestaat ui die water en vet compartimenten (waarvan de opperhuid oftewel het stratum corneum over het algemeen meer vet is dan water), zal een olie in de vetcompartimenten (de lipidenlaagjes tussen de huidcellen) binnendringen terwijl water juist in de huidcellen zelf binnendringt (maar daarvoor zal het wel eerst door de lipiden – vetten – om de cellen heenmoeten. Wateroplosbare stoffen worden beter opgenomen in een ‘natte huid’, een huid die behoorlijk volgeladen is met water, omdat het polariteitsverschil tussen het water-oplosbare stof die de huid moet binnen dringen en de huid zelf kleineris geworden. Maar voor olie-oplosbare stoffen maak je dit verschil juist groter, en dit zou de huidpenetratie van olie-oplosbare stoffen juist verminderen. Oftewel, ik geloof niet dat olies beter de huid binnendringen in een ‘waterige’ huid. (MAAR: als je dit natmaken met warm water doet, wordt de huid warmer en dat verhoogt de opname wel – dit is waarschijnlijk de reden voor dit misverstand; ik denk dus dat een warmere huid de opname wel verbeterd – van zowel water als olie-oplosbare stoffen, terwijl water alleen de opname van water-oplosbare stoffen verbeterd; koud water vermindert elke opname).

  Ik hoop dat jullie het nog kunnen volgen…

  met vriendelijke groet,

  Johann Wiechers

 • Dorine, een boeiende vraag. Ik heb ook wel eens gelezen dat hyaluronzuur de huid uit kan drogen omdat het het water uit de huid aantrekt. Je moet hyaluronzuur dus niet puur gebruiken maar altijd in of in combinatie met een crème.
  Maar over olie wordt gezegd dat je dat beter op een vochtige huid kunt gebruiken omdat de olie dan beter opgenomen wordt.
  In het nagelartikel stond dat ook: als je je nagels weekt in water en dan insmeert wordt de crème beter opgenomen.
  Ben benieuwd naar het antwoord van Johann.

  Monique heb ik het antwoord van Johann gemist??

 • Hallo Dorine, Het klopt helemaal dat een gezichtsolie het allerbeste is voor je huid. Ik werk al jaren met aromatherapie en stel olien samen voor allerlei huiden. Soms zeggen mensen: ” een olie??? dat is toch veel te vet voor mijn (vette) huid?”…maar het tegendeel is waar. Het advies van Aman Prama pas ik al lang toe in mijn olien. De rode palmolie is nl UITMUNTEND voor huid die aan de zon wordt blootgesteld, bevat o.a. veel vitamines.
  Tegen een goede gezichtsolie kan m.i. geen creme op!

 • @Dorine, een boeiende vraag. Ik heb ook wel eens gelezen dat hyaluronzuur de huid uit kan drogen omdat het het water uit de huid aantrekt. Je moet hyaluronzuur dus niet puur gebruiken maar altijd in of in combinatie met een crème.
  Maar over olie wordt gezegd dat je dat beter op een vochtige huid kunt gebruiken omdat de olie dan beter opgenomen wordt.
  In het nagelartikel stond dat ook: als je je nagels weekt in water en dan insmeert wordt de crème beter opgenomen.
  Ben benieuwd naar het antwoord van Johann.

 • @Monique en Johan: Ik las laatst een artikel (van Aman Prana) dat water in creme’s de huid juist uitdroogt omdat het water uit de creme olie uit de huid verdringt en zo verantwoordelijk is voor uitdroging. Het artikel raadde daarom een dagolie (compositie van biologische amandelolie, olijfolie en rode palmolie) in plaats van dagcreme aan omdat olie daarentegen het water in de huid vasthoudt en zo de huid hydrateert en uitdroging voorkomt. Wat klopt er van deze claim?

 • Dat noem je waterintoxicatie en dat kan per mens verschillend zijn tot men klachten krijgt. Zoals ziek zijn. Maar volgens mij is er nog nooit iemand opgenomen die veel water dronk. Maar, ik ga dat eens uitvogelen.

 • @Monique. Klopt. Het schijnt dat de Kretenzers steeds dikker worden nu ze veel westerser en dus veel meer vlees zijn gaan eten.

 • @ jolanda, wanneer bereik je dan wel de kritische grens dat je mineralen kunt verliezen door overmatig plassen als gevolg van overmatige vochtinname – om hoeveel liter per dag gaat het dan?

 • klopt gerti, maar dan wel het originele dieet en niet de westerse bagger die men daar tegenwoordig naar binnen werkt. was ook weer eens verbaasd hoe heerlijk alles smaakt daar, van fruit en groenten tot de olien (ben geen viseter). dat vergeet je gewoon met die rommel (groenten en fruit) die hier bij albert heijn verkocht wordt: smakeloos omdat het vaak al weken zo niet een maand onderweg is en al geoogst werd voordat het ook maar kon rijpen.

 • @ Monique, ooit mijn eindscriptie van de IC opleiding over nierfalen geschreven. Het zijn twee slimme orgaantjes als ze gezond zijn, regelen feilloos wat er uit gaat en wat erin moet blijven.

 • @gerti, precies! maar dat is toch altijd het geval met die huidsupplementen: het zijn eigenlijk ‘algemene’ gezondheidssupplementen, in die zin: ook andere lichamelijke (….Kretenzisch stof zit nog in mijn hoofd…) komen ze tegemoet :-))

 • @Monique, en glucosamine schijnt ook goed voor de gewrichten te zijn. Wat wil je nog meer, soepele ledematen en een soepele huid 🙂

 • @ Gerti, ik spuug er niet in…
  @ Monique, je moet dan wel heel veel drinken om mineralen te verliezen. de nieren hebben een giga vermogen om de zout-en mineralen huishouding te beheersen.

 • ha jolanda!:-) echt veel drinken -water en zo, is ook niet zo goed omdat je daarmee allerlei belangrijke mineralen verliest – je plast ze uit. gewoon heel saai normaal doen, zit niets anders op. en wat dr murad vertelt over glucosamine is ook erg interessant, om het water tussen en in de cellen vast te houden. schoonheidsspecialisten die nog altijd vertellen dat je veel moet drinken zijn niet meer van deze tijd.

 • Mooi, dan stop ik nu met dat overdadige drinken! Ik ken denk ik alle toiletten in de regio Rotterdam…

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.